Het verbruik van een 300W paneel per uur is 300 watt x 1 uur = 0,3 kW. Voor dit 300 watt infrarood paneel betaalt u dus ongeveer 6,6 eurocent voor elk uur dat het paneel aan staat. Hierbij zijn wij uitgegaan van een gemiddelde kilowatt uur (kWu) prijs van 22 eurocent.
Je bent met IR-panelen als bijverwarming goedkoper uit dan met gas als je voor iedere kubieke meter gas die je bespaart maximaal 4,5 kWh extra aan stroom verbruikt .
Een paneel van 60×60 cm, met een wattage van 550 Watt gebruikt per uur 0.55 Kilowatt per uur. Bij een energieprijs van €0.21 per Kilowattuur komt het verbruik van dit infrarood paneel neer op: €0.12 per uur. Het verbruik van dit type paneel kun je vergelijken met het energieverbruik van een gemiddeld koffiezetapparaat.
Het energiegebruik en een eventuele besparing op de energierekening is volledig afhankelijk van hoe u infrarood verwarming gebruikt. Op een paar uitzonderingen na, is infrarood verwarming duurder om te gebruiken dan een cv-ketel, warmtenet of warmtepomp.
Je geniet dus vrijwel direct van de warmte in huis. Infrarood verwarming werkt middels elektriciteit, waarbij de energie voor maar liefst 93% wordt omgezet in infrarood warmte. Dit is een zeer hoog rendement, daardoor verbruik je minder energie en bespaar je direct op de kosten.
Het gebruik van infraroodverwarming is een stuk zuiniger dan traditionele centrale verwarming. Bij infrarood panelen wordt elektriciteit omgezet in warmte. Deze warmte wordt geproduceerd dankzij de infrarood elementen in de panelen.
Elektrische verwarming met infrarood werkt uiterst energiezuinig: bij infrarood verwarming heb je namelijk een minder hoge temperatuur nodig om het zelfde warmtegevoel te verkrijgen. Zeker wanneer je woning goed geïsoleerd is, haal je meer voordeel uit infrarood verwarming dan gelijk welke andere soort.
Energieverbruik. Infrarood verwarmen kan effectiever dan elektrische convectie verwarming, mits dit goed wordt toegepast. Het voordeel is namelijk dat u vooral verwarmd waar u het nodig heeft. Dit scheelt in het energieverbruik.
De meest goedkope en flexibele vorm voor het elektrisch verwarmen van diverse soorten ruimtes, is met elektrische luchtblazers. Dit zijn meestal kleine elektrische verwarmingen die gemakkelijk verplaatsbaar zijn. Van dit type zijn vaak kleine tafelmodellen te koop. Een luchtblazer is een elektrische ventilatorkachel.
Infrarood panelen kunnen in goed tot zeer goed geïsoleerde woningen energiezuinige hoofdverwarming zijn. De infrarood panelen verwarmen de objecten en materialen in de ruimte zoals de vloer en de wanden. De vloer en de wanden staan deze warmte weer af aan de ruimte waardoor de lucht in de ruimte ook verwarmd wordt.
Infrarood panelen kun je overal installeren aan het plafond of aan de wand. In combinatie met het duurzame energieverbruik, wordt infrarood verwarming aanbevolen als hoofdverwarming. De langgolvige infrarode straling verwarmt je hele huis.
Door over te stappen op infrarood panelen is het mogelijk om 10% tot 30% te besparen op je uiteindelijke rekening. Stel dat het verwarmen je per maand zo'n 200 euro kost, om even makkelijk te kunnen berekenen. De uiteindelijke kosten worden dan 20 tot 60 euro minder bij gebruik van infraroodpanelen.
Kan ik me verbranden als ik infraroodverwarming aanraak? Heat4All infraroodpanelen zijn gecertificeerd en goedgekeurd door het Duitse TÜV. Er is geen risico op directe verbranding als het paneel aangeraakt wordt. De maximale oppervlaktetemperatuur is beveiligd en begrensd op 105 °C.
Welke elektrische kachel is het zuinigst in gebruik? Infraroodverwarming is de zuinigste elektrische kachel. Doordat de warmte van een infraroodpaneel direct voelbaar is op de huid, is er minder wattage nodig om te verwarmen. Minder wattage is minder verbruik, dus is dit type elektrische kachel het zuinigst.
Een infrarood paneel straalt ongeveer 3 meter ver. Dat is de gemeten afstand tussen het infrarood paneel en het te verwarmen object. Hiermee bedoelen we meubels, wanden maar ook mensen. Infrarood panelen hebben ongeveer 5 tot 15 minuten nodig om op te warmen.
Duitsland stookt nog met brandolie en steenkool
In minder dan de helft van de Duitse woningen vinden we een cv-ketel op aardgas. Ruim een kwart van de huizen stookt nog op brandolie, propaan of zelfs steenkool. Dat zijn fossiele brandstoffen die véél meer vervuiling en CO2-uitstoot veroorzaken dan aardgas.
Infraroodverwarmingen bevestig je meestal aan de muur of aan het plafond. Anders dan bij traditionele verwarmingen is de plaatsing van infraroodpanelen op de muur wat hoger. Dit is omdat de locatie van 'gewone' verwarmingen vaak geblokkeerd wordt door banken of tafels.
Alternatieven als bijverwarming: dankzij de vele uitvoeringen en de snelle opwarming is infraroodverwarming erg geschikt als bijverwarming. Infrarood verwarmingselementen zoals een infraroodstraler of infraroodpaneel zijn echter altijd zichtbaar en afhankelijk van je keuzes kunnen de kosten ook oplopen.
Zet de verwarming 's nachts dus op 15 graden, en doe dat al een uur voor je naar bed gaat (het blijft nog wel een tijdje warm in huis). Dat scheelt gemiddeld 6,5 procent op je gasverbruik (als je eerder de verwarming 's nachts niet laag zette).
Als beste infrarood panelen komen uit de bus het ThermIQ, het Herschel Inspire, en het Ecaros metalen infrarood paneel. Deze hebben de meest gunstige oppervlaktetemperatuur, beste warmteopbrengst, langste levensduur en de beste isolatie aan de achterkant.
Je hoeft niet alle radiatoren open te zetten. Het belangrijkste is dat alle radiatoren in de ruimte waar de thermostaat zit wel open staan. Verder mogen alle andere radiatoren gewoon dicht gedraaid worden.
Hoewel het verbruik vaak wat hoger ligt dan bij een installatie met gas of stookolie, is elektrische verwarming milieuvriendelijker. Bovendien liggen de installatiekosten lager dan bij een centrale verwarming met aardgas.
Kan je infrarood vloerverwarming als hoofdverwarming gebruiken? Ja, infrarood vloerverwarming, of elektrische vloerverwarming, kan je als hoofdverwarming gebruiken.
Geschikte materialen voor de installatie van infrarood vloerverwarming. Infrarood folie kan worden geïnstalleerd onder alle zwevende vloeren, zoals laminaat, parket, PVC en vinyl. Zorg ervoor dat u altijd controleert of de door u gekozen vloer geschikt is voor gebruik met vloerverwarming.