Doet een laserbehandeling pijn in je gezicht? De laserbehandeling is niet pijnlijk, maar kan wel gevoelig zijn. De mate van gevoeligheid is per persoon verschillend, en is afhankelijk van het gebied dat wordt behandeld en de dikte van de bloedvaatjes.
Na de behandeling is de huid warm, rood en gezwollen. Bij sommige laserbehandelingen houdt die roodheid enkele uren aan, bij andere enkele dagen of zelfs twee weken. Ook kan de huid gaan vervellen of kunnen er korstjes ontstaan. Gebruik direct na de behandeling een koelpack om de huid te koelen.
Aan de andere kant is op plekken waar uw huid dikker is (zoals uw kin en bakkebaarden) de pijn beter te beheersen en meer aan de onderkant van het pijn spectrum. Dit is de meest pijnlijke omgeving op het lichaam voor het ontharen met laser.
De laserbehandeling is niet pijnloos, maar wel goed te verdragen. De laser brengt warmte in de huid, wat voor een kortdurende branderige sensatie kan zorgen. We krijgen vaak terug dat de behandeling voelt als speldenprikken of kleine elastiekjes die tegen de huid aan komen.
Aan de hand van uw huid- en haartype kunnen wij vaststellen hoeveel behandelingen u nodig heeft om uw gezicht te ontharen. Gemiddeld genomen zijn er 6 tot 8 behandelingen nodig om uw gezicht te ontharen met een permanente haarreductie. Tussen twee behandelingen zitten ongeveer 6 weken.
Voordelen van laserontharing
Je gezicht laten laser ontharen heeft een aantal voordelen. Een van de grootste voordelen is dat je bij laserontharen veel minder last hebt van irritaties van de huid. Het is namelijk zo dat wanneer je zelf probeert de haren te verwijderen, er ingegroeide haren kunnen ontstaan.
Volgens andere studies krijgt één op de vijf of zelfs de helft van de patiënten last van droge ogen na ooglaseren. Een recente studie in het toptijdschrift JAMA Ophthalmology zegt dat vier op de tien patiënten na het laseren van de ogen nieuwe problemen krijgen met hun zicht.
Laserontharing is schadelijk voor de huid
Laserontharing is volkomen veilig, mits het op de juiste manier wordt uitgevoerd. Normale huidreacties die kunnen voorkomen na een laserbehandeling zijn: roodheid, zwelling en warmte.
Laserontharing geeft een langdurig resultaat, na gemiddeld 6 tot 8 behandelingen. Na enige tijd kunnen er nog enkele dunne haartjes terug groeien, maar over het algemeen ben je haarvrij. Enkel ingrijpende ziektes (zoals kanker) of hormonale schommelingen (zoals een zwangerschap) kunnen de haargroei weer aanwakkeren.
Gemiddeld zijn er 6 tot 15 behandelingen nodig om de haren te verwijderen. Sommige cliënten hoeven na een laserbehandeling 5 jaar niet te scheren. Andere komen het liefst ieder jaar terug om het bij te werken of wanneer ze denken dat het nodig is. Hoe en wanneer de haren terug groeien is afhankelijk van de huid.
Specifiek voor de fractionele laserbehandeling
Let op: Het behandelde gebied niet harsen of epileren tijdens de behandelkuur. Vermijd tot 48 uur na de behandeling: intensief sporten, heet douchen, sauna, zwemmen en baden. Het optimale resultaat van de behandeling wordt pas zichtbaar na enkele weken/maanden.
Adviezen na een fractionele laserbehandeling
Herhaal het smeren meerdere keren per dag. Gedurende enkele dagen na de behandeling de huid niet verwarmen (sauna,heet bad, intensief sporten). Zorg ervoor dat de huid niet beschadigt (niet scrubben, harsen).
Gemiddeld duurt laser ontharen van de oksels ±10 minuten, het gezicht ±20 minuten, de rug ±45 minuten en benen nemen ±60 minuten in beslag.
Over het algemeen is tijdens de behandeling geen extra pijnstilling nodig. Een CO2-laserbehandeling van het hele gezicht duurt ongeveer 45 minuten.
Voor en na de laserbehandeling
Na 1 of 2 weken zullen de behandelde haren uitgroeien, je mag scheren (hoeft niet), de haartjes vallen er vanzelf uit. Tussen de behandelingen in mag je niet harsen of uittrekken met pincet, alleen scheren is toegestaan. Voor de eerste behandeling mag je 6 weken niet epileren of harsen.
Verder dien je een dag voor je laserbehandeling te scheren, zodat irritaties voorkomen kunnen worden en voor het optimale resultaat. U kunt eventueel contact opnemen met uw huisarts voor een verdovende crème, die u 30 minuten voor de behandelingen kunt aanbrengen.
Ja, dat mag!Omdat de haartjes na de behandeling uitvallen is scheren misschien niet eens nodig. Scheren kan trouwens haargroei niet verergeren, dat is een fabeltje. Harsen, epileren en de touwtjesmethode mogen echter niet meer als je eenmaal aan laserontharing bent begonnen.
De belangrijkste redenen zijn: Laser werkt selectiever waardoor alleen het haarzakje behandeld wordt. Bij IPL wordt er minder selectief gewerkt waardoor het licht naar andere plekken verloren gaat en dus minder effectief werkt. De laser gaat dieper de huid in waardoor het haarzakje daadwerkelijk uitgeschakeld wordt.
Ongeveer 1 à 3 weken na de laserbehandeling kan de haar met de haarwortel uitvallen. Afhankelijk van het behandelgebied duurt een sessie tussen de 30 minuten en 4 uur.
De reden dat u zich moet scheren is dat het de haargroei activeert waardoor de laser beter zijn werk kan doen. Voordat u een behandeling ondergaat, kunt u uw huid en beste met een zachte douchecreme reinigen. Verwijder alle make-up, vuil en olie van uw huid.
Laserontharing zorgt voor een mooie gladde huid zonder de jeukende en pijnlijke bultjes die meestal ontstaan na regelmatig scheren. Pijnlijke, lelijke bultjes, huidirritatie en ingegroeide haartjes kunnen allemaal worden voorkomen met gezicht ontharen met de laseren.
Als je je gezicht wilt ontharen, kun je het beste een methode kiezen waarbij je de hele haar verwijdert. De haar blijft langere tijd weg en groeit vervolgens weer van het begin af aan met een zachte punt. Je hebt dan geen last van stoppels. Epileren is zo'n methode.
Je krijgt laserbehandeling alleen vergoed in het geval van overmatige haargroei, zoals bijvoorbeeld bij vrouwen in het gezicht. Een verwijzing van je huisarts is daarbij in veel gevallen noodzakelijk. Alleen via een aanvullende verzekering kun je laserbehandelingen vergoed krijgen.