Motivatie, plezier of voldoening. Hoe we het ook noemen, lekker in je vel zitten op je werk is heel belangrijk. Allereerst voor jou, maar ook voor je werkgever. Mensen die met plezier naar hun werk gaan zijn productiever, positiever, efficiënter en gelukkiger.
goede fysieke, mentale en sociale gezondheid, de juiste kennis, vaardigheden en attitude, motivatie om het werk te willen doen, en een grote mate van flexibiliteit waarmee een medewerker ook andere dan zijn eigen taken kan uitvoeren.
Veel werkgevers zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is dat hun mensen met plezier aan het werk zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat medewerkers beter presteren en minder vatbaar zijn voor stress. En niet onbelangrijk: het houdt het ziekteverzuim laag.
Werkplezier betekent dat je met plezier en uit jezelf doet wat er gedaan moet worden en dat je energie haalt uit je werkzaamheden. Je vindt het leuk wat je doet. Je voelt betrokkenheid bij het werk dat je doet en je ervaart gedrevenheid bij jezelf.
Werkplezier meten wordt gedaan aan de hand van een vragenlijst die verspreid wordt onder de medewerkers. In de vragenlijst wordt uiteraard gevraagd hoeveel werkplezier men ervaart. Dit wordt gedaan met een Likert schaal.
Werkplezier maakt productiever, vermindert het gevoel van werkdruk en zorgt voor een voldaan gevoel. Het blijkt dus een goede remedie tegen werkstress en burn-out. Medewerkers die plezier hebben in hun werk dragen ook bij aan een betere sfeer in het bedrijf en een hogere productiviteit.
Voldoende slaap, beweging en (gezonde) voeding zorgen ervoor dat je in staat bent positief te zijn en te blijven. Zorg ook voor een verzorgde werkplek. Een opgeruimde werkomgeving zorgt ervoor dat je een stuk vrijer bent. Daarbij draagt het bij aan je mentale rust en op die manier kan je positiever te werk gaan.
Er zijn 3 dingen die mensen helpen om 'in flow' te komen: intrinsieke motivatie, plezier en uitdaging. Ook werkomstandigheden hebben invloed. Denk bijvoorbeeld aan comfort of werkuren. Werknemers die regelmatig in een staat van flow verkeren, zijn meer gemotiveerd, presteren beter en maken makkelijker contact.
Bevlogenheid creëer je door een juiste balans te vinden tussen de taken die bij je functie horen en de zaken in je werk die jou energie geven. Denk bijvoorbeeld aan steun en gezelligheid van collega's, de vrijheid om zelf te bepalen hoe je je werk invult en de mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen.
Een werkomgeving waar je werknemers zich op hun gemak voelen is belangrijk. Een omgeving waar alles aanwezig is wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen, zorgt voor een groter werkgeluk. Een werkplek waar vertrouwen en veiligheid voorop staan, betekent ook een werkplek waar open en eerlijk met elkaar gepraat wordt.
'Werkplezier gaat over hoeveel voldoening en blijdschap een werknemer ervaart in zijn/haar werk. ”Zit dit goed, dan heeft dit voor jou als werkgever veel voordelen. Tevreden werknemers hebben namelijk een hoge productiviteit en verlaten een organisatie minder snel.
plezier = wat je leuk vindt vb: daar heb ik plezier inwij beleven daar veel plezier aan [wij vinden het erg prettig en leuk]wil je mij een plezier doen [iets doen wat mij blij maakt]het voor je plezier doen [alleen omdat je het leuk vi... genot = •genoegen, plezier.
Werkdruk ontstaat als een werknemer niet kan voldoen aan de eisen die het werk aan hem stelt. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer te weinig tijd heeft om zijn werk af te krijgen of onmogelijk het gewenste resultaat kan halen.
Werkgeluk op zich is een brede term, die lastig meetbaar is. Maar werkgeluk kent een aantal randvoorwaarden, die wél beter te meten zijn: autonomie, blijven leren, goed contact met collega's en leidinggevende, zingeving en mentale en fysieke gezondheid.
Persoonlijke ontwikkeling is een belangrijke factor in de bepaling van werkgeluk. Persoonlijke groei of zelfontplooiing gaat over het beste uit jezelf kunnen halen. En de ruimte hebben om aan jezelf te kunnen werken. Er moet binnen een organisatie dus ruimte zijn voor zelfreflectie en persoonlijke ontwikkeling.
Onze neiging tot plezier komt volgens Freud voort uit ons onbewuste ik, en de natuur heeft ons dit mechanisme meegegeven om ervoor te zorgen dat we voldoen aan onze basale behoeftes, zoals eten, drinken en seks. We vinden die dingen lekker en zoeken ze op omdat ze goed zijn voor onze overleving.
Passie in je werk ervaar je als je werk doet waarin je jouw kwaliteiten kunt inzetten en waar je energie van krijgt. Wat er volgens mij werkelijk toe doet is dat je werk doet dat bij je past. Werk waarvoor je een grote bevlogenheid voelt, dat je energie geeft en waarin je het beste van jezelf kunt geven.
Dus door anderen te helpen, door te delen en dienstbaar te zijn, zul je uiteindelijk de meeste voldoening uit je leven halen. Je zult niet alleen de mensen (of dieren, planten of kamelen) om je heen helpen. Je zult ook jezelf vooruit helpen. Want alles staat met elkaar in verbinding.
Relatie, autonomie en competentie als de drie psychologische basisbehoeften om ontwikkeling en motivatie te kunnen waarborgen.