In de Verenigde Staten bestaat de frikandel voor 50% uit varkensvlees, 35% is rundvlees en 15% kippenvlees en wordt er geen paardenvlees gebruikt. Er bestaan ook vegetarische frikandellen; deze worden gemaakt met plantaardige ingrediënten.
Van Puerto Rico tot Egypte en van Nepal tot Brazilië. Op verrassend veel plekken kun je wel een frikandelletje scoren. Soms geïmporteerd door zaken zoals Henk Patat aan de Costa del Sol, dan weer door toeristen die het evangelie van de frikandel graag in hun eigen land willen verspreiden.
Zoals iedereen weet is de frikandel een typisch Hollandse snack. In Duitsland bestaat dan wel de frikadelle, maar dat is toch echt meer een platgeslagen gehaktbal. Tegenwoordig zijn op veel toeristische locaties in het buitenland, zoals Spanje, frikandellen te vinden.
Een frikandel (Nederlandse uitspraak: [frikɑnˈdɛl]; meervoud frikandellen) is een traditionele snack afkomstig uit Nederland , een soort gehaktworst, waarvan de moderne versie is ontwikkeld na de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis van deze snack in de Spaanse Nederlanden gaat terug tot de 17e eeuw.
De frikandel wordt in 1954 uitgevonden door slager Gerrit de Vries uit Dordrecht. In dat jaar verandert de wetgeving rond de gehaktbal, waardoor zijn eigen gehaktbal niet meer aan de eisen voldoet. Op aanraden van een Duitse klant verandert hij zijn bal daarom in een staaf en geeft er de naam frikadel aan.
Een frikandel is in de basisvorm een gefrituurde worst .
Maar vergis u niet, het is niet zomaar een gefrituurde worst; een frikandel is een lange, velloze gefrituurde worst die voornamelijk bestaat uit rundvlees, varkensvlees en kip.
De kroket komt oorspronkelijk uit Frankrijk. In een boekje uit 1705 van Le cuisinier Royal et bourgeois, (eerste druk 1691) dat werd geschreven door François Massialot, de kok van Lodewijk XIV, staat al een recept voor kroketten (croquets).
De frikandel bevat gewoon vlees: kippenvlees, varkensvlees en ja. heel soms ook een klein beetje paardenvlees. Het hoofdbestanddeel van de snack is separatorvlees. Dat zijn kleine restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de filet, borst en andere grotere stukken van de kip zijn afgesneden.
Het zal voor sommigen een schok zijn, maar Nederland heeft een ander soort hotdog. Het heet Frikandel en het is gemaakt van een combinatie van vleessoorten, waaronder paard . Het lijkt op het eerste gezicht heel verontrustend, maar misschien is het helemaal niet zo verschrikkelijk.
Oorspronkelijk was frikandel een merknaam, die vooral in Nederland gebruikt werd. Het woord frikandel komt als aanduiding voor dat type worst ook voor in Oost- en West-Vlaanderen. In Antwerpen en Vlaams-Brabant wordt een frikandel doorgaans een curryworst genoemd, in Limburg ook wel eens een lange hamburger.
Een frikandel wordt gemaakt van kippenvlees, varkensvlees en in inderdaad heel soms een klein beetje paardenvlees. Voor het grootste deel bestaat de frikandel uit kippen separatorvlees. Kippen separatorvlees zijn de restjes vlees die aan het karkas blijven zitten nadat de grotere delen van de kip afgesneden zijn.
De bamischijf vindt zijn oorsprong in Indonesië. Indische Nederlanders brachten Indische gerechten mee naar Nederland, toen zij na de onafhankelijkheid werden 'gerepatrieerd'. De eerste vermeldingen van de variant bamibal dateren uit de jaren 1950.
In de Verenigde Staten bestaat de frikandel voor 50% uit varkensvlees, 35% is rundvlees en 15% kippenvlees en wordt er geen paardenvlees gebruikt. Er bestaan ook vegetarische frikandellen; deze worden gemaakt met plantaardige ingrediënten.
Frikandellen zijn bewerkte vleesproducten die veel verzadigde vetten en zout bevatten. Allemaal dingen die slecht zijn voor de gezondheid. Het Voedingscentrum vindt frikandellen dan ook niet passen in een gezonde leefstijl en adviseert daarom ze te mijden.
De kroket komt waarschijnlijk uit Frankrijk. Daar werd in 1705 een eerste recept neergeschreven in Le cuisinier royal et bourgeois, het kookboek van de kok van Lodewijk XIV. Het is het oudste, bekende recept van de vleeskroket.
Voor moslims zijn zowel varkens- als paardenvlees haram, onrein en dus verboden kost.
In veel frikadellen, kroketten en hamburgers is echter paardenvlees verwerkt. Dat is niet alleen algemeen bekend, maar nu ook wetenschappelijk bewezen: in opdracht van Wakker Dier onderzochten studenten van de Wageningen Universiteit 286 snacks. In 32 procent daarvan bleek paardenvlees te zitten.
Zeg nu zelf, de frikandel heeft wat weg van een gehaktbal die is platgedrukt en gefrituurd. In werkelijkheid is de frikandel een soort worst die wordt gemaakt van gemalen vlees (meestal varkens- of rundvlees) en kruiden. De worst wordt vervolgens in een lange, dunne vorm gegoten en gefrituurd.
Gefrituurd bevat een kroket gemiddeld 21 meer calorieën dan een frikandel. Dit komt omdat de kroket meer vet opneemt tijdens het frituren. Kleine side note: we weten allemaal dat een frikandel met saus – welke dan ook – een stuk lekkerder is, waar de kroket slechts met een laagje mosterd een hemels niveau bereikt.
Ingrediënten: 51% kipseparatorvlees, kipcollageen, paneermeel (TARWE), water, kippenvet, 4% rundvlees, plantaardig eiwithydrolysaat (SOJA), zout, ui, kruiden, specerijen, stabilisatoren: E450, E451, E452: suiker, smaakversterker: E621, antioxidanten: E301, E331: gistextract, aroma, zonnebloemolie.
Om wat voor producten gaat het? In Nederland wordt paardenvlees in verschillende vormen verkocht: als paardenbiefstuk of paardenrookworst, maar ook verwerkt in bijvoorbeeld ingeblikt stoofvlees, en snacks zoals vleeskroketten, gehaktstaven en bitterballen.
De bitterbal danken we vermoedelijk aan de Spanjaarden die tot halverwege de zeventiende eeuw in (delen van) ons land heersten. Zij frituurden balvormige hapjes met een korst van oud brood waar ze ragout in stopten.
,,De eerste frikadel werd in 1954 gelanceerd in Dordrecht. Slagersknecht Gerrit de Vries maakte gehaktballen die hij aan de horeca verkocht. Dooreen wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen.
De kroket is een gefrituurd broodje met vleesragout erin, bedekt met paneermeel . De originele Nederlandse kroket wordt gemaakt van rund- of kalfsvlees, maar er zijn veel verschillende smaken zoals kipsaté, garnalen, goulash of zelfs een vegetarische versie.