Bepaalde criteria, die niet altijd kenmerkend genoeg zijn, helpen om ze te onderscheiden: Neten kleven meer aan het haar en blijven aan de hoofdhuid vastzitten, zelfs als het haar wordt bewogen; Schilfertjes glijden gemakkelijker langs het haar en kunnen zelfs op de kleren terechtkomen.
Neten lijken op roos. Het verschil tussen beide is dat roos los in het haar zit en neten vastgekleefd zitten, dichtbij de hoofdluis in de buurt. Neten worden meestal aangetroffen in de nek, achter de oren en onder de pony of lok. Nadat de eitjes zijn uitgekomen blijven lege witte hulsjes achter.
Een neet is grijs/wit van kleur en lijkt een beetje op huidschilfertjes of roos. Wat is dan het grote verschil? Roos schud je gemakkelijk los, maar neten zitten stevig aan het haar vastgeplakt.
Neten, de eitjes van de hoofdluis, zijn ongeveer 1 millimeter groot en zijn grijswit of doorzichtig. In licht haar zijn de neten daarom soms lastiger te vinden. Als de neten zijn uitgekomen blijft er een leeg wit hulsje achter in het haar, wat soms verward wordt met roos.
Ook al klagen ze niet over jeuk, want niet iedereen krijgt jeuk door luizen. Luizen en neten herkennnen doe je vooral door achter de oren en in de nek te kijken, omdat dit de favoriete schuilplaatsen van luizen zijn. Let ook goed op voor neten, die dicht bij de hoofdhuid te vinden zijn.
heb je neten, dan heb je ook hoofdluis
NIET WAAR: Neten zijn het bewijs dat je luizen hebt gehad. Dode en lege neten blijven nog maanden zitten. De vondst van een levende luis is de enige aanleiding voor een luizenbehandeling.
De eitjes, neten, zien eruit als grijswitte puntjes en kleven aan de haren. Ze zijn lastig te verwijderen. Neten die dichtbij de hoofdhuid zitten, bevatten eitjes. Zolang deze volle neten in het haar zitten, blijven er luizen geboren worden.
Pak een fijntandige kam en kam het haar van achter naar voren, tegen de hoofdhuid aan; start bij het ene oor en schuif, plukje voor plukje, na elke kambeweging op naar het ander oor. Vastgeplakte neten kan je met je nagels verwijderen. Eventueel kan je ze eerst losweken door te deppen met azijn.
LET OP: met een föhn is het niet mogelijk om neten effectief en veilig dood te drogen! Een föhn is gemaakt om haren te drogen.
Een lege of dode neet kan wel een jaar in het haar blijven kleven. Je kan dus nog steeds neten vinden bij een verholpen besmetting! Vooral mensen met een denkbeeldige besmetting, die daarom langdurig kammen en behandelen, vinden veel (zwarte) spikkels.
Luizen zijn kleine grijsachtige insecten die met het blote oog te zien zijn. Ze zitten vooral in de nek en achter de oren. Ze zuigen bloed uit de hoofdhuid waardoor u last krijgt van jeuk. Luizen kunnen niet springen of vliegen.
Een netenkam is een metalen kam die geschikt is om luizen en neten uit het haar te verwijderen/ te kammen. Een luizenkam is een plastic kam om alleen het haar te controleren op luizen en neten, de luizenkam is totaal ongeschikt om luizen en neten te kunnen verwijderen van het haar.
Als je goed kijkt, kan je de luizen zelf zien. De eitjes of 'neten' van de luizen zitten stevig vastgekleefd aan de zijkant van de haren. Die kan je ook gewoon zien, en zelfs voelen als je het haartje tussen je vingers laat glijden.
Een lege neet is wit en doorschijnend, in de breedte afgeplat en het operculum (deksel van de neet waarlangs de larve ademt en uitbreekt als ze volgroeid is) ontbreekt. Een neet met een dode larve erin is bruinachtig tot zwart, dof en in de breedte afgeplat.
Houd het hoofd voorover, boven een wasbak of een wit stuk papier. Kam het haar met een fijntandige kam (zoals een luizenkam) van achter naar voren, begin telkens dicht bij de hoofdhuid. De hoofdluizen zitten namelijk op de hoofdhuid.
Kunnen luizen bijvoorbeeld overleven in bed of in mutsen of sjaals? Dat kan, maar in elk geval niet langer dan 48u. Bovendien zullen ze zich buiten de hoofdhuid ook minder gemakkelijk verspreiden. De eerste focus bij een luizenbehandeling blijft dus het haar.
U hoeft de kleren, jassen, sjaals, mutsen, beddengoed en knuffels niet te wassen. Dit is niet nodig om van de luizen af te komen. Als u 2 weken goed kamt, is dat voldoende. Dit laat onderzoek zien.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken. Spoel nadien overvloedig uit.
In water kunnen ze even overleven maar in zwembaden zit chloor en daar kunnen ze niet gedijen. Er is ook een verschil tussen hoofdluizen en schaamluizen. Ze zullen elkaar niet contamineren (een hoofdluis zal dus niet in schaamhaar belanden en omgekeerd, nvdr.)."
Het haar, nat ofwel droog, wordt gekamd met een metalen luizenkam om de luizen uit het haar te verwijderen. Het kammen moet dagelijks uitgevoerd worden gedurende twee weken. Dit om kleine luizen niet de kans te geven te groeien en eitjes te leggen.
Wanneer er luizen tussen de tanden van de kam vastzitten, kan je die ook verwijderen met een tandenstoker. Na de kambeurt leg je gedurende een vijftal minuten de gebruikte kammen in heet water van ongeveer 60 graden. Je kan de gebruikte kammen ook gedurende 8 uur in de diepvries leggen in een afgesloten plastic zak.
'Luizen kunnen minder makkelijk lopen op haar met gel en haarlak', zegt Desirée Beaujean van het RIVM. Wat we zien is dat bij gel en haarlak de helft minder hoofdluis voorkomt dan bij kinderen die deze producten niet gebruiken.
Een larve heeft 7 tot 10 dagen nodig om zich te ontwikkelen tot nimf (onvolwassen luis) en uit te breken uit de neet. De ontwikkeling van nimf tot volwassen luis duurt nog eens 1 tot 2 weken.
Ze kunnen zich met hun klauwtjes langs haren klimmend voortbewegen en nog behoorlijk snel ook, maar ze kunnen niet springen en ook niet over gladde oppervlakten lopen.