Een ziekteperiode van minder dan drie maanden, moederschapsverlof en tijdelijke werkloosheid worden meestal gelijkgesteld. Dit betekent dat je toch een volledige eindejaarspremie krijgt. Langere ziekteperiodes of tijdskrediet worden veelal niet gelijkgesteld.
In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever. Neem je zelf ontslag, dan heb je er meestal geen recht op. Verder kan de regeling afhangen hangt af van de sector en/of bedrijf waar je werkt.
Dertiende maand vast loonbestanddeel in loon (zieke) werknemer. De dertiende maand is een vast loonbestanddeel in het loon van de werknemer dat de werkgever ook bij ziekte moet uitbetalen. Dat oordeelt de kantonrechter.
van de bonus die afhankelijk is van individuele prestaties dient gedurende ziekte het gemiddelde te worden uitbetaald. de bonus die afhankelijk is van afhankelijk is van prestaties van de werkgever hoeft tijdens ziekte niet uitbetaald te worden. Denk hier aan bijvoorbeeld een winstuitkering.
Werkte je tussen 1 juli en 30 juni minstens 65 dagen als interim in het stelsel van 5 dagen per week of minstens 494 uur? Dan heb je op het eind van het jaar recht op een eindejaarspremie! Die bedraagt 8,33% van je brutoloon.
Een ziekteperiode van minder dan drie maanden, moederschapsverlof en tijdelijke werkloosheid worden meestal gelijkgesteld. Dit betekent dat je toch een volledige eindejaarspremie krijgt.
Bijvoorbeeld: om in aanmerking te komen voor de eindejaarspremie 2022 moet u in de referteperiode van 1 juli 2021 tot 30 juni 2022, in het stelsel van de vijfdaagse werkweek, minimaal 65 dagen of 494 uur hebben gewerkt. Er worden maximum 5 dagen economische werkloosheid automatisch gelijkgesteld.
De eerste 2 jaar van uw ziekte is uw werkgever verplicht om uw loon door te betalen.Hij moet per jaar minstens 70% van uw brutoloon betalen. In de meeste cao's staat dat dit in het eerste jaar 100% is en in het tweede jaar 70%.
Uw werkgever betaalt maximaal 2 jaar uw loon door als u ziek bent.Na 2 jaar ziekte heeft u misschien recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering).
Bij een ziekmelding mag u alleen vragen en registreren wat noodzakelijk is voor u als werkgever om te weten. Dat is informatie waarmee u kunt bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van uw werknemer. En informatie om te beoordelen of u loon moet doorbetalen. Die informatie mag u daarom ook vastleggen.
Bedienden hebben recht op een maand gewaarborgd loon van hun werkgever. Daarna krijgen ze een uitkering van de ziekteverzekering. Arbeiders vallen sneller terug op een combinatie loon/ziekte-uitkering en na één maand krijgen zij ook (volledig) een uitkering van de ziekteverzekering.
Ja. Maar er zijn een aantal beperkingen. Je hebt recht op enkel vakantiegeld: Als je door je ziekte op het einde van het jaar niet al je verlofdagen kon opnemen, dan moet je werkgever je verlofdagen uitbetalen. Je kan niet én vakantiegeld én een ziekte-uitkering krijgen. …
In de eerste twee jaar dat je ziek bent, moet je werkgever jou minstens 70% van je salaris doorbetalen.Maar vaak is dit het eerste jaar 100% en tweede jaar 70%. Dit geldt voor werknemers met een dienstverband. Het is een andere situatie als je van het UWV ziekengeld ontvangt of als uitzendkracht werkt.
In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, bestaat er geen algemene wetgeving over de eindejaarspremie. Het recht op een eindejaarspremie wordt noch door een wet, noch door een collectieve arbeidsovereenkomst van de Nationale Arbeidsraad geregeld, zodat het dus niet voor iedereen geldt.
Is er een verschil tussen een eindejaarspremie en een 13de maand? In de praktijk is er geen verschil. Doorgaans is het bedrag van de eindejaarspremie gelijk aan het brutomaandloon, waardoor we dus spreken van een 13de maand. Het kan ook minder zijn, en dan is het strikt genomen geen 13de maand.
Of je recht hebt op een 13e maand of eindejaarsuitkering hangt af van wat je met je werkgever hebt afgesproken. Er is geen wettelijk recht op de uitkering. In je arbeidscontract of cao kun je zien of je in aanmerking komt voor de bonus.
Als de werknemer meer dan 2 jaar ziek is, kan de werkgever ontslag aanvragen bij UWV. De zieke werknemer heeft dan recht op een transitievergoeding.
De gemiddelde verzuimfrequentie in 2019 was 1,2 keer. In alle leeftijdscategorieën verzuimen vrouwen (1,4 keer) in 2019 gemiddeld iets vaker dan mannen (1,1 keer). Naast dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen, blijven zij ook langer thuis wanneer zij ziek zijn.
Na 2 jaar (104 weken) stopt uw Ziektewet-uitkering. Het is belangrijk dat u zich ruim voor die tijd alvast informeert over een WIA-uitkering. WIA betekent: Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. U kunt een WIA-uitkering aanvragen als u door ziekte niet of minder kunt werken.
Je werkgever mag niet vragen naar je medische situatie. Je bent dus niet verplicht om informatie over je gezondheid te delen, ook niet met een casemanager of verzuimbedrijf. Wat je werkgever wel mag vragen, is de status van lopende projecten en een inschatting van de duur van je afwezigheid.
De regels voor ziekmelding staan in uw arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement. U hoeft de werkgever niet te vertellen wat uw klachten zijn. Uw werkgever mag geen medische informatie van u vragen. Wel mag uw werkgever vragen of u ziek bent door een bedrijfsongeval.
U mag een werknemer die lange tijd ziek of arbeidsongeschikt is pas na 2 jaar ziekte ontslaan. In die 2 jaar moet u er samen met uw werknemer alles aan doen om hem weer aan het werk te helpen. Deze inzet voor re-integratie moet u kunnen bewijzen. Ook moet u het loon doorbetalen bij ziekte.
De wet verplicht de werkgever niet om werknemers een eindejaarspremie toe te kennen. Een werkgever moet toch een eindejaarspremie betalen omdat een sectorale of ondernemingscao het voorziet of omdat hij zich ertoe heeft geëngageerd via het arbeidsreglement of de arbeidsovereenkomst.
Bijhouden hoeveel dagen je gewerkt hebt voor de eindejaarspremie is een moeilijke klus. Om je daarbij te helpen, ontwikkelde het ABVV de eindejaarspremie-app. Je kan deze downloaden via iTunes, Google Play of op eindejaarsapp.rechtenuitzendkracht.be.
De eindejaarspremie is een som geld die je als werknemer krijgt van je werkgever op het einde van het jaar. Het is een bedrag dat je krijgt boven op het loon, op het einde van het kalenderjaar. Als het bedrag ongeveer gelijk is aan je maandloon, dan wordt het ook een '13de maand' genoemd.