Wanneer heb je een waterontharder nodig? Bij een waterhardheid die hoger ligt als 25 fH is het aan te raden om een waterontharder te plaatsen. Hard water zorgt voor de afzetting van kalk in de leidingen, de CV ketel, verwarming en in huishoudelijke apparaten die gebruik maken van warm water.
Op basis van je eigen voorkeuren en een hoger wooncomfort zou je wel een waterontharder kunnen aanschaffen, maar noodzakelijk is dit niet. Zonder waterontharder zul je wel na verloop van tijd kalkaanslag vinden op je sanitair en elektrische apparaten.
Bijna niet nodig
Omdat bijna alle waterleidingbedrijven zelf hun water ontharden, zijn er bijna geen huishoudens waarvoor een waterontharder echt nuttig is. Op de meeste plekken ligt de hardheid rond de 8 °dH. Er zijn wel uitschieters van 2 tot 18.
Door een waterontharder heb je grotere kans op legionella
Onthard water is dus slecht voor de veiligheid van het water in jouw huis. Een waterontharder haalt inderdaad het calcium en magnesium uit jouw drinkwater, maar daarvoor in de plaats wordt natrium afgegeven.
Er zijn enkel een paar kleine nadelen aan zacht water. Zo verandert de smaak van het water een beetje. Wie dagelijks van de kraan drinkt, zal na het plaatsen van een ontharder merken dat het water plots anders smaakt. Maar geen paniek, want na verloop van tijd went dit bij iedereen.
Alle schoonmaakmiddelen en zepen werken vele malen beter met kalkvrij water omdat ze niet eerst een reactie hoeven aangaan met de kalkvormende deeltjes in hard water. 5. Gebruik groene zeep!
Ook ijzerionen kunnen verwijderd worden met waterontharding. De beste manier om het water te ontharden is om een wateronthardingseenheid te gebruiken en deze direct aan de waterbevoorrading aan te sluiten.
Er is geen bewijs dat een waterontharder magneet een positief effect heeft op de hardheid van je leidingwater. Een magnetische ontharder werkt niet en je houdt last van kalkaanslag en hard water.
Te zacht water (lager dan 10 Franse graden) tast de metalen leidingen aan, zodat koper, zink, lood, enz. oplossen in het water. Dit is ongezond voor wie van het water drinkt. Daarnaast vervangt de ontharder magnesium en calcium.
Het magnesium en calcium dat samen kalk wordt, wordt met deze magneet in de leiding van elkaar gescheiden. Dit heeft als gevolg dat het water kalkvrij uit de kraan komt. De mineralen (magnesium en calcium) blijven echter wel in het water zitten.
Zacht drinkwater heeft net als hard water vrijwel geen effect op de menselijke gezondheid. Er werd een tijd gedacht dat er mogelijk een relatie bestond tussen te zacht water en hartfalen, maar uit wetenschappelijk onderzoek bleek dat effect verwaarloosbaar.
Miljoenen mensen wereldwijd hebben een waterontharder in het algemeen en er zijn nu al meer dan 275.000 AquaCell eigenaren terwijl de echte groei eigenlijk nog maar net is ingezet. In 1925 begon in de Verenigde Staten de verkoop van waterontharders aan particulieren.
Wanneer we het hebben over een waterontkalker, bedoelen we eigenlijk hetzelfde als met een waterontharder. Het is de taal die zorgt voor de verwarring. In Nederland spreken we veelal over waterontharders en in België wordt juist de term waterontkalker of waterverzachter gebruikt..
CONCLUSIE: gemiddelde prijs voor een waterontharder
Voor een instapmodel mag je rekenen op prijzen vanaf 700 euro. Voor de plaatsing van een waterontharder in een woning van 4 personen met een gemiddeld waterverbruik kan je gemiddeld gesproken rekenen op een prijs tussen 1.000 en 2.000 euro.
Kort gezegd, is er geen aantoonbaar bewijs voor de werking van een waterontharder magneet tegen kalkaanslag. De werking van magnetische waterontharders wordt als onbewezen en onwetenschappelijk beschouwd.
Daardoor zijn er veel schelpen in de bodem blijven zitten: kalk dus. Hier in Epe op de Veluwe bestaat de bodem vooral uit zand en is heel schoon. Er zit bijna geen kalk in. Daarom is dit het zachtste water van Nederland.
Als je water kookt verdampen er watermoleculen, maar de mineralen, zoals kalk, blijven juist achter. Hierdoor is er minder water, waar in verhouding juist meer kalk in zit. Er zal een beetje kalk neerslaan in je pan of waterkoker, dat is de kalkaanslag, maar er zit nog steeds kalk in je water.
De beste waterontharder voor de meeste huishoudens is deze Amfa 4000. Deze waterontharder van Amfa onderscheidt zich als beste van andere merken door de lage prijs van €199, de makkelijke montage en de goede magnetische ontharding.
Een waterontharder gaat over het algemeen met goed onderhoud minimaal 15 jaar mee. Als de juiste onderhoud plaatst vindt, kan een waterontharder zelfs 20 tot 25 jaar mee gaan. Vaak is het zo dat de ionenwisselaar minder goed gaat werken.
Prijzen van een waterontharder
De prijs is ook afhankelijk van het volume van de waterontharder. Je hebt een groter volume nodig, wanneer je meer water verbruikt. Dus de grootte van je gezin telt ook mee. Hoe groter je gezin, hoe meer waterverbruik, hoe duurder de waterverzachter.
De Amfa 4000 is wat ons betreft de beste waterontharder van 2022. Dit is een magnetische water ontharder en zorgt ervoor dat je direct minder kalkaanslag krijgt op je sanitair en leidingen. Het voordeel hiervan? Je bent veel minder lang bezig met het schoonmaken van je huis.
Een verschil in de hoeveelheid kalk in je leidingen kan je met een waterontharder zelf maken. De installatie van zo'n machine zorgt er voor dat het kalk uit het leidingwater wordt gezuiverd voordat het je huishouden binnenkomt – aan het begin van de waterleiding, bij de hoofdkraan.
Ja, een waterontharder heeft jaarlijks een onderhoud nodig. Hierbij wordt de werking van het toestel nagekeken en gecontroleerd. Indien nodig kunnen er dan onderdelen worden vervangen. In sommige gevallen zal het nodig zijn om de waterverzachter te ontsmetten en eventueel aangekoekte zoutresten te verwijderen.
Waterontharder eens per 4 à 6 weken bijvullen
Bij een waterontharder moet je als eigenaar het zoutreservoir zelf beheren. Dat betekent dat je eens per 4 à 6 weken zout moet bijvullen. Doe je dit niet dan functioneert de waterontharder ook niet meer en krijg je opnieuw last van kalkaanslag.