Wanneer het weigeren van een redelijke opdracht onder werkweigering valt, kan je werkgever er in het uiterste geval voor kiezen je op staande voet te ontslaan . Zo'n ontslag is alleen gerechtvaardigd wanneer je geen gerechtvaardigd belang hebt om het werk te weigeren.
Mocht er een situatie ontstaan waarin de werknemer toch redelijke instructies weigert van de werkgever, dan i s er sprake van werkweigering en kan dit gevolgen hebben voor de werknemer. De werkgever kan in ernstige en hardnekkige situaties het loon stopzetten of zelfs ontslag op staande voet geven.
Ja, je kunt op staande voet ontslagen worden wegens werkweigering.
Werkweigering is een verzamelterm voor het weigeren van een 'redelijke' opdracht van een werkgever in het kader van het instructierecht. De redelijke opdracht is een opdracht waarvan in het kader van goed werknemerschap (art. 7:611 BW) kan worden verwacht dat dit 'bij' de arbeidsovereenkomst hoort.
Manieren om werkweigering tegen te gaan zijn onder andere het voorschrijven van een ziekteverzuimprotocol, een duidelijk re-integratie beleid en een omschrijving van 'redelijke' opdrachten in de visie van de werkgever.
Op grond van artikel 7:678 lid 2 onder j BW kan hardnekkige werkweigering een dringende reden voor ontslag opleveren. Als een werknemer wegens ziekte niet werkt, is er geen sprake van werkweigering. Ook niet als hij zich niet (op de goede manier) heeft ziek gemeld.
Een werknemer is namelijk verplicht om bepaalde arbeid uit te voeren. De werkgever heeft een zogenaamde instructiebevoegdheid. Dit betekent dat de werkgever zijn werknemers bepaalde werkzaamheden, gedragingen en voorschriften mag verplichten.
Arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u aankunt
Als de UWV-arts heeft vastgesteld dat u arbeidsbeperkingen heeft, krijgt u een gesprek met de arbeidsdeskundige. De arbeidsdeskundige bepaalt welk soort werk u nog kunt doen ondanks uw beperkingen.
Een werknemer wil bepaalde taken niet uitvoeren of komt niet op het werk opdagen terwijl de werknemer wel staat ingeroosterd. Dit kan reden zijn voor de ergste sanctie die het arbeidsrecht kent: ontslag op staande voet.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Andere functie door reorganisatie
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Transitievergoeding: 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar
Loopt het ontslag via het UWV of de kantonrechter, dan betaal je een transitievergoeding. Deze vergoeding is bedoeld als compensatie voor ontslag. Je betaalt 1/3 maandsalaris per gewerkt jaar met een maximum van 89.000 euro.
Bij een geldige reden voor ontslag op staande voet wordt uw arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. De werkgever hoeft hiervoor niet eerst naar de kantonrechter. Het ontslag wordt niet vooraf getoetst en de werkgever hoeft niet na te gaan of herplaatsing binnen het bedrijf mogelijk is.
Als je vervroegd met pensioen gaat, stop je met werken voor je de AOW- of pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt. Wanneer dat moment komt, bepaal je zelf. Wel moet dit financieel haalbaar zijn. Je wilt natuurlijk wel een bepaalde levenstandaard behouden, als je besluit te stoppen met werken.
Zorg dat je zeker bent van je zaak. Zorg ervoor dat je zeker weet dat je de baan wilt afwijzen. Ga goed na waarom je de baan wilt afwijzen en waarom je je enthousiasme hebt verloren. Stel voor jezelf vast of er omstandigheden zijn waaronder je de baan wel zou aannemen.
Hoewel je in Nederland goed beschermd bent als werknemer, zijn er wel degelijk maatregelen die je werkgever kan en mag nemen als je niet komt opdagen op je werk. Ontslag is hierbij de uiterste maatregel.Je werkgever moet, in de meeste gevallen, je ontslag aanvragen bij het UWV of de kantonrechter.
Te laat komen kan gelden als werkweigering, maar iemand die een keer te laat komt kun je niet meteen ontslaan. Als iemand steeds te laat komt moet gecommuniceerd worden dat dit reden kan zijn voor ontslag. Iemand moet de gelegenheid krijgen zijn gedrag aan te passen.''
Sommige gedragingen zijn zo ernstig, dat elke werknemer wel weet dat hij fout zit.In die gevallen kan een werkgever zelfs zonder waarschuwing tot ontslag overgaan. Het gaat dan om gedragingen die reden kunnen zijn voor ontslag op staande voet.
Sinds 1 augustus 2022 mag uw werkgever nevenwerkzaamheden niet zomaar verbieden. Hij moet daarvoor een goede reden hebben. Wat daarover in uw arbeidsovereenkomst staat, klopt dus niet meer.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.
Alleen een bedrijfsarts kan hierover een oordeel geven. Dat is een arts die na zijn basisopleiding nog een specialisatieopleiding heeft gevolgd. Dat betekent dus dat ook een huisarts of een andere behandelaar niet kan bepalen of je wel of niet kan werken Een huisarts bijvoorbeeld kijkt alleen of je ziek bent.
Uw werkgever kan en mag niet bepalen dat u niet ziek bent en (weer) moet komen werken. Zolang u niet bij de bedrijfsarts bent geweest en/of de bedrijfsarts niet heeft geconcludeerd dat u weer in staat bent om (eigen of passende) werkzaamheden te verrichten hoeft u dus ook niet te werken.
Heeft je werkgever je al op non-actief gesteld? Dan heeft ziekmelden meestal geen toegevoegde waarde en raad ik dit vaak af. Tenzij er andere medische redenen dan de situatie op je werk zijn waarom je je ziek moet melden. In andere gevallen kan ziekmelden je juist helpen.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.