Bij een botaangroei (exostose), soms ook wel een bunion genoemd, ervaren mensen vaak een stekende pijn wanneer er druk op uitgeoefend wordt. De plek is vaak rood en gezwollen. Wanneer de botaangroei zich bevindt bij het grote teengewricht, kan deze voor een bewegingsbeperking zorgen.
Botvergroeiing Exostose
Een exostose is een vergroeiing aan de buitenkant van het bot. De complicatie ontstaat meestal door druk, bijvoorbeeld door het dragen van te strakke en/of te kleine schoenen.
De Haglundse exostose ontstaat meestal door teveel druk van de schoenen tegen de hak. Denk hierbij aan schoenen waarvan de hielkap (contrefort) heel hard en stug is en tegen de hak aandrukt waardoor als reactie het plaatselijk verdikt en een uitstekende bult vormt.
Behandeling Haglund
Dit kunt u doen door schoenen te dragen met een zachte hielkap. Als u door Haglund een slijmbeursontsteking hebt opgelopen, krijgt u hiervoor een ontstekingsremmend medicijn of injectie voorgeschreven. Mochten de klachten aan de hak aanhouden, dan kan een operatie worden overwogen.
De behandeling van een haglundse exostose bestaat uit het verminderen en voorkomen van druk van buitenaf op het botuitsteeksel. Dat betekent dat u schoenen moet gaan dragen met een zachte of een rond aflopende hielkap. Eventueel kan de hielkap van uw schoenen opgerekt worden door een schoenmaker.
Als je last hebt van een pijnlijke knobbel op je hiel, maak dan een afspraak met het Expertisecentrum Voet & Beweging. Hiervoor heb je geen verwijzing van je huisarts nodig.
De Haglundse exostose zorgt voor een pijnlijke, harde zwelling aan de achterkant van het hielbeen. Deze zwelling zit meestal aan de buitenzijde van de aanhechting van de achillespees. Als ook de slijmbeurs ontstoken is, kan de zwelling groter worden en ontstaat er ook roodheid van de huid.
Goedaardige tumoren
Een zeer bekend voorbeeld van een exostose (een benige uitwas van het bot) zijn de papegaaienbekken bij artrose van de wervels. Een enchondroom is een goedaardig gezwel dat ontstaat in het kraakbeen en doorgroeit aan de binnenkant van het bot. Het komt meestal voor in de hand.
Multiple exostosen kunnen niet genezen. De behandeling bestaat uit het verwijderen van de exostosen die klachten geven en/of het herstellen van vergroeiingen. Dit gebeurt met één of meer operaties. Andere behandelmogelijkheden zijn fysiotherapie, revalidatie en pijnbestrijding.
De diepe slijmbeursontsteking kan over een groter gebied pijn doen dan de oppervlakkige. De pijn bevindt zich niet alleen achter de hiel aan de binnen en buitenkant, maar kan ook uitstralen naar de kuit. Meestal geneest een slijmbeurs van zelf binnen enkele weken als de uitlokkende factoren kunnen worden weggenomen.
Een van de meest voorkomende oorzaken van een exostose is het dragen van te smalle schoenen. Door de smalle schoenen zit het gewricht van de grote teen gekneld en raakt deze geïrriteerd, waardoor een stekende pijn en zwelling ontstaat. Doet u hier niets aan, dan kan de zwelling chronisch worden.
HME komt voor bij ongeveer 1 op de 50.000 mensen. Osteochondromen zijn goedaardige knobbels die onder andere bestaan uit kraakbeen. Ze ontstaan met name op de lange botten, het bekken en de schoudergordel.
Een exostose is een benige uitwas van het bot, bedekt met een kraakbeenkap. De afwijking komt vooral bij kinderen voor.
Botpijn wordt vaak omschreven als een diepe, doffe pijn (zoals groeipijn) die je niet echt kunt 'aanraken'. Tumoren en uitzaaiingen scheiden ook chemische stoffen af die soms ook rechtstreeks pijnzenuwen prikkelen en dus pijn veroorzaken.
Het vaakst in de botten. Mogelijke klachten bij uitzaaiingen zijn: botpijn, misselijkheid, hoofdpijn, benauwdheid en vermoeidheid. Bij uitzaaiingen zijn er behandelingen mogelijk die uw leven verlengen en klachten verminderen, bijvoorbeeld bestraling tegen pijn.
Kwaadaardige bottumoren kunnen soms snel groeien, waardoor zwelling van het bot ontstaat. Hierdoor kan omliggende weefsels worden verdrukt, maar de zwelling kan ook ingroeien. Ook kunnen kwaadaardige tumoren soms uitzaaien.
Osteochondroom. Een osteochondroom wordt ook wel een exostose genoemd. Bij een osteochondroom groeit er te veel kraakbeen en bot. Dit gebeurt aan het einde van het bot, bij de groeiplaat.
Het hielbeen of calcaneus is het grote bot in de hiel van de menselijke voet. Het staat in verbinding met het sprongbeen. calcaneus is aangegeven in het rood.
Als de tumor net onder de huid zit, kunt u deze voelen als een zwelling of knobbeltje. De tumor zelf doet geen pijn. Zit de tumor dieper, dan kan het lang duren voor u hem opmerkt.
Een tumor is meestal onregelmatig van vorm en voelt heel hard aan, want bestaat uit vast weefsel. Ook een jonge volwassene (tot 40 jaar) kan klierzwellingen hebben ten gevolge van een infectie.
De goedaardige tumor geeft klachten. Dit kan doordat de (groeiende) tumor druk geeft op omliggende weefsels of organen. De tumor blijft wel binnen het kapsel. Ook zijn de cellen niet kwaadaardig en zaaien ze niet uit.
Tegenwoordig zijn er speciale schoenen die juist ontwikkeld zijn voor voetproblemen als hielspoor. Voorbeelden hiervan zijn MBT, Stretchwalker, Wolky en Sketchers. MBT schoenen hebben bijvoorbeeld een ronde zool.
Hoe gaat het verder met een ganglion aan mijn hand of voet? Een ganglion verdwijnt bij de helft van de mensen vanzelf maar kan soms ook weer terugkomen. Een ganglion kan geen kwaad. Een behandeling is meestal niet nodig.