De president van de Verenigde Arabische Emiraten heeft een nieuwe wetgeving aangekondigd. Zo is er een VPN-restrictie van kracht. Het is verboden een VPN te gebruiken om via Snapchat, Skype of Whatsapp te bellen vanuit onder andere Dubai.
Hou er wel rekening mee dat er in Dubai strenge regels gelden voor het gebruik van een VPN. Zo is het verboden om een VPN te gebruiken om via Snapchat, Skype of Whatsapp te bellen vanuit Dubai. Wie betrapt wordt loopt het risico op een hoge boete of een gevangenisstraf.
Reacties. Dubai kan niet 'meekijken' omdat deze vormen van videobellen zijn versleuteld Daarnaast komt dit verbod ten goede aan de binnenlandse telecomsector, die wordt gemonopoliseerd door door de staat gecontroleerde bedrijven. Men wordt zo gedwongen te betalen voor de gesprekken.
De VAE blokkeert de diensten waarschijnlijk vanwege veiligheidsoverwegingen en om inkomsten van zijn staatsmonopolistische telecommunicatiebedrijven te beschermen. De autoriteiten hebben het verbod echter nooit publiekelijk toegelicht.
De volgende dingen moet je gewoonweg niet doen in Dubai omdat ze strafbaar en/of ongepast en/of beledigend zijn: Drugs invoeren, bezitten, verhandelen, kopen of gebruiken. Hierop staan zeer hoge straffen. Betrapt worden op een klein restantje softdrugs in je kleding is al voldoende om in de gevangenis terecht te komen.
Topless of naakt zonnen is verboden evenals doorschijnende zwemkleding en kleine strings. Strandkleding wordt alleen toegestaan op het strand, niet daarbuiten. Neem extra kleding mee als u de aangrenzende boulevard wilt bezoeken. Zorg dat onderkleding zoals een bh of string niet zichtbaar is.
Waar we hier in Nederland graag brood met maanzaad eten, wordt maanzaad in alle Verenigde Arabische Emiraten gezien als drug omdat er een minimale hoeveelheid opiaat in zit. Het staat dan ook op de lijst van verboden middelen. Het bezit ervan kan zelfs resulteren in een fikse gevangenisstraf.
De VAE heft sinds kort een belasting over de toegevoegde waarde (btw) op aankopen, maar nog steeds is goud in Dubai veel goedkoper dan in andere landen.
Je hebt voor Dubai een visum nodig. Deze hoef je echter niet vooraf aan te schaffen; je krijgt een (gratis) stempel in je paspoort zodra je aankomt. Houd er rekening mee dat je paspoort nog minimaal zes maanden na terugkomst geldig dient te zijn. WiFi is op veel openbare plekken gratis beschikbaar.
Contant geld
Reist u buiten de EU met € 10.000 of meer? Dan moet u aangifte doen bij de Douane, zodat de Douane weet dat u het geld bij zich heeft. U hoeft bij de Douane geen belasting over het geld te betalen. Het bedrag van € 10.000 kan ook in andere valuta zijn, of goud of gouden munten.
Nee, Dubai is geen dure bestemming. Wel is het een vrij luxe bestemming waar je veel geld uit kunt geven in sjieke hotels, dure restaurants, exclusieve clubs en bijna onbetaalbare winkels. Je kunt natuurlijk een dure sportauto huren in plaats van het openbaar vervoer te gebruiken.
Mobiel bellen vanuit Dubai is met de meeste providers mogelijk. Het bereik in Dubai is over het algemeen zeer goed. U kunt ook bellen vanuit openbare telefoons. De meeste hiervan accepteren alleen een telefoonkaart, die te koop is in winkels en supermarkten.
Net als dat je in Nederland niet met Amerikaanse dollars kunt betalen, kun je dat in Dubai ook niet. Hetzelfde geldt voor de euro: die hebben ze liever niet als je in Dubai iets af moet rekenen.
Drugs invoeren in Dubai
Of je nu marihuana, speed, lsd, cocaïne, heroïne, xtc, paddo's of poppers probeert in te voeren in Dubai, alles is even strafbaar. Ook de kleinste hoeveelheid van drugs, zelfs 1 gram wiet, kan leiden tot hoge straffen en veelal enkele jaren gevangenisstraf.
Wanneer u de traditionele keuken van het Midden-Oosten wilt proberen kunt u eens taboulleh (een graanproduct met peterselie, tomaat, munt en ui), Ful Medames (gemalen kikkererwten, olijf, knoflook en bonen) of fattoush (salade van groente en geroosterd pitabrood) proberen.
Verder is het er veilig, is er amper criminaliteit door de extreem hoge straffen en kent het land bijna tot geen echte armoede. Maar als je Dubai bezoekt, doe het dan goed.
Wie uit eten gaat bij een gemiddeld restaurant in Dubai is per persoon een bedrag kwijt van tussen de 20 tot 30 euro voor een voorgerecht, hoofdgerecht en twee niet alcoholische drankjes. Uit eten in de vele foodcourts in de shopping malls of bij de kleinere restaurants in het oude centrum is nog goedkoper.
Naast de luxe artikelen kunt u in Dubai natuurlijk ook genoeg souvenirs vinden, u kunt hierbij denken aan de bekende Arabische kledij, etherische oliën, wierook, kruiden, de traditionele waterpijpen en vele honderden producten met de landmarks van Dubai erop verwerkt.
Dubai kent een vrij streng rookbeleid. Roken is alleen toegestaan in de buitenlucht of in speciale rookruimtes. Rokers die op de luchthaven van Dubai een tussenstop hebben kunnen in speciale smokelounges terecht.
Afhankelijk van de behandeling variëren fooien van AED 5 tot 10-15% van het te betalen bedrag. Bij wat eenvoudigere behandelingen zoals een manicure is de fooi lager, en er wordt meestal een grotere fooi gegeven voor een knipbeurt of een massage.