Wat bij ontslag of vertrek? Als je contract wordt beëindigd voor het einde van het jaar heb je normaalgezien recht op je eindejaarspremie. Die wordt berekend op basis van de periode waarin je in datzelfde jaar hebt gewerkt. In de meeste sectoren is dit recht gewaarborgd als je ontslagen wordt door de werkgever.
Je werkgever betaalt die uit als deel van je loon. Let wel: de eindejaarspremie is er niet voor iedereen. Enkel als binnen jouw sector afspraken rond een eindejaarspremie gelden, moet jouw werkgever die uitbetalen.
Normaal wel. Al kan de sector waarin je werkt hiervan afwijken via een cao. Onder meer het grote paritair comité 218 met zo'n 400.000 bedienden legt extra voorwaarden op.
Als u deels werkzaam was op basis van een variabele beloning, zal ook deze beloning bij de eindafrekening van uw dienstverband moet worden afgerekend. Vaak is er een concrete bonus- of provisieregeling die aangeeft wat uw rechten zijn bij beëindiging van uw dienstverband.
Een eindejaarspremie is niet wettelijk verplicht. Of jouw werkgever je een dertiende maand moet betalen, hangt af van de geldende regeling in het paritair comité.
De theorie is dat je enkel een eindejaarspremie krijgt als je werkt. Maar tijdelijke werkloosheid, moederschapsrust en een ziekteperiode die korter is dan drie maanden worden meestal gelijkgeschakeld. Ben je langer ziek of neem je tijdskrediet, dan hoop je in de meeste gevallen best niet op een eindejaarspremie.
In tegenstelling tot wat algemeen gedacht wordt, bestaat er geen algemene wetgeving over de eindejaarspremie. Het recht op een eindejaarspremie wordt noch door een wet, noch door een collectieve arbeidsovereenkomst van de Nationale Arbeidsraad geregeld, zodat het dus niet voor iedereen geldt.
Bij ontslag krijgt u een financiële vergoeding van uw werkgever. Dit heet de transitievergoeding. Voorwaarde is dat het initiatief om het dienstverband te beëindigen of niet voort te zetten bij uw werkgever ligt. Dit geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers.
Wanneer je arbeidsovereenkomst verbroken wordt, is je werkgever verplicht om de volgende betalingen te verrichten: het nog niet betaalde loon voor de verrichte prestaties, de eindejaarspremie, het vertrekvakantiegeld (indien je bediende bent), het loon voor sommige feestdagen en de bedragen die verbonden zijn aan de ...
De eindejaarspremie wordt pro rata berekend voor iedere bediende die minimaal 3 maanden in dienst is geweest in het betreffende jaar. Als deze bijvoorbeeld 8 maanden in dienst bent geweest, krijgt hij 8/12 van een bruto maandloon in december uitbetaald als eindejaarspremie.
De transitievergoeding bedraagt grofweg 1/3 maandsalaris per dienstjaar. Er geldt geen minimale periode dat je in dienst moet zijn geweest. Als een ontslag plaatsvindt als gevolg van een combinatie van verschillende onvoldragen ontslaggronden, kan de vergoeding vermenigvuldigd worden met een factor 1,5.
Toch moet je wat geduld uitoefenen, want jouw eindejaarspremie wordt niet op hetzelfde moment uitbetaald als vaste medewerkers. Jij ontvangt jouw eindejaarspremie in de maand december die volgt op het einde van het refertejaar.
Bij ontslag zal u het vakantiegeld van het bevoegd vakantiefonds ontvangen tussen 2 mei en 30 juni van het jaar dat volgt op uw ontslag, zelfs ingeval van faillissement van uw werkgever. Er worden u ook een aantal vakantiedagen toegekend die u zal moeten nemen in het jaar dat volgt op uw ontslag.
Wanneer maak ik een eindafrekening? In de wet staat niet duidelijk omschreven op welk moment je de eindafrekening moet opstellen en uitbetalen. Veel werkgevers doen dit bij de betaling van het laatste loon, maar dit is niet verplicht. Je mag de eindafrekening tot een maand na afloop van het dienstverband regelen.
Uw werkgever moet het bedrag uit de eindafrekening uiterlijk een maand na het einde van het dienstverband hebben betaald. Hebt u het geld dan nog niet ontvangen? Dan hebt u een opeisbare vordering.
De eindafrekening bestaat uit een aantal belangrijke posten zoals het laatste salaris, vakantiedagen en vakantietoeslag. Ook transitievergoeding, een verrekening van een eventuele dertiende maand, bonussen en provisie, openstaande declaraties en te verrekenen schulden kunnen posten zijn.
Een ontslagvergoeding wordt bruto berekend. Je werkgever schat je jaarinkomen in en past de geldende regels toe om je een netto vergoeding uit te keren. Afhankelijk van de hoogte van je inkomen, houd je zonder maatregelen te treffen 50 tot 63% van je ontslagvergoeding netto over.
Per volledig gewerkt dienstjaar krijg je 1/3 van je bruto maandsalaris. Kortere dienstverbanden worden naar rato berekend voor het aantal gewerkte dagen.
De gemiddelde ontslagvergoeding die werkgevers bij ontslag met wederzijds goedvinden betalen, is ongeveer € 12.000. De transitievergoeding is het belangrijkste uitgangspunt bij het bepalen van deze vergoeding, maar ook andere afspraken komen regelmatig voor.
De 13e maand valt in dit voorbeeld volledig in het eerste belastingtarief, want deze loopt tot 69.397 euro in 2022 In deze eerste schijf geldt een tarief van 37,07 procent. Je betaalt dus 37,07 procent belasting over de volledige dertiende maand van 3.500 euro, waardoor je netto 2.203 euro overhoudt.
En wil je weten hoeveel je krijgt? In je bedrijfsregels, cao of arbeidsvoorwaarden staat hoeveel procent van jouw bruto jaarloon je ontvangt. Dat ligt vaak tussen de 4 of 8%. Het kan ook meer of minder zijn.
Een 13de maand is een eindejaarspremie, maar een eindejaarspremie hoeft niet altijd een 13de maand te zijn. Simpel gezegd is de 13de maand een heel brutoloon bovenop je vast loon. Zoals gezegd, mogen jouw prestaties hier geen invloed op hebben. Het valt dus niet te verwarren met een bonusregeling.
Het Horecafonds is het Fonds voor Bestaanszekerheid van en voor de horecasector. Het Fonds staat in voor de uitbetaling van allerlei sociale voordelen aan werkgevers en werknemers in de Horecasector. Velen onder u kennen het Horecafonds van de eindejaarspremies.