Mosselen zitten vastgehecht op stenen of schelpen met behulp van sterke draden; de 'baard' van de mossel.
Mosselen hangen vast met zelfgemaakte sterke draden: de 'baard' van de mossel. Deze zorgt ervoor dat ze niet wegspoelen als er een grote golf langskomt. Veel mensen en dieren vinden mosselen lekker.
Een mossel heeft geen tong. Hij eet door voedsel te filteren uit het water dat door zijn schelp stroomt.
Bij de verwerking van deze dieren tot voedsel worden dan ook doorgaans weinig zachtzinnige methoden gebruikt, zoals het levend koken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat bij deze dieren ook gevoel, pijnbeleving, bewustzijn, leervermogen en geheugen aanwezig zijn.
De mossel is een weekdier, ook wel zeevrucht (fruit de mer). Het is niet alleen een heerlijk product, de mossel is ook een stevige bron van eiwitten, vitaminen, fosfor, ijzer, jodium, en andere mineralen.
Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen. Regelmatig mosselen eten is dus gezond!
2.4 Lijden mosselen tijdens het koken? Het is heel onwaarschijnlijk dat een mossel beseft wat hem overkomt. Zijn zenuwstelsel lijkt hiervoor veel te eenvoudig. Hij heeft zenuwen maar geen hersenen.
Slakken, mosselen en garnalen kunnen ook geen pijn ervaren. En zelfs een kreeft die schreeuwt als hij in kokend water wordt gegooid, voelt geen zier. Het zenuwstelsel van deze ongewervelde dieren is gewoonweg te simpel. Zo simpel dat ze geen benul hebben van wat er gebeurt.
Ook bij mosselen is dat zo: mosselen horen naar de zee te ruiken. Stinken ze, dan zijn ze dood en moet je ze weggooien.
Maar wanneer u in de mosselen bijt kunt u nog steeds de fijne lichtzoete en delicate smaak van het gekookte mosselvlees proeven. Honderd gram gepaneerde mosselen bevat ongeveer 220 calorieën.
Het geslacht van een mossel is te herkennen aan de kleur van het vlees. Vrouwelijke mosselen zijn oranje, mannetjes zijn bleek.
Neen, volwassen mosselen (Mytilus edulis) hebben geen ogen, maar mossellarven hebben wel een "eye spot" (oogvlek, i.e. een lichtgevoelige pigmentvlek). Sommige andere tweekleppigen (Bivalvia) hebben echter wél ogen als ze volwassen zijn.
De mosselkwekers zetten het zaad uit op percelen in de Waddenzee of de Oosterschelde. Die percelen worden niet afgezet, de mosselen kunnen immers niet zwemmen.
Mosselen goed spoelen tot er geen zand meer uit komt. Daarna mosselen checken; alle mosselen die dicht zijn zijn goed, kapotte exemplaren verwijderen. Mocht mossel open staan: even op tikken met bolle kant lepel. Als ze nu langzaam dicht gaan zijn ze goed, anders ook weggooien.
Als de schelp verder dan 3 mm openstaat, kun je best volgend trucje toepassen. Geef er een flinke tik mee op het aanrecht, als de schelp toegaat, leeft de mossel nog. Zoniet, is hij dood en kan je hem niet meer opeten. Als de mosselen echt wijd open staan, moet je ze altijd weggooien.
Misverstand 6: Mosselen die dicht blijven na het koken kan je niet opeten. Dichte mosselen in de mosselpot zijn geschikt voor consumptie. De reden waarom ze dicht blijven, heeft dan ook niets te maken met eetbaarheid, maar wel met een stevig ontwikkelde sluitspier.
De belangrijkste natuurlijke vijanden van de mossel zijn waadvogels, zoals de scholekster, de eidereend en de zee-eenden. Bij laag water zoekt de scholekster de mosselen op en verbrijzelt ze of wrikt ze met haar snavel open. Daarnaast zijn zeesterren ondanks hun trage beweging geduchte roofdieren.
Tik tegen de openstaande schelp. Als de schelp zich sluit, is dat een teken dat de mossel nog vers is. Sluit de schelp zich niet, dan kun je deze beter net als beschadigde of gebroken schelpen weggooien.
Mosselen worden levend verkocht en gekookt. Na de vangst blijven ze nog een paar dagen leven zonder water. Daarom kan je mosselen niet lang bewaren en is het heel erg belangrijk dat je geen mosselen kookt en eet die over de houdbaarheidsdatum zijn.
Slakken reageren op pijnprikkels en onthouden dit een tijdje.
1 of 2 minuten langer op het vuur kan, maar na meer dan een 7tal minuten krijgen de mosselen een rubberachtige structuur en verdwijnt het grootste deel van de smaak. Sommige mensen laten net voor het koken de mosselen een 20 tal minuten weken in melk voor een “speciale” smaak.
Het mosselseizoen begint in juli en eindigt in april. Vroeger bestond er nog geen gekoeld vervoer, waardoor de houdbaarheid korter was. Tegenwoordig hebben we hier geen last meer van en geniet je in de zomer, herfst én winter van heerlijke mosselen.
De mossel zoals wij gewend zijn te eten is ca.2 jaar oud, maar kan zelfs 20 jaar oud worden. Ook worden in Nederland mosselen gekweekt in de zogenaamde hangcultuur.
Het mannetje stoot zaadjes uit.De bevruchting vindt in het water plaats.Na enkele weken moeten de eitjes bevrucht zijn en gaan ze leven. Na drie weken zijn larven veranderd in piepkleine mosseltjes met schelpjes.
Mosselen zijn verrassend rijk aan omega-3-vetzuren. Juist de omega-3 vetzuren in vis, schaal- en schelpdieren zorgen voor een belangrijk gezondheidsvoordeel. Met name de omega-3 vetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) krijgt een mens op deze manier via natuurlijke weg binnen.