Verder staat Rusland bekend om de ruimtevaart, theater, opera, wodka en bontmutsen. En grote trekpleister is het rode plein in het centrum van Moskou. Dit is een groot plein waar diverse kathedralen, paleizen en musea staan. Voor de kust van Rusland ligt de bekendste Russische archipel Nova Zembla.
De Russische cultuur is rijk en veelomvattend. Rusland heeft niet alleen wereldberoemde literatuur, balletten en muziek voortgebracht, maar kent ook een levendige volks- en jeugdcultuur. Cultuur kan, zeker in Rusland, niet los worden gezien van maatschappelijke en politieke ontwikkelingen.
Samen eten en drinken betekent voor de Russen vooral gastvrijheid, vriendschap en gezelligheid. En Russen zijn echte gezelligheidsdieren, zodat ze als het maar even kan, samen gaan eten en drinken. Het Russische eten is overwegend sober, maar ziet er heerlijk uit en smaakt prima.
Maaltijden: Een ontbijt bestaat in Rusland uit brood met kaas, worst, jam of ei zoals bij ons, maar er wordt ook altijd een warm gerecht bij geserveerd, variërend van een bord pap of omelet.
De nationale drank van Rusland is natuurlijk wodka, al wordt er ook steeds vaker bier gedronken. Bij het eten drinkt men vaak wijn, maar ook wel frisdrank, sap of mineraalwater.
Formele begroeting in het Russisch
Een beleefde manier om iemand te begroeten in het Russisch, is met Zdravstvujtye. U spreekt dit uit als “zdraz-tvoet-je” en betekent hallo. Als u iemand nog niet kent, is het altijd belangrijk om de formele begroeting te gebruiken.
De Russen (Russisch: русские, roesskië) zijn een Oost-Slavische etnische groep, die vooral leeft in Rusland (116 miljoen) en de Russische buurlanden: Oekraïne (8,3 miljoen), Kazachstan (4,5 miljoen), Wit-Rusland (1,1 miljoen) en de Baltische staten (> 1 miljoen).
Hoewel het luchtverkeer aan banden is gelegd, kunnen Russen over land nog vrij reizen naar de 26 landen van de Schengenzone. In ieder geval Estland, Letland, Tsjechië en Finland willen dat aan banden leggen.
Rusland is overwegend christelijk en werd in de 10e eeuw gekerstend. Volgens de US Department of State beschouwden in 2007 ongeveer 100 miljoen inwoners zich als Russisch-orthodoxe christenen. Daarnaast komen ook voornamelijk de islam, het boeddhisme en het jodendom voor.
Het belangrijkste exportproduct van Rusland is energie, olie en aardgas, met een aandeel van twee derde in de totale exportopbrengsten. Fluctuaties in de export zijn vooral het gevolg van veranderingen van de olieprijs op de wereldmarkt.
Gevarieerd en gek, extreem en extravagant: Rusland is het grootste land ter wereld. Het telt 114 miljoen inwoners, 1156 jaar geschiedenis en 11 tijdzones. Je vindt hier een rijke culturele diversiteit en enorme, prachtige natuur die je nergens anders zult aantreffen.
De officiële taal van Rusland is Russisch.
In het Russische deel van de Sovjet-Unie (officieel: de Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek) wordt in juni 1991 in democratische verkiezingen de veranderingsgezinde Boris Jeltsin verkozen tot president.
De oude Russische naam is Grad Moskov (град Москов), wat letterlijk "stad bij de Moskvarivier" betekent. De oorsprong van de naam van de rivier is onbekend, waardoor er verschillende theorieën over zijn ontstaan. Er bestaan vanaf de Middeleeuwen al legendes over de naam Moskou die deze een Bijbelse oorsprong geven.
Moskou is een stad met veel bezienswaardigheden en staat bekend om zijn kenmerkende architectuur, het Kremlin en het Rode Plein zijn een werelderfgoed. De Ostankino toren is een radio- en televisietoren met een hoogte van 540 meter, het is het hoogste vrijstaande bouwwerk in Europa.
Ondanks dat bestaat het Oekraïense woordenboek voor ongeveer twee-derde uit Russische woorden, waardoor ook Russen Oekraïens goed kunnen begrijpen. Omgekeerd spreken en verstaan bijna 95% van de Oekraïners Russisch, wat vooral te maken heeft met het Sovjetverleden van Oekraïne.
In Nederland begroeten we elkaar met drie zoenen. Typisch Nederlands, want in het buitenland doen ze dat vaak anders: daar kussen mensen elkaar meestal 1 of 2 keer. Of ze kussen helemaal niet: buigen of neuzen kan natuurlijk ook!
'Hoi', 'Hallo' en 'Goedendag' kan de hele dag door. Andere begroetingen gebruik je juist alleen in de ochtend, middag of avond. Ook is er soms een verschil tussen een formele en informele begroeting. De formele begroeting gebruik je bij zakelijke contacten, mensen die je niet kent of personen die wat ouder zijn.
De Russen vieren Kerst pas in januari (iets met religie). "Kerstavond is het einde van de vastenperiode en dan staat er geen vlees op tafel", vertelt David Jan Godfroid. "Traditioneel eet je dan sotsjivo; een vegetarisch gerecht van geweekte tarwe, maanzaad, noten en honing.Op kerst zelf mag vlees wel.
Halverwege de dag, rond 13.00 uur, beginnen de Russen aan wat voor hun de belangrijkste maaltijd van de dag is. Het hoogtepunt van deze maaltijd is Saskuski. Dit bestaat uit verschillende lekkere hapjes, zoals kaviaar, gerookte vis en verschillende groentegerechtjes.