Geen deodorant of anti-transpiratiemiddelen dragen kan voor- en nadelen hebben, afhankelijk van hoe jij en anderen denken over je natuurlijke lichaamsgeur. „Als je stopt met het dragen van deodorant of anti-transpirant, kun je na verloop van tijd een sterkere geur ontwikkelen”, volgens dermatoloog Amanda Doyle.
Vele onnatuurlijke 'te lekkere' deodorants irriteren de huid, verstoren de huidflora onder je oksels, geven snel een allergische reactie, zorgen voor uitdroging van de huid, werken hormoon-verstorend, plamuren je huid dicht, verstoren de afvoer van afvalstoffen, irriteren je lymfeklieren, zorgen voor rare ontstekingen ...
Tegen natte oksels staat een deodorant in ieder geval machteloos. Bij natte oksels en zweetvlekken helpt een anti-transpirant. Die begint namelijk eerder te werken en vermindert de zweetproductie effectief.
Beter ruiken
Natuurlijke deodorants bevatten vaak essentiële oliën, die niet alleen heerlijk ruiken, maar ook schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen hebben. En omdat natuurlijke deodorants geen aluminium bevatten, zullen ze niet reageren met je zweet en die gevreesde "BO"-geur veroorzaken.
Deodorant is veilig
Uitgebreid wetenschappelijk onderzoek toont tot nu toe aan dat parabenen veilig zijn voor mens en milieu. Het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica en andere productgroepen is goedgekeurd door de Europese Commissie. Deodorant kan je dus veilig gebruiken.
Om je deodorant langer houdbaar te maken zitten in een roller meer en andere conserveermiddelen dan in een spuitbus. Ook zitten er vaak meer verzorgende stoffen zoals caprylic/capric triglyceride of aloe barbadenis in een roller, waardoor het prettiger aanvoelt als je een gevoelige huid hebt.
Wat is een gezonde deodorant? Een gezonde deodorant is een deo zonder aluminium, alcohol en synthetische parfum. Als het gaat om het kiezen van de beste deodorant, kan je een voorkeur hebben voor een deostick, deo roller of deo spray.
Draag luchtige kleding van katoen.Was u elke dag met water en zeep.Een deodorant of lotion met aluminium-zouten kan ook helpen. Soms komt veel zweten door bijvoorbeeld de overgang, angst, overgewicht, alcohol of drugs.
In deodorant zitten vaak aluminiumzouten. Deze zouten zorgen ervoor dat er minder zweet uit de klieren kan komen. Doordat er minder zweet uit de klieren komt, zijn de oksels minder vochtig en krijgen bacteriën minder snel de kans om zich te vermenigvuldigen. Hierdoor ontstaat er dus ook minder snel een 'zweetgeur'.
Een andere veelgemaakte fout is te veel deodorant of anti-transpirant aan te brengen. Eigenlijk is 1 laag al voldoende om de zweetlucht te voorkomen. Vooral rollers en sprays werken minder goed als er te veel van wordt aangebracht.
Dus wil jij liever het zekere voor het onzekere nemen kies dan voor een deodorant die geen aluminium, aluin en parabenen gebruiken. De deodoranten die wij verkopen van zZacht, Happysoaps en Loveli zijn niet schadelijk voor de huid!
Milde bescherming voor de gevoelige huid – NIVEA Sensitive
De NIVEA Satin Sensation deodorants zoals de Satin Sensation Anti-transpirant Roll-on bieden tot 48 uur betrouwbare bescherming. De milde verzorgingsformule zorgt er ook voor dat je huid niet geïrriteerd raakt, maar wel zacht en mooi blijft.
Wetenschappers waarschuwen: stof in deodorant vergroot mogelijk risico borstkanker. Vrouwen die regelmatig deodorant gebruiken, zouden een groter risico kunnen lopen op het krijgen van borstkanker. De boosdoener is de stof aluminiumchloride, die bij langdurige blootstelling tot de vorming van tumoren zou kunnen leiden.
Parfum als alternatief voor deodorant gebruiken is ok voor noodgevallen, maar niet ideaal. Behalve dat parfum meestal veel duurder is dan deodorant is het ook gewoon een ander product. Een deodorant bevat een geurneutraliserende technologie en kan (in het geval van een antiperspirant) ook vocht tegen houden.
Als je op zoek bent naar een deodorant die effectief werkt tegen zweten, dan kun je kiezen voor een deodorant met aluminium. Aluminium werkt door de zweetklieren tijdelijk te blokkeren, waardoor je minder gaat zweten. Dit helpt om de geur van bacteriën die in zweet groeien te verminderen.
Wel is het algemeen bekend dat overmatig zweten wordt gestimuleerd door onder andere stress, pittig voedsel en te veel koffie of alcohol. In sommige gevallen heeft het wel te maken met bepaalde oorzaken, zoals overgewicht, hormonale veranderingen, een infectie of bijwerkingen van medicijnen.
De precieze oorzaak is niet helemaal bekend. In sommige gevallen zijn medicijnen (zoals bepaalde hormoonpreparaten en slijmverdunners) de oorzaak. Vaak en veel gekruid eten, overmatig koffie drinken en veel roken kunnen het zweten verergeren. Stress is ook een veel voorkomende oorzaak.
De apocriene klieren houden zich bezig met geurproductie. Deze klieren worden pas ontwikkeld in de pubertijd en zijn voornamelijk actief in het okselgebied en de schaamstreek. Wanneer deze apocriene klieren overactief zijn, veroorzaakt dit een heftige transpiratiegeur. Hier kunt u dus helemaal niets aan doen.
Gebruik een anti-transpirant tegen okselzweet
Populaire middelen zijn onder meer syNeo5, en Odaban.
– De huid van de oksel moet van te voren echt heel goed droog zijn. Eventueel kan je de huid zelfs even droog fšhnen. – Gebruik een antiperspirant dagelijks en bij voorkeur 2x per dag. Een antiperspirant gaat pas na een aantal dagen echt goed werken, dan raken namelijk de zweetklieren pas goed verstopt.
Een goed alternatief voor reguliere deodorants zijn natuurlijke deodorants. Deze maskeren de geuren met behulp van natuurlijke ingrediënten of doden de bacteriën die de vervelende geur van zweet veroorzaken met natuurlijke antimicrobiële ingrediënten.
De Power of Zen deo beschermt je extra tegen de geur van stress- en hormoonzweet. Naast natriumbicarbonaat bevat het ook zinkoxide dat een dubbele werking heeft tegen zweet door emoties, hormonen en stress. De geur van rozen en lavendel neutraliseert zweetgeurtjes niet alleen, het zorgt ook voor extra ontspanning.
Het kan volgens verschillende onderzoeken je hormoonbalans verstoren, doordat de aluminium in je lymfebanen terecht komt via de poriën onder je oksels. Aluminiumvrije deodorant is daarom echt een veel veiligere keuze. Aluminium in aanraking met de bacteriën onder je oksels zorgt ook voor de gele vlekken in je kleding.
Als je fan bent van Zwitsal, is dit de beste deodorant. Je kunt hiermee 24 uur lang heerlijk ruiken naar je favoriete babymerk. Bovendien bevat hij geen alcohol en is hij geschikt voor de gevoelige huid.