Gnocchi - [Njok-kie] Dit Italiaanse gerecht met zachte aardappelballetjes blijkt vrij ingewikkeld om uit te spreken, want er komen vele verschillende versies voorbij. Njok-kie is de enige juiste uitspraak.
Je spreekt 'm uit als 'nj' zoals boloGNese en lasaGNe. En net als bij bruschetta spreek je de 'ch' uit als k.
de tagliatelle zelfst. naamw. (m.) Italiaanse lintvormige pasta Bron: WikiWoordenboek.
Volgende keer bestel jij gewoon een latte macchiato, dat je uitspreekt als 'makkiato' en niet als 'masji-ato'.
Penne wordt uitgesproken met een korte e en de dubbele n is duidelijk hoorbaar, maak je er op z'n Hollands peene van dan heb je het niet meer over pasta maar over een penis.
'Tagliatelle' is het Italiaanse meervoud van 'tagliatella' (lintvormige pasta). In het Nederlands gebruiken we 'tagliatelle' als een enkelvoud.
Je kunt de spaghetti het beste breken voordat je ze gaat koken. De spaghetti slierten zijn hier nog ongekookt en daarom zijn ze nog stijf. Het breken gaat simpel gezegd gewoon makkelijker als de spaghetti stijf is.
Het is het kleine broertje van de tagliatelle. Een makkelijke pastasoort die je voor heel veel pasta recepten kunt gebruiken. Een gemiddelde fettuccine is ongeveer 3mm breed. Fettuccine worden ook vaak gebruikt voor speciale pasta varianten.
Reacties. Je spreekt 'entrecôte' uit als 'antrekoot', met een neusklank-'an', zoals je 'Provence' uitspreekt als 'Proovansj', dit alles met de klemtoon op de laatste lettergreep.
Aïoli = ajolie. Aliejolie is zeg maar niet goed. Quinoa = kienwah.
Limoncello
De letter 'c' spreek je uit als 'tsj'. Voor de rest is het woord limoncello niet zo lastig. Het is dus: 'limontsjello'. Niet: 'limonsjello' en ook niet: 'limontjello'.
Paprika kan op twee manieren worden uitgesproken: 'pappriekaa' en paaprikaa'. De 'paa'-uitstraak is gebruikelijker en is welbeschouwd iets logischer. Als je paprika in lettergrepen verdeelt, krijg je namelijk pa-pri-ka, de eerste a staat dus aan het einde van de lettergreep.
Het lijkt één van de meest gemaakte fouten: avocado uit als advocado. Laten we het voor eens en voor altijd duidelijk maken: het is a-vo-ca-do.
Een Italiaanse doodzonde: pasta met een mes in stukken snijden en daarna met een lepel naar binnen spelen. Pasta eet je alleen met een vork. Stop je vork in je spaghetti of tagliatelle en draai. Zelfs lasagne eet je alleen met een vork: gebruik de zijkant om de lasagne te 'snijden'.
Stokbrood, ciabatta, … Want Italianen eten pasta samen met brood. Hap 1: Spaghetti. Hap 2: Brood.
spaghetti met vork en lepel eten.
Italianen rollen hun pasta op de vork tegen de rand van het bord en gebruiken dus geen lepel.
Smalle lintvormige repen heten tagliatelline, tagliatelle, fettuccine, brede heten fettuce. Holle buisjes van deeg om op te vullen. Lasagne is er in twee soorten: groen en witte.
Farfalle. Farfalle kennen we allemaal als vlinderpasta of strikjespasta. Alleen al voor het vrolijke uiterlijk is deze pasta erg geliefd. Vaak wordt de pasta gebruikt in koude pastasalades, het allerliefst met een flinke schep mascarpone of ricotta er doorheen.
Lamborghini (allemaal)
Voor eens en voor altijd: het is géén 'Lambordzjienie', maar Lamborghini met de 'gh' zoals je hem ook uitspreekt als je 'spaghetti' zegt (tenzij jij die ene malloot bent die denkt dat je 'spadzjetti' moet zeggen: jij bent niet meer te redden). Oh, en het is 'Gha-jardo', niet 'Gal-lardo'.
Apulië (Italiaans: Puglia) is een regio in Zuidoost-Italië, ten noordwesten van en inclusief de hak van de Laars van Italië, gelegen aan de Adriatische Zee en de Ionische Zee op ongeveer 80 kilometer van de kust van Albanië. Apulië is de meest oostelijke regio van Italië.
Prosciutto. Proo-sjoet-too.