Mortel is onder andere nodig voor het metselen, tegelen, voegen, stukadoren en nog veel meer. Het aangemaakte mengsel bestaat uit bindmiddelen en toeslagstoffen, waaraan water wordt toegevoegd. Afhankelijk van de uit te voeren bouwklus wordt de samenstelling van de componenten bepaald.
Je begint altijd op het diepste punt van de ondergrond. Vervolgens verdeel je het mengsel met een glitspaan voor vloeren of een afstrijker voor grote oppervlakken in de benodigde laagdikte. Ter verbetering van de ontluchting adviseren wij om het product direct na het verdelen, door te rollen met een stekelrol.
Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd." "Elke procent lucht geeft een sterktevermindering van 5%. Dus een klein scheutje afwasmiddel verlaagt de sterkte van de mortel met ongeveer 25 tot 50%.
Wat is het verschil dan tussen cement, beton en mortel? Het fundamentele verschil is dat cement een fijn bindend poeder is (dat nooit alleen wordt gebruikt), mortel is samengesteld uit cement en zand, en beton is samengesteld uit cement, zand en grind.
De gemiddelde droogtijd van egaline voordat deze genoeg is uitgehard voor de afwerkvloer ligt tussen de 12 en 48 uur. De meeste vloeren zijn na ongeveer vier uur beloopbaar. De droogtijd hangt af van het soort egaline, de ondervloer, ventilatie en de dikte van de egaline vloer.
Mortel wordt hard wanneer het zet, waardoor een stijve aggregaat structuur ontstaat. Moderne metselmortels zijn meestal gemaakt van een mengsel van metselzand, een bindmiddel zoals cement of kalk, en water. Metselmortel kan ook worden gebruikt om metselwerk te herstellen als het oorspronkelijke cement is weg-gewassen.
Voegmortel: Deze mortel kun je in verschillende kleuren krijgen. Het is om tegels of stenen mee af te voegen. Kalkmortel of stucmortel: Aan deze mortel is kalk als bindmiddel gemengd en is daarmee vooral geschikt als stuc- of raaplaag. Zandcementmortel: Deze mortel bestaat voor een groot deel uit zand.
Mortel is van nature niet waterdicht en afhankelijk van de ingrediënten en hun verhouding heeft het een bepaalde hardheid. Door de toevoeging van een additief kan mortel een bepaalde extra werking gegeven worden.
De juiste verhouding voor mortel bestaat uit 3 delen zand, 1 deel cement en 1 deel water. Heb je slechts een kleine hoeveelheid nodig, dan is het handig om meteen een kant-en-klare mortel te maken.
Metselmortel moet gespecificeerd zijn volgens NEN-EN 998-2 “Mortels voor metselwerk”. Pas bij voorkeur een prefab metselmortel toe die wordt geleverd onder KOMO-kwaliteitsverklaring.
Voor egalisatie- en uitvlakmortels heb je meer water nodig dan voor giet-, konus of ondersabelingsmortels. Voor egalisatiemortel is dit ongeveer 1/4 aan water per kg. Bij uitvlakmortels ligt de verhouding ongeveer op 1/6 aan water per kg. Voor de overige mortels geldt een verhouding van 1/8 tot 1/10 water per kg.
Grotere hoeveelheden mortel of beton, kan je bestellen en laten leveren door een bouwhandel in de buurt. Vraag zeker hoelang de mortel verwerkbaar blijft, over het algemeen is dit ongeveer 24u, en voorzie dat je de mortel kan opgebruiken in die tijd.
Afhankelijk van de effenheid van de grondlaag adviseren wij een dikte van 2 à 3 cm mortel, zodat het mortelbed volledig egaal is en een perfecte vlakke oppervlakte word ter verwerking van het cellenbeton.
Mortellaag heeft een dikte tussen de 1.5 – 3cm. De hoeveelheid aanmaakwater moet minimaal zijn, liefst een product toevoegen om hechting te bevorderen en water te reduceren. Onderzijde van de tegels instrijken met een product dat vochtdoorgang vertraagt, dikte tegel 1.5 cm minimaal daar ze in mortel worden geklopt.
Tegels in volle laag legmortel of dubbel verlijmd
Werkt u op een laag drainerend gesteentepuin, dan komt er op het gestabiliseerde zandbed een laag legmortel van maximaal 3 cm. Om verkleuring te vermijden, gebruikt u mortel met wit zand (0/2 mm), gemengd met witte cement (verhouding: 9 delen zand voor 1 deel cement).
Wil jij zelf een muur leren metselen? Dit is helemaal niet zo moeilijk als het lijkt, vooral als je de techniek eenmaal onder de knie hebt. Bovendien geeft je dit ook de mogelijkheid om met veel verschillende projecten aan de slag te gaan. Begin wel eerst klein, zodat je de kans hebt om de nodige ervaring op te doen.
Als je zelf een bakstenen muur gaat metselen, moet je goed voorbereid van start gaan.Karwei heeft een helder stappenplan voor je, zodat jij deze klus eenvoudig zelf kunt oppakken. Zo leer je meer over verschillende typen muren, een geschikte ondergrond, het stellen van profielen, metselen en voegen.
Iedereen kan metselen met de juiste tips en adviezen! De mortel tussen de stenen houdt de muur als het waren bij elkaar. Deze voegen kunnen op verschillende manieren gevormd worden.
De juiste keuze is vooral afhankelijk van je steensoort en de opzuigcapaciteit ervan. Ruwweg zit je voor kleinere klussen goed met voegmortel, terwijl je voor het grotere werk het best betonmortel gebruikt. Maar nog andere soorten mortel hebben specifiekere doeleinden.
De verhouding cement en zand bedraagt 1:3, waaraan ongeveer 0,5 deel water toegevoegd wordt. Voor het optrekken van een halfsteensmuur is ongeveer 30 liter cement mortel per m2 nodig, terwijl voor een steensmuur zeker 60 liter per m2 metselwerk benodigd wordt.
25 kg droge mortel geeft ca. 13 liter specie.
Beton heeft de eigenschap dat het zich na verharden uitstekend hecht aan andere materialen. Bijvoorbeeld aan beton zelf, maar ook aan staal, hout en zelfs kunststoffen. De hechting aan staal is wenselijk bij gewapend beton. Echter, als het bekistingsmateriaal van staal is, dan wil je de hechting met beton weer niet.
EINDHOVEN/AMSTERDAM – Nederlandse ingenieurs hebben het sterkste beton ter wereld ontwikkeld. Dit ultrahogesterktebeton (UHSB) is zo dun en kan zo'n hoge druk aan dat het vergelijkbaar is met staal.
Gebruik bij voor het metselen van de Poriso en Porotherm binnenmuurstenen bij voorkeur prefab metselmortel met minimaal een mortelklasse M5 (NEN-EN 998-2) voor milieuklasse MX1 volgens NEN-EN 1996-2 Annex A. Wordt de metselmortel op de bouwplaats aangemaakt gebruik dan een verhouding 1:1:6 (cement : kalk : zand).