Palpatie van het proximale uiteinde van de eerste of tweede zwevende rib lokt de pijn in alle hevigheid uit. Indien men de patiënt tijdens het consult observeert, valt op dat hij of zij vaak scheef in de stoel zit of hangt.
Klachten. Er is sprake van pijn laag in de zij die continue zeurend aanwezig is en zo nu en dan toeneemt. De klachten worden vaak verergerd door bepaalde houdingen en/of bewegingen waarbij de rib nog harder tegen de bekkenrand aangeduwd wordt. Ook na lang zitten of staan en lang lopen kan de pijn toenemen.
De twee caudale, zwevende ribben zijn mobiel en veren mee. Dat maakt ribben 4 tot en met 10 het meest kwetsbaar voor fracturen na stomp trauma. Traumatische fracturen ontstaan vaak ter hoogte van het trauma of in de posterolaterale bocht, waar de rib het zwakst is.
De onderste 2 ribben zijn zogenoemde zwevende ribben, doordat ze aan de voorzijde niet vast zitten.
Meestal aan één zijde van de romp. De pijn kan hevig, schietend en/of scherp zijn en kan continu of aanvalsgewijs aanwezig zijn. De pijn wordt vaak erger door bewegingen zoals bukken, hoesten of (diep) ademhalen.
Stress veroorzaakt vaak spierspanning rond de borst, wat kan resulteren in een drukkend gevoel of pijn rond de ribben. Bovendien kunnen maag- en spijsverteringsproblemen, zoals maagzweren of galstenen, pijn veroorzaken die uitstraalt naar de ribbenstreek.
Het kraakbeen van één of enkele ribben is ontstoken. Je borstbeen kan daarbij gezwollen zijn.Door de zwelling is bewegen, zuchten of hoesten vaak pijnlijk.Ook is je huid soms rood verkleurd op de pijnlijke plek(ken).
Een gekneusde rib geneest meestal binnen enkele weken tot enkele maanden met de juiste rust en behandeling.
De achtste, negende en tiende ribbenparen zijn aan de voorzijde verbonden met de bovengelegen rib, deze staan bekend als de valse ribben, costae spuriae VIII-X. De onderste twee paar, nummers elf en twaalf, zitten aan de voorzijde niet vast en heten daarom de zwevende ribben, costae fluctuantes XI-XII.
Behandeling van een gekneusde of gebroken rib
Meestal geneest een gekneusde of gebroken rib vanzelf binnen een paar weken. U kunt nog wel langere tijd pijn voelen bij bepaalde bewegingen of hoesten. Dit kunt u 6 tot 12 weken na het ongeval nog voelen, soms zelfs nog langer. U kunt pijnstillers nemen (paracetamol).
Bij een gekneusde rib kunt u last hebben van deze klachten: Pijn ter hoogte van de borstkas; aan de voor-, zij- of achterkant. Pijn op de plaats van de kneuzing. Pijn bij het hoesten, niezen of ademhalen.
Klachten zijn pijn aan uw borstkas bij bewegen, hoesten, niezen of ademhalen. Bij een gekneusde rib is het weefsel rondom een rib beschadigd. Bij een gebroken rib zit er een scheur in de rib. Beide kunnen meestal geen kwaad.
Als je jouw gekneusde rib weer snel in vorm wilt brengen, is het belangrijk om rust af te wisselen met beweging. Dat doe je aan het begin bijvoorbeeld door simpele ademhalingsoefeningen uit te voeren. Adem diep in, houd dit drie seconden vast en blaas weer langzaam uit.
Het achtste, negende en tiende paar ribben zijn op hun beurt weer verbonden aan het zevende paar. Het elfde en twaalfde paar hebben aan de voorkant geen aanhechting op andere ribben of het borstbeen en worden daarom zwevende ribben genoemd.
De lever ligt aan de rechterkant van je lichaam boven in de buikholte vlak achter de ribben.
Let op: neem bij een gebroken of gekneusde rib altijd contact op met een arts! Om de zwelling en de pijn te verminderen, raden wij aan om de ribben te koelen met een instant coldpack (geen vriezer nodig). Tegen de pijn kunt u paracetamol nemen.
Gekneusde ribben kunnen het moeilijk maken om normale dagelijkse activiteiten uit te voeren, laat staan fysiek veeleisend werk. Het is daarom van belang om, bij het zoeken naar juridische bijstand, rekening te houden met de langere termijn en de potentiële gevolgen voor de werkcapaciteit.
Verschil tussen een gekneusde en gebroken rib
Bij een draaiende beweging zal een gekneusde rib meer pijn doen.
Pijn, hoesten en benauwdheid
Vaak ervaren patiënten ook het 'kraken' van de ribben in de eerste weken. Het niet goed doorzuchten of - hoesten kan leiden tot verergering van benauwdheidsklachten en zelfs longontstekingen. Goede, regelmatige pijnstilling is dan ook heel belangrijk.
Klachten bij het syndroom van Tietze
U heeft pijn op 1 of meer plekken op de borst. Ook is er vaak drukpijn links of rechts naast het borstbeen. Vaak ontstaat de pijn opeens. De pijn kan erger worden bij bewegen, diep zuchten, niezen of hoesten.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan een trauma van de borst, luchtweginfectie, zwangerschap, emotionele spanningen of stress. Ook kan costochondritis ontstaan door een verkeerde houding, fysieke inspanningen en te diepe ademhaling, veel hoesten of vaak de keel schrapen.
Plotseling optredende lokale pijn, vaak met een kramp gevoel. Passief rekken of aanspannen van de getroffen spier veroorzaakt pijn. Gedeukte en/of abnormaal gezwollen spierbuik boven of onder de aangedane plek. Meestal een blauwe verkleuring onder de aangedane plek (na enkele uren/dagen).
Bij een ribblokkade is er geen beweging van een rib ten opzichte van de wervel. Hierdoor wordt de beweeglijkheid van de gehele borstkas beïnvloed. Een ribblokkade kan ontstaan doordat de rib van positie is veranderd na bijvoorbeeld hoesten en niezen of een foutieve houding / beweging.
U zult merken dat de hevigste pijn na enkele dagen al wat afneemt. De pijn kan wel lang duren, zelfs tot 6-12 weken na het ongeval, of soms zelfs nog langer.