Met alleen een samenlevingscontract bent u namelijk nog geen erfgenaam van elkaar. U kunt dus in een samenlevingscontract niet vastleggen naar wie de erfenis gaat. Zonder testament gaan uw bezittingen naar uw familie en niet naar uw partner. Dit kan ook gelden voor uw aandeel in de gezamenlijke woning.
Als jullie een samenlevingscontract hebben, erven jullie niet van elkaar. Jullie eigen familie zijn jullie erfgenamen. Als jullie elkaar tot erfgenaam willen benoemen, dan moeten jullie een testament laten maken.
Samenwonen levert geen erfrecht
De wet regelt in Nederland niets voor samenwonenden. Dus ook niet dat ze elkaars erfgenaam zijn. Dat wil zeggen dat als van een samenwonend stel er één komt te overlijden, de andere geen erfgenaam is.
U kunt samen een samenlevingscontract maken of laten opstellen bij de notaris. U kunt er ook voor kiezen om uw relatie niet formeel vast te leggen in een contract. Een notarieel samenlevingscontract is wel verplicht als u bijvoorbeeld een partnerpensioen wilt ontvangen.
Zonder testament bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn. Daar zit een volgorde in. De eerste groep zijn je echtgenoot en je kinderen. Heb je die niet, dan je ouders en broers en zussen.
Wettelijke erfgenamen
Partner, kinderen en hun afstammelingen. Ouders, broers, zussen en afstammelingen. Grootouders met hun (klein)kinderen, ooms, tantes, neven, nichten. Overgrootouders en hun afstammelingen.
Het is slim iemand een volmacht te geven om de lopende zaken te regelen. Dat kan een erfgenaam zijn, maar ook iemand die onafhankelijk is, bijvoorbeeld de notaris. De notaris legt in een verklaring van erfrecht vast wie de gevol machtigde is. Meld zo snel mogelijk het overlijden bij de bank van de overledene.
Samenlevingscontract met of zonder testament regelen? Als je geen testament regelt, dan erf je als samenwonenden niet van elkaar. Alleen je familie erft van je op basis van de wet. Als je dus wilt dat je partner van je erft, heb je altijd een testament nodig.
Wat is een verschil tussen een samenlevingscontract en testament? Een samenlevingscontract is een contract dat geldt tussen jullie beiden. Een testament is een rechtshandeling die jij zelf aangaat. Je hebt dus ieder je eigen testament.
Als wettelijk samenwonende partner erft u het vruchtgebruik op de gezinswoning en daarin aanwezige huisraad. Het erfrecht van wettelijk samenwonenden is niet beschermd en kan dus ook beperkt of ontnomen worden. Uiteraard kan u uw wettelijk samenwonende partner ook meer toebedelen.
Wilt u elkaars erfgenaam zijn? Dan moet u een testament maken. In het testament kunt u bepalen dat uw partner uw erfgenaam is.
In een samenlevingscontract (ofwel samenlevingsovereenkomst) kunt u allerlei afspraken vastleggen. Zo kunt u aangeven welke spullen van u persoonlijk zijn en wat gezamenlijk is. Dit geldt ook voor de schulden. U kunt ook afspraken maken over de financiën.
Woont u samen? Soms recht op pensioen van uw ex. Als u samenwoont en een samenlevingscontract heeft, dan kunt u hierin hebben afgesproken dat u het ouderdomspensioen verdeelt als u en uw partner uit elkaar gaan. Of u maakt afspraken over de verdeling van het ouderdomspensioen op het moment dat u uit elkaar gaat.
Wanneer kiezen voor een samenlevingscontract? Als u nog geen kinderen heeft en samen een huis koopt, dan kunt u prima kiezen voor een samenlevingscontract. Dit contract stelt u op bij de notaris en geeft minder rechten en plichten dan een geregistreerd partnerschap. Ideaal dus als u nog niet toe bent aan een huwelijk.
Een samenlevingscontract eindigt door een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Omdat de wet haar eigen regels kent voor een huwelijk en geregistreerd partnerschap vervallen de regels uit het samenlevingscontract.
Je hebt geen rechters of notarissen nodig om het samenlevingscontract te ontbinden. Hiervoor hoef je enkel een aangetekende brief naar je partner te sturen. Wanneer je op goede voet uit elkaar gaat, kunnen jullie samen afspraken maken over verdere zaken.
Samengesteld gezin met ieder eigen kinderen
Als jij eerst komt te overlijden, dan zijn jouw echtgenoot en jouw eigen kind erfgenaam, ieder voor een gelijk deel. Jouw stiefkind erft niet van jou. Bij het later overlijden van jouw echtgenoot is zijn kind zijn erfgenaam.
Er is geen enkele belemmering om te gaan samenwonen zonder ook maar iets geregeld te hebben. Weliswaar blijft u dan voor de wet apart, maar dat hoeft de pret niet te drukken. En voor het geval dat het later uit gaat met die pret, kunt u gewoon samen uw onderlinge afspraken op papier zetten.
Er is wettelijke niets vastgelegd voor samenwoners. Het schriftelijk vastleggen van afspraken zorgt voor duidelijkheid en voorkomt latere discussies. In een samenlevingscontract legt je vast welke spullen gemeenschappelijk zijn er welke niet, je regelt een verblijvingsbeding en de verdeling van het pensioen.
Bij een en/of rekening is het zo dat degene die de rekening heeft gevoed (lees gemakshalve: zijn/haar geld op deze rekening heeft gestort) de eigenaar is van het geld.
De gemeenschappelijke rekening zal ook steeds blijven staan op naam van de langstlevende. Het probleem stelt zich echter wanneer ook de tweede echtgenoot overlijdt. Dan zal de rekening opnieuw worden meegerekend in de nalatenschap. Bijgevolg zullen de kinderen tweemaal erfbelasting moeten betalen op hetzelfde bedrag.
U bepaalt zelf of en waarvoor u precies toestemming geeft. U kunt een bedrijf inzage geven in uw banksaldo en transacties. Of een bedrijf de mogelijkheid geven om rechtstreeks een betaling van uw rekening te starten. Of een bedrijf laten bekijken of uw banksaldo voldoende is voor een bepaalde transactie.