Onderzoekers hebben vastgesteld dat een tekort aan vitamine D leidt tot een duidelijk hogere kans op het ontwikkelen van een depressie. Toediening van vitamine D aan personen met een depressie leidde tot vermindering van de klachten.
De bevindingen laten een sterk verband zien tussen vitamine D en depressie. Een vitamine D tekort en een depressie zouden beiden uitingsvormen kunnen zijn van een onderliggende biologische kwetsbaarheid voor depressie. Het kan ook zijn dat vitamine D betrokken is bij de totstandkoming van een depressie.
Vitamine C - (ascorbinezuur) goed voor de gemoedstoestand, goed voor hersenfunctie, geheugen, concentratie. Magnesium - dit mineraal draagt bij aan een normale psychologische functie.
Vitamine C helpt om vermoeidheid te verminderen en ondersteunt de opname van ijzer in het bloed. Vitamine C, ook wel ascorbinezuur genoemd, zorgt mede voor een goede weerstand en ondersteunt het immuunsysteem tijdens en na fysieke inspanning*. Ascorbinezuur biedt ondersteuning aan de afweer van het lichaam.
Hypersomnie kan veroorzaakt worden door: slaapziekte (narcolepsie); hypersomnie met een onbekende oorzaak (idiopatische hypersomnie); slechte slaapkwaliteit door een andere slaapstoornis, zoals bijvoorbeeld een slaapademhalingsstoornis (slaapapneu-syndroom);
Magnesium tauraat heeft een gunstig effect op het zenuwstelsel en de gemoedstoestand en ondersteunt bij een zenuwachtig gevoel. Magnesium pidolaat wordt goed opgenomen in de rode bloedcellen waardoor het zich efficiënt 'nestelt' in de lichaamsweefsels.
Neurotransmitters. Bepaalde stoffen in de hersenen maken een mens kwetsbaar voor depressie. Dat zijn de zogenaamde neurotransmitters, die zorgen voor emoties, eetlust en concentratievermogen. Enkele van deze neurotransmitters, namelijk serotonine en noradrenaline, werken in op de stemming.
Wij adviseren u magnesium te gebruiken bij een depressie of stemmingswisselingen. Magnesium spoort serotonine aan wat zorgt voor een beter humeur. Magnesium gel is een fijn product om dagelijks te gebruiken. Download het wetenschappelijke onderzoek over magnesium opname via de huid hier.
Bij het ontstaan van een depressie zijn vooral serotonine, noradrenaline en dopamine van belang. In bepaalde delen van de hersenen zou er bij depressie een tekort optreden van deze neurotransmitters.
Mensen met een depressie hebben vaak een tekort aan vitamine B6, B12 en foliumzuur. Kikkererwten bevatten veel foliumzuur en vitamine B6. Vitamine B12 dient bij vegetariërs en veganisten wel vaak aangevuld te worden via suppletie. Het is niet vreemd dat de boerenkooltrend de laatste jaren de wereld heeft veroverd.
Onderzoek lijkt er inderdaad op te duiden dat er een verband is tussen een lage dosis vitamine D in het lichaam en depressieve klachten. De vraag is alleen wat de precieze oorzaak is. Vaak wordt een vitamine D-tekort als oorzaak van de depressieve klachten gezien.Echter, het kan ook andersom zijn.
Depressie komt bij oudere mensen meer en meer voor. Uit een recent onderzoek 2 blijkt dat er een lichte vermindering van de klachten is wanneer men dan meer vitamine D gaat innemen. De dosis die men dan inneemt moet echter wel hoog zijn (50 000 IE / week).
Veilige dosering magnesium
Dus hoeveel magnesium mag je dan per dag slikken? Volgens het Voedingscentrum loop je bij dagelijks meer dan 250 milligram extra magnesium (dus uit supplementen) het risico op darmklachten zoals diarree. Overigens is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid magnesium voor vrouwen 300 milligram.
Een tekort aan magnesium kan leiden tot veel uiteenlopende symptomen zoals: Spierkrampen of spierzwakte. Vermoeidheid, lusteloosheid.
B-vitaminen zijn, net als omega-3-vetzuren, belangrijk voor een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen. Vitamine B11 heeft mogelijk een gunstig effect op het denkvermogen bij ouderen. Ook is bekend dat een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot problemen met het denkvermogen, zoals vergeetachtigheid.
Een bloedtest is een makkelijke en gebruikelijke manier om een vitaminetekort vast te stellen. Met behulp van een vitamine bloedonderzoek kun je onder andere ontdekken of je supplementen nodig hebt of aanpassingen nodig hebt in je dieet.
Uit onderzoek blijkt dat vermoeidheid de nummer één reden is waarom mensen niet (genoeg) sporten en bewegen (2). Ironisch genoeg wordt de oplossing voor vermoeidheid vaak gevonden in meer beweging (3, 4). Door regelmatig te sporten verbranden je cellen meer energie en wordt zuurstof verplaatst door het lichaam.
Wanneer slaap je nu echt te lang? Wanneer je 9 uur slaapt en vervolgens nog altijd erg moe wakker wordt. Het is in dat geval zeker aan te raden om even naar je huisarts te gaan. Lang slapen kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van verschillende lichamelijke klachten of een onderliggende aandoening.