Als uw tijdelijke contract niet verlengd wordt, heeft u misschien recht op een transitievergoeding. Om te voorkomen dat u werkloos raakt, kunt u voor afloop van de arbeidsovereenkomst om een verlenging vragen. U kunt uw werkgever ook vragen om ander werk.
Einde van een (tijdelijke) arbeidsovereenkomst
Laat hem dan voordat de overeenkomst eindigt weten of deze verlengd wordt of niet. Informeert u uw werknemer niet en komt hij na de einddatum toch werken?Dan is dat een stilzwijgende verlenging. De arbeidsovereenkomst wordt automatisch met dezelfde periode verlengd.
Bij een tijdelijk contract is er een einddatum. Uw werkgever beslist of hij u een contractverlenging aanbiedt. Dit moet hij op tijd laten weten: 1 maand voordat uw contract afloopt. Anders kunt u recht hebben op een aanzegvergoeding.
Loopt een contract voor bepaalde tijd af en wordt deze niet verlengd, dan eindigt het dienstverband. Dit heet ontslag van rechtswege. Is de werknemer twee jaar of langer in dienst geweest, dan heeft hij recht op een transitievergoeding.
Een werkgever kan een werknemer met een tijdelijk contract niet zomaar tussentijds ontslaan. Het contract moet in principe worden uitgediend. Ontslag op staande voet is een ander verhaal. Dit mag de werkgever altijd geven als daar een dringende reden voor is.
Werknemers met tijdelijke contracten hebben recht op vakantiegeld en vakantiedagen. Het aantal vakantiedagen waar je recht op hebt, hangt af van het aantal uur dat je werkt. Afspraken over je vakantiedagen kun je terugvinden in je arbeidscontract en/of cao.
Een tijdelijk arbeidscontract eindigt automatisch. Dit heet 'van rechtswege'. Soms is de precieze einddatum niet bekend maar stopt het contract na afloop van een project. In het tijdelijk contract staat dan dat u bent aangenomen voor de duur van de werkzaamheden.
Mijn tijdelijke arbeidsovereenkomst eindigt
Voor het einde van een tijdelijk contract geldt geen opzegtermijn. Zodra u weet dat uw contract niet wordt verlengd, kunt u direct op zoek naar werk. Voor de periode dat u geen werk heeft kunt u misschien een WW-uitkering krijgen.
Aanzegplicht. Uw werkgever heeft een aanzegplicht als u een tijdelijk contract heeft van minimaal 6 maanden en met een afgesproken einddatum. Dit betekent dat uw werkgever uiterlijk een maand voordat uw contract eindigt, schriftelijk aan u moet laten weten of hij het contract verlengt of niet.
Bijvoorbeeld een contract voor 1 jaar of 6 maanden? Dan eindigt uw contract vanzelf op de afgesproken einddatum. U heeft in dit geval geen opzegtermijn. U mag met uw werkgever afspreken dat u uw contract eerder kunt opzeggen.
Sinds 1 januari 2020 gaat een tijdelijk contract automatisch over in een vast contract als een werknemer meer dan 3 opvolgende tijdelijke contracten heeft gekregen. Of als een werknemer langer dan 3 jaar meerdere tijdelijke contracten bij zijn werkgever heeft gehad. Tenzij er in de cao andere regels staan.
De meest eenvoudige manier van een opzegging is door het contract niet verlengen. Je hoeft hierbij vrijwel niet na te denken over formaliteiten en procedures als je dit vooraf in de arbeidsovereenkomst goed geregeld hebt. Je bent niet tevreden over je werknemer of je hebt niet voldoende werk voor hem.
Opzegtermijn met tijdelijk contract
Dan eindigt uw contract op de afgesproken einddatum. Uw werkgever hoeft zich in dit geval niet te houden aan een opzegtermijn. Wel geldt er een aanzegtermijn. Uw werkgever kan met u afspreken dat het contract eerder opgezegd kan worden.
Afhankelijk van de reden moet de werkgever tussentijds toestemming vragen bij het UWV of de kantonrechter. Vanaf 1 januari 2015 geldt dat je bij een tijdelijk contract van 6 maanden of langer moet 'aanzeggen' dat het contract niet wordt verlengd, of wel dat kan natuurlijk ook.
Uw werkgever mag u: maximaal 3 tijdelijke contracten geven. maximaal 3 jaar lang tijdelijke contracten geven.
De wettelijke regels vanaf 1 januari 2020 zijn: U mag een tijdelijk contract maximaal 2 keer verlengen binnen 3 jaar. In totaal kunt u dus 3 tijdelijke contracten afspreken. Dit geldt voor de tijdelijke contracten die op of na 1 januari 2020 eindigen.
Meestal is het zo dat een bedrijf een uitzendkracht na 1040 gewerkte uren (half jaar fulltime) mag overnemen zonder dat het een vergoeding aan het uitzendbureau hoeft te betalen. Het is dus zaak om de inleenovereenkomst en de leveringsvoorwaarden van het uitzendbureau goed door te nemen voordat u knopen doorhakt.
Einde arbeidsovereenkomst van rechtswege
Als uw tijdelijke contract eindigt op de afgesproken datum, eindigt uw contract van rechtswege. Dat geldt ook als u overlijdt en soms als u de AOW-leeftijd bereikt. De werkgever moet wel rekening houden met een aanzegtermijn.
U kunt een tijdelijk contract niet zomaar voor de einddatum opzeggen. Uw werkgever mag dit ook niet doen. Opzeggen voor de einddatum mag alleen tijdens de proeftijd en daarna alleen als u daarover in het contract afspraken heeft gemaakt met uw werkgever (dit heet ook wel: tussentijds opzeggen).
Een jaarcontract heeft voor werkgevers het grote voordeel van de duidelijkheid. Een werkgever heeft bij een jaarcontract ruim de tijd om te bezien of hij de juiste keus heeft gemaakt. Is dat niet het geval dan kan hij zonder veel rompslomp afscheid nemen van de werknemer.
Een contract voor onbepaalde tijd
Vaak start je bij een werkgever op basis van één of meerdere tijdelijke contracten. Na drie tijdelijke contracten - of wanneer je werkgever tevreden over je is - krijg je een vast contract. Een vast contract geeft vaak meer zekerheid. Bijvoorbeeld bij het kopen van een huis.
Bij een tijdelijk contract van 6 maanden of korter mag uw werkgever geen proeftijd afspreken.
Voor ieder jaar arbeidsverleden heeft u recht op een maand WW. Maar: heeft u meer dan 10 jaar arbeidsverleden? Dan geldt vanaf het 11e jaar arbeidsverleden dat u er een halve maand WW-uitkering per jaar arbeidsverleden bij krijgt.
Mijn werkgever wil mijn tijdelijk contract eerder stoppen
Uw werkgever kan uw tijdelijke contract alleen eerder stoppen: bij ontslag op staande voet. als u een beëindigingsovereenkomst tekent. als in uw contract staat dat het contract eerder kan stoppen.