Wilt u de steunzolen schoonmaken? Een leren bekleding kan met water en eventueel een zacht wasmiddel worden gewassen. Was de steunzolen altijd met de hand, doe dit nooit in de wasmachine. De steunzolen moeten op een natuurlijke manier drogen, gebruik geen warmtebron.
Steunzolen mogen niet in de wasmachine, maar u kunt uw steunzolen gemakkelijk met de hand reinigen. Gebruik hiervoor een doekje gedompeld in warm water met eventueel azijn of soda, om onaangename luchtjes weg te nemen.
Over het algemeen kunnen steunzolen niet tegen water. Gebruik daarom nooit teveel water bij het schoonmaken van je steunzolen.
Je kunt inlegzolen reinigen met warm water en zeep of met azijn en water. Ook kun je zuiveringszout, droogtrommeldoekjes of een schoendeodorant op de inlegzolen aanbrengen. Zorg na het reinigen goed voor je inlegzolen zodat ze fris kunnen blijven.
Bouw het gebruik van je steunzolen rustig op. Je lichaam moet namelijk gewoon geraken aan die extra steun. Draag ze een paar uur en geef je lichaam vervolgens een paar uur rust door ze weer uit je schoenen te nemen. Vertrek ook zeker niet direct voor een lange wandeling of duurloop met je nieuwe steunzolen.
Volgens het RIZIV moet een paar steunzolen 1 à 2 jaar meegaan. Om deze tijd zonder problemen te overbruggen is een controle om de 3 of 6 maanden aangeraden. Eventuele aanpassingen of herstellingen zijn dan perfect mogelijk.
Uw voeten, spieren, benen en eigenlijk uw hele lichaam moeten wennen aan de correctie en ondersteuning die uw steunzolen bieden. Wij hanteren dan ook een inlooptijd van 1 à 2 weken. Daarna zult u gewend zijn aan het effect van de correctie.
Soda zorgt ervoor dat je voeten diep gereinigd worden. Laat je voeten zo'n tien minuten weken in het voetenbadje. Je voeten worden zo gereinigd en het eelt dat op je voeten zit, weekt alvast een beetje los, waardoor je dat direct makkelijker van je voeten kunt verwijderen.
Als er sprake is van voetschimmel dan kun je het beste een apparaat gebruiken dat ontsmet via UV-licht. In plaats daarvan kun je ook waterstofperoxide of zuiveringszout gebruiken om de schimmel te verwijderen. Ook azijn is effectief voor het tegengaan van schimmelgroei in schoenen.
Niet in iedere willekeurige schoen kan een steunzool geplaatst worden. Wanneer een schoen een uitneembaar voetbed heeft dan kan het bestaande voetbed verwijderd worden, om plaats te maken voor de op maat gemaakte steunzool. Verder moeten de schoenen een dichte hiel hebben en een goede sluiting bieden.
Uw klachten hebben tijd nodig om te herstellen. Het lichaam heeft hier gemiddeld zo'n 5 tot 7 weken voor nodig (afhankelijk van de klachten). Na ongeveer 5 tot 7 weken komt u in principe terug voor controle.
Orthopedische steunzolen geven de voet steun. Podologische zolen zijn functionele zolen, corrigeren de voetfunctie en geven sturing waar nodig. Podologische zolen worden vervaardigd uit duurzame materialen waardoor de gemiddelde levensduur tussen de 2 à 3 jaar ligt.
Stinkende schoenen worden onder andere veroorzaakt door dode bacteriën, huidschilfers en vuil. Dit moet je dus voorkomen als je geen stinkende schoenen wilt.
Wat je moet doen? Pak een aantal ongebruikte koffiepads en leg deze op het voetbed van je slippers. De koffiepads zullen zo vocht en geurtjes uit je slippers trekken. Laat de koffiepads een nachtje in je slippers liggen voordat je jouw geurloze slippers weer aan je voeten schuift.
De oorzaak van stinkende voetbalschoenen laat zich raden. Na een wedstrijd of training worden je voetbalschoenen telkens vochtig door het zweten van de voeten. Na het sporten droogt het zweet op, maar blijft het zogenaamde boterzuur dat door het het lichaam afgescheiden wordt tijdens het zweten achter.
Waarom werkt azijn dan toch niet tegen kalknagels? Zoals in het artikel van de Volkskrant wordt aangegeven leven schimmels onder de nagel, op het nagelbed. De azijn komt niet bij de schimmel, maar trekt in de nagel zelf. De schimmel zal dus niet worden gedood.
Voetschimmels genezen niet vanzelf, u zult er iets aan moeten doen! Behandel een voetschimmel daarom altijd. Daarnaast zijn de schimmels die voetschimmel veroorzaken besmettelijk. De kans bestaat dat de infectie zich verspreidt naar andere delen van de voet of ernstigere klachten veroorzaakt zoals een kalknagel.
Behandeling van voetschimmel
Huidschilfers met daarin schimmelcellen blijven achter in sokken of in de naden van schoenen. In die huidschilfers kunnen schimmelcellen jarenlang blijven leven. Eenmaal van een voetschimmel genezen kunt u dus vanuit naden van uw schoenen heel makkelijk opnieuw besmet worden.
Baking soda is zuiveringszout en is perfect voor heerlijke, zachte en geurloze voeten, dankzij de ontzurende en ontsmettende werking. Natuurlijk zijn de welbekende bruistabletten ook een heerlijke ontspanning voor je voeten met een verkwikkend en verfrissend effect.
Gebruik bij een voetenbad geen soda of Biotex, maar gewoon keukenzout. Spoel altijd na met schoon water. Wanneer je wondjes op de voet hebt, mag je geen voetenbad nemen. De genezing wordt namelijk belemmerd door het week worden van de huid rondom de wond.
Je kunt bijvoorbeeld twee eetlepels zuiveringszout, ook wel baking soda genoemd, toevoegen. Dit helpt niet alleen om het eelt weker te maken, het heeft ook nog eens een antibacteriële en schimmelwerende werking. Ook azijn en citroen helpen om de huid beter week te maken.
De eerste 7 tot 10 dagen kunt u wat last krijgen van spierpijn in bijvoorbeeld uw kuiten, de hamstrings of uw onderrug. Dit komt omdat de stand van het lichaam verandert en de gewrichtsvlakken, banden en spieren anders belast worden dan ze gewend zijn geweest. Een gemiddelde inlooptijd van twee weken is gebruikelijk.
Prijsverschil. Het zal u niet verbazen dat op maat gemaakte steunzolen duurder zijn dan standaard steunzolen. Voor het opmeten van uw voeten is speciale apparatuur nodig en het maken van zooltjes op kosten tijd. Dit resulteert over het algemeen in zooltjes die tussen de 200 en 300 euro kosten.