Je eigen gedachten hebben een grote invloed op hoe je je voelt. Sterker nog, positief denken kan hét recept zijn voor minder onrust in je hoofd. Zelfs als je wat minder lekker in je vel zit. In dit artikel lees je hoe je een positieve draai geeft aan jouw gedachtes en wat het effect is op je gezondheid.
Er komen eerst gedachten en daarna emoties. Emoties komen voort uit je frame, je ervaringen en je gedachten. Dezelfde activiteit roepen verschillende emoties op. Het veranderen van je gevoelens rondom iets wat je moeilijk vindt kun je ook doorbreken door je routine te veranderen.
Onze gedachten bepalen hoe wij ons voelen en hoe wij ons gedragen en handelen.Onze emoties hebben invloed op ons denken en ons gedrag. En omgekeerd heeft ons gedrag weer invloed op hoe wij ons voelen en wat wij ervan denken. Het is een patroon waar wij ons vaak onbewust in bevinden.
Oorzaken van emotionele instabiliteit. Emotioneel niet stabiel zijn kan te maken hebben met verschillende aandoeningen zoals overbelasting, stress, burn-out of een psychische aandoening zoals een borderline persoonlijkheidsstoornis of andere psychische aandoeningen.
Er vliegen bepaalde gedachten door je hoofd, jij besluit onbewust deze gedachten aan te nemen als 'de waarheid', en voor je het weet lijnt je gevoel zich uit met deze nieuwe waarheid. Het onbewuste deel van je brein is afhankelijk van je bewuste brein om te bepalen wat 'echt' is en wat niet.
In plaats van je manier van denken te veranderen is het belangrijk om anders te kijken naar je gedachten. Per dag hebben wij ongeveer 50.000 gedachten, ideeën of denkbeelden die ons bewustzijn binnendringen. Hierbij nemen de negatieve ons bewustzijn over of blijven hangen.
Een emotionele blokkade ontstaat door een conflict tussen verstand en gevoel. Wanneer emoties steeds onderdrukt worden, is het op den duur bijna niet meer mogelijk om deze emotie te uiten, dit is een emotionele blokkade.
Je kunt iemand die emotioneel onbereikbaar is herkennen aan afstandelijk gedrag. Personen die emotioneel onbereikbaar zijn, hebben moeite om over hun diepste gevoelens te praten en hun emoties te uiten. Ze zijn onafhankelijk en onvoorspelbaar en dat zul je merken in de communicatie en in hun lichaamstaal.
Mentale uitputting betekent dat je psychisch aan de latten zit. Jouw geest zit er doorheen, je trekt het niet meer.Je voelt je niet meer opgewassen tegen de situatie en je bent even niet meer bestand tegen het leven. Het duidt dus op jouw geestelijke toestand.
Dwanggedachten zijn gedachten die je niet wilt hebben en die steeds weer in je hoofd opkomen. Ze kunnen beangstigend of verontrustend zijn en gaan vaak over dingen zoals geweld, vuilheid of religieuze regels die je niet wilt breken. Ze kunnen heel hinderlijk zijn en moeilijk te stoppen.
Alle gedachten, ideeën en gevoelens zijn in onze hersenen met elkaar verbonden door middel van neuronetwerken. Op basis van ervaringen in ons leven kunnen verschillende uiteenlopende ideeën, gedachten en gevoelens op bijzondere wijze aan elkaar verbonden raken in dit neuronetwerk.
Emotie en gevoel
Hoewel ze vaak door elkaar gebruikt worden, zijn emoties en gevoelens niet hetzelfde. In het kort kan je zeggen dat emoties vaak groot en heftig zijn, van buitenaf worden opgewekt en ervoor zorgen dat je je niet meer helemaal jezelf voelt.
Ga bijvoorbeeld sporten of wandelen. Maar ook schoonmaken, iets creatiefs doen, een vriendin bellen, muziek luisteren of gamen kan een goede vorm van afleiding voor jou zijn. Als je 's nachts niet kunt slapen doordat je veel piekert, kan het helpen om een boek te lezen of meditatie- en mindfullnessoefeningen te doen.
Een angst- en piekerstoornis veroorzaakt heftige angsten in het dagelijks leven, zonder dat er echt gevaar is. U maakt zich steeds zorgen over veel dingen. Klachten zijn hartkloppingen, zweten, benauwdheid, misselijkheid of het gevoel te stikken.
Negatieve gedachten zijn alle dingen die we onszelf wijsmaken en die ons waarschuwen voor gevaar, fouten of andere dingen die mogelijk mis kunnen gaan. Het zijn vaak nare gedachten die bijna altijd niet waar zijn. Je herkent er vast een paar: “Ik ben gewoon heel slecht in…”
Posttraumatische stresssymptomen, zoals niet kunnen slapen, hechtingsstoornissen; Laag zelfbeeld, grotere kans op internaliserende problemen zoals angst en depressie; Slechtere emotieregulatie – naast middelenmisbruik, angst, depressie en gevoelens van vijandigheid – groter risico op suïcide.
Een gevolg van de zelfbeschermingsmodus of het persoonlijke afweermechanisme is dat je niet meer het contact met jouw omgeving maakt. Je sluit jouw gevoelens en emoties af voor de buitenwacht en daardoor krijg je geen verbinding met anderen. Dat kan bij jou gevoelens van eenzaamheid oproepen en bij de ander onbegrip.
Je emotioneel instabiel voelen: Emotionele instabiliteit, ook wel psychische instabiliteit genoemd, houdt in dat je buiten proportioneel emotioneel reageert, voornamelijk op negatieve gebeurtenissen. Ook ervaar je over het algemeen meer negatieve emoties, zoals somberheid en angst.
Die onverwerkte emoties kunnen tot uiting komen in bijvoorbeeld angsten, dwangmatig handelen, depressieve gevoelens, overspannenheid en burn-out. Als ons iets pijnlijks overkomt drukken we het meestal weg; we kunnen of willen er niet over praten, laten ons niet kennen en moeten toch vooral doorgaan.
Het is een combinatie van cynisme, uitputting en inefficiëntie. Je bent emotioneel uitgeput, overweldigd en voelt je hulpeloos. Het wordt vaak omschreven als een psychologisch syndroom maar we weten dat burn-out ook lichamelijke consequenties heeft.
Het is bewezen dat beweging helpt bij het reguleren van het zenuwstelsel en het loslaten van opgekropte emoties. Volgens onderzoek is yoga een effectieve manier om PTSS te bestrijden. Maar ook andere bewegingsvormen, zoals acupressuur, massage en dans, helpen bij het verminderen van stress.
Een bekende manier om je gedachtes los te laten is het opschrijven van je slechte gevoel. Doe dit op papier, zodat je je gedachtes letterlijk een pak rammel kunt geven. Wanneer je uitgeschreven bent, kun je het papiertje lekker opfrommelen of verscheuren voor het de prullenbak ingaat.
Negatieve gedachten zoals deze, hebben verschillende kenmerken. Ze zijn: Automatisch: de gedachten komen zomaar in je op, zonder dat je er moeite voor hoeft te doen. Eenzijdig: ze zijn gebaseerd op enkele feiten en laten andere (tegengestelde) feiten buiten beschouwing.
Gedachten zijn niet 100% te controleren. Wanneer je dit wel probeert te doen, werkt het averechts. Als je ergens niet aan mag denken blijft het in je hoofd en als je ergens aan moet denken dwalen onze gedachten juist vaak af. In de wetenschap noemen ze de opkomende gedachten ook wel intrusies of mind-pops.