Fritz Pfeffer voegt zich in november 1942 als achtste onderduiker bij de families Frank en Van Pels in
Tijdens WOII duikt het gezin van Anne Frank ruim twee jaar onder in het Achterhuis met het gezin Van Pels en Fritz Pfeffer.
Op 30 oktober 1944 worden in het kamp Auschwitz-Birkenau ongeveer 1.000 vrouwen geselecteerd voor dwangarbeid in de Duitse oorlogsindustrie. Ze vertrekken in de nacht van 1 november. Anne, Margot en Auguste zijn daarbij.
Meestal zijn dat Johannes Kleiman, Victor Kugler en Bep Voskuijl. In het begin is Beps vader Johan Voskuijl er ook vaak bij. Ook Jan Gies (de echtgenoot van Miep) eet regelmatig mee, hoewel hij elders in de stad werkt. Miep Gies blijft meestal in het kantoor om alles in de gaten te houden.
Ondergedoken in het Achterhuis
De schuilplaats aan de achterzijde van het grachtenpand in hartje Amsterdam werd naar haar ligging "Het Achterhuis" genoemd, wat later ook de titel zou worden van haar postuum gepubliceerd dagboek. Anne Frank schuilde daar met haar ouders en zus van 6 juli 1942 tot 4 augustus 1944.
Tonny Ahlers was de verrader.
Als hij erachter komt dat Otto Frank zich in een gesprek op straat negatief uitlaat over de Duitse oorlogskansen, zet Ahlers Frank onder druk en krijgt zo geld van hem los.
Anne Frank en Peter Schiff leerden elkaar in 1940 op school kennen. Anne was toen elf, Peter dertien. Het werd een zomerliefde. Pas drie en een half jaar later, op 7 januari 1944, kwam Peter voor het eerst in het dagboek voor.
Miep Gies hielp Anne Frank en de andere zeven onderduikers in het Achterhuis de oorlog door, tot ze in 1944 werden ontdekt.
Kijk rond en ontdek het Achterhuis: de plek waar Anne Frank tijdens WOII meer dan 2 jaar onderdook en waar ze haar dagboek schreef.
Kort na de opsluiting wordt Anne Frank verliefd op de 16-jarige Peter van Pels. Ze betwijfelt echter of het echte liefde is of dat het voortkomt uit het feit dat beide jongeren niemand anders hebben. Anne heeft ook een innige vriendschap met één van de typistes van het kantoor.
Dagboek. Eind oktober 1944 worden Anne en en haar zus Margot Frank van Auschwitz-Birkenau naar Bergen-Belsen verplaatst. De 15-jarige Anne Frank sterf daar met haar zus in maart 1945 aan de tyfus, enige weken voordat de Britten het kamp bevrijden.
Anne, Margot en Edith Frank en Auguste van Pels zaten gevangen in Auschwitz-Birkenau. Anne, Margot en Auguste gingen na twee maanden weer op transport naar concentratiekamp Bergen-Belsen. Edith bleef achter en stierf twee maanden later.
Tekst. Dit is het verhaal van Anne Frank en de onderduikers van het Achterhuis nadat ze zijn ontdekt en gearresteerd. Na twee maanden in Auschwitz wordt Anne eind oktober 1944 samen met Margot geselecteerd voor vertrek naar kamp Bergen-Belsen in Duitsland weer in de trein. Maar dit keer zonder haar moeder.
Dit boek - in 23 talen - was gebaseerd op onderzoek van een internationaal team. Het bevatte de conclusie dat de onderduikers in het Achterhuis met een zekerheid van 85% waren verraden door de Joodse notaris Arnold van den Bergh (1886-1950), die onderdeel uitmaakte van de Joodse Raad.
Hoewel er op de Lüneburger Heide, op het uitgestrekte terrein van de Gedenkstätte Bergen-Belsen, een symbolische grafsteen staat voor Anne Frank en haar zus Margot, is er voor hen geen echt graf.
Naarmate de onderduik langer duurt, groeien Peter en Anne naar elkaar toe. Het is Anne die het initiatief neemt; zij heeft behoefte aan iemand waarmee zij over haar gevoelens kan praten. De twee brengen steeds meer tijd met elkaar door. Peter en Anne worden verliefd.
Na de arrestatie van de acht onderduikers, hebben helpsters Miep Gies en Bep Voskuijl de geschriften van Anne in het Achterhuis gevonden. Miep bewaart Annes dagboeken en papieren na de arrestatie in een la van haar bureau.
Anne wordt ook ziek, ze krijgt vlektyfus. In februari 1945 sterft ze. Anne Frank is 15 jaar oud geworden.
Ze woonden op de Marbachweg 307, een mooi huis met een tuin. Het gezin is liberaal-Joods. Dit betekent dat ze wel de Joodse tradities volgen, maar streng gelovig zijn ze niet.
Anne Frank is na haar dood in de hele wereld bekend geworden omdat ze tijdens de oorlog een dagboek heeft geschreven.,Na de oorlog is het uitgebracht en in meer dan 70 talen is vertaald. Anne Frank is daarmee het symbool geworden van de zes miljoen joodse slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Hannah Elisabeth (Hanneli) Pick-Goslar (Berlin-Tiergarten, 12 november 1928 – Jeruzalem, 28 oktober 2022) was een Duitse verpleegkundige die het bekendst is geworden vanwege haar hechte vriendschap met dagboekschrijfster Anne Frank.
BEKIJK - Hannah Goslar vertelt over haar laatste gesprek met Anne Frank: Hannah overleefde samen met haar zus Gabi de verschrikkingen van de concentratiekampen. In 1947 emigreerde ze naar Israël. Ze werd verpleegster, trouwde en kreeg 3 kinderen, 11 kleinkinderen en 31 achterkleinkinderen.
Anne Frank was een Duits-Nederlandse dagboekschrijfster van Joodse afkomst, bekend om haar werk, 'Het dagboek van een jong meisje', dat haar leven beschrijft, terwijl ze ondergedoken was voor de nazi's tijdens de Holocaust.
Edith Frank sterft op 6 januari 1945, drie weken voor de bevrijding van Auschwitz-Birkenau.
Tijdens de bezetting van Nederland duikt de Joodse Anne Frank in 1942 onder voor de nazi's. Na twee jaar wordt ze ontdekt. In 1945 sterft ze in concentratiekamp Bergen-Belsen.