Natuurlijke kleuren zijn subtiele en gedempte tinten die je veelal in de natuur vindt. Deze behoren tot de natuurlijke of casual kledingstijl. Wanneer je een natuurlijke of casual kledingstijl hebt, dan heb je een voorkeur voor een kleurenpalet uit de natuur.
Kleuren die over het algemeen mooi staan bij grijs haar zijn koele kleuren als lila, fuchsia, roze, lavendel en pruimkleur. Een iets warmere bessentint kan ook mooi staan.
Dit jaar zijn dat de aardetinten. Roestbruin, donker- en lichtbruin, nudetinten en ook oranje en taupe zijn kleuren die in bijna alle collecties terugkomen. Echt herfsttinten, die tot diep in de winter zorgen voor warmte in je garderobe én in je humeur!
Test: Kijk naar je aders, de beste plek is op de pols of bij je elleboog: zijn je aders groen of blauw? Wanneer ze groen zijn, heb je een warme ondertoon. Maar wanneer je aders blauw zijn, heb je een koele ondertoon. Het kan zijn dat de kleur lastig te bepalen is, dan kan het zijn dat je een neutrale ondertoon hebt.
Deze kleur combineert goed met aardetinten zoals grijs, antraciet, terracotta en bruin. 'Gewoon' beige: Hiermee bedoelen we de tint die het vaakst voorkomt en naar tan of lichtbruin neigt. Deze kleur kan wel wat hebben en staat mooi bij levendige kleuren als rood, groen, geel, blauw en paars.
Je noemt de kleur ook wel zandkleur of ecru; hierin zijn zowel donkere tinten als meer lichte tinten te onderscheiden. Het bijzondere is dat beige tot de bruine kleuren behoort: een warme kleur, die daardoor weliswaar ook weleens als een beetje saai wordt gezien.
“Beige is een warme tint en als je boven de 50 bent, flatteren koude kleuren doorgaans meer.” Dit schreeuwt om uitleg. Er zijn dus koele en warme kleuren. Warme kleuren hebben altijd een flinke scheut geel, koele kleuren bevatten blauw of nonkleuren zoals zwart, wit of grijs.
Kleuren als bruin, zwart, bordeaux rood, donkerblauw en donkergroen zijn de perfecte match met een licht huidje.
De kleuren van de DISC test
De vier dimensies zijn verdeeld in de volgende vier kleuren. Dominant is vurig rood, invloed is stralend geel, stabiel is zacht groen en consciëntieus is helder blauw. Als je helder blauw bent ben je introvert, precies, voorzichtig en gedisciplineerd.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Het herfsttype heeft over het algemeen een vrij hoog licht-donker contrast in zijn of haar uiterlijk. Hiermee bedoelen we het licht/donker verschil tussen de huid, haren, wenkbrauwen en ogen. Herfsttypes hebben meestal vrij donker haar, vrij donkere ogen en een lichte(re) huid.
Gele, oranje en bruine tinten doen je grijze haar over het algemeen geen recht. Dergelijke 'warme' kleuren kunnen je grijze haar een gelige waas geven, en dat wil je natuurlijk niet!
Bij zilvergrijs haar bijvoorbeeld een zilvergrijze bloes en bij koel grijs haar een jasje in een koele grijstint. Je zult ontdekken dat dat perfecte neutralen voor je zijn. Maar als je nog weinig pigment in je huid hebt, zoals bij zilvergrijze of platina vrouwen het geval kan zijn, heb je ook kleur nodig.
Warme tinten staan heel mooi bij grijs haar met kleine kleurverschillen. Feloranje en oker zijn echte toppers. Ook felrood contrasteert met je grijs. Combineer met een rode lippenstift voor een elegante, pittige look.
Kleuren om te dragen: bij mensen met een koele huidskleur staan vooral koele kleuren als fel blauw, diep blauw, diep paars of lila heel mooi, maar ook warme kleuren zoals fel roze, licht roze of rood/roze. Als je meer van de neutrale tinten bent dan kun je het beste gaan voor grijs, marineblauw of spierwit.
Blauw – Consciëntieus temperament, de 'analyticus'
Gedrag: Betrouwbaar en zorgvuldig, gericht op kwaliteit en service, objectief, luistert kritisch, neemt beslissingen weloverwogen, formeel, is wat afstandelijk, is feitelijk, heeft oog voor detail, eerst zien dan geloven. Valkuil: Perfectionisme en te kritisch.
Kleuren als bruin, zwart, bordeauxrood, donkerblauw en donkergroen zijn een perfecte match met een lichter huidje. Heb jij even geluk dat de herfst is aangebroken! Deze kleuren ga je namelijk veel zien de komende tijd: goed moment om je kledingkast aan te vullen.
Warme ondertoon
Dan laten kleuren zoals turquoise, olijfgroen, okergeel, zalmroze en perzik jouw velletje er des te bruiner uitzien.
De complementaire kleur van blauw is oranje. Wil je je blauwe kijkers er echt uit laten springen, denk dan aan kleding en matching accessoires in alles van fris sinaasappeloranje tot warm roestoranje. Kleuren tegen het terracottarood aan doen het ook goed bij blauwe ogen. De complementaire kleur van blauw is oranje.
Gebroken wit en antracietgrijs zijn neutralen. Andere universele neutralen zijn: taupe (grijs/bruin), midden marineblauw, neutraal middengrijs, kiezel (grijs/beige) en jeansblauw. Universele kleuren bevatten ongeveer evenredig veel geel- als blauwpigmenten. Dit maakt ze zo goed draagbaar voor iedereen.
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.
In het verleden waren beige en ecru synoniemen voor exact dezelfde kleur. Van oorsprong wordt "ecru" gebruikt als men praat over stoffen zoals zijden en linnen in hun oorspronkelijke, nog niet gebleekte staat. Ecru komt van het Franse woord écru, wat letterlijk 'puur' of 'ongebleekt' betekent.
Warm, sereen en neutraal
"Taupe is een neutrale en veelzijdige tint die zich makkelijk laat combineren met andere kleuren", meent Isabelle. "Tegelijk voelt taupe een stuk warmer aan dan gewoon grijs of wit en dat is wellicht de verklaring waarom het zo geliefd is."