Bij een echte vorstperiode, bescherm je dan de struik met speciaal vliesdoek van GroenRijk. Veel mensen zetten de oleander echter in een pot, die je bij flinke vorst binnen zet op een koele plek, waar het boven het vriespunt is. Houd er rekening mee dat je oleander in de winter veel minder water nodig heeft.
Voor de gewone roze en witte cultivars mag de temperatuur net boven de 5 graden Celsius liggen. Als de kluit droog is overleeft de plant zelfs een paar graden vorst vaak nog wel, al heeft dat wel vaak bruin wordend en afvallend blad tot gevolg.
Een kleine oleander in een pot kun je ook binnen laten overwinteren. Breng de plant dan half november naar binnen, waar hij kan overwinteren in een ruimte met licht bij een temperatuur van 3 – 10 graden Celsius. Let er wel op dat de oleander met een droge kluit naar binnengaat.
Met oleander in de tuin creëert u een echte vakantiesfeer! Het is een exotische plant die veel voorkomt rondom de Middellandse Zee. De plant kan maar weinig vorst verdragen en kan het beste als kuipplant behandeld worden.
Als je oleander uitgebloeid is, kun je de verwelkte bloemtrossen met je vingers voorzichtig weghalen. Er gaan vanzelf weer nieuwe bloemknoppen open tot ver in september.
Snoei de oleander dan eind februari/begin maart.
Als de Oleander gele bladeren krijgt, kan dit verschillende oorzaken hebben. De plant kan te weinig water hebben gehad.De Oleander heeft te veel water gekregen in een korte periode en is daardoor verzopen.De plant heeft te weinig plantenvoeding gekregen.
Om te kunnen genieten van een bloemrijke plant, kies je voor je oleander bij voorkeur een zonnig en warm plekje uit. Hoe meer zonlicht de plant krijgt, hoe meer bloemen ze zal ontwikkelen. Aangezien de oleander niet winterhard is, raden we je aan om de plant in een pot aan te planten.
Te weinig kunstmest in kale grond kan leiden tot ondervoeding en minder bloemen. Het principe van "verdund, licht, minder en frequent" moet worden gevolgd. Bemestingstijd: de oleander moet eens in de twee weken worden bemest, wanneer deze in het voorjaar het krachtigst groeit en wanneer het in de zomer bloeit.
Bij een echte vorstperiode, bescherm je dan de struik met speciaal vliesdoek van GroenRijk. Veel mensen zetten de oleander echter in een pot, die je bij flinke vorst binnen zet op een koele plek, waar het boven het vriespunt is. Houd er rekening mee dat je oleander in de winter veel minder water nodig heeft.
Oleander is een mediterrane plant en groeit voornamelijk in het Middellandse Zeegebied. De plant kan een keer een licht vorst overleven, maar is helaas niet winterhard. Je kan de kuipplant dus het best binnen laten overwinteren.
Van oleanders is bekend dat, als ze met het hoofd in de zon staan, ze met de voeten graag in het water staan. Dus tijdens zomerse dagen ( ± 25ºC) veel gieten. Grote exemplaren 1 maal 's morgens en 1 maal 's avonds ± 10 liter liefst lauw water. LET OP! een oleander is geen waterplant!!
Het is een plant die maar al te graag in de zon staat en vooral op de warmere dagen is de Oleander in topvorm. Op een zonnige standplaats geeft de Oleander namelijk de meeste bloemen! De standplaats moet wel beschut zijn tegen de wind en tegen harde regen.
Het beschermen van deze planten doet u het beste vliesdoek (fleece). Dit is een erg lichte stof welke u als een cocon rondom de plant kunt vastbinden. Het stof ademt en zorgt ervoor dat de bladeren van de planten nog voldoende zuurstof krijgen.
De Oleander heeft weinig specifieke voedingsbehoeften. Regelmatig bemesten met een algemene tuinbemester of kippenmest is voldoende. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende voedingsstoffen bevat voor de plant.
Hoewel de oleander niet zo goed tegen regen kan, heeft hij vooral in de zomer veel water nodig. In tegenstelling tot andere planten kun je het overtollige gietwater dat zich in de schotel verzamelt daar laten staan, omdat de plant op warme dagen veel water nodig heeft.
Het Oleander stekje
Het stekken van een Oleander is niet erg moeilijk en ook is de slagingskans best hoog echter dien je wel veel geduld te hebben! Snijd of knip een stengels aan de zijkant van de plant af en zet deze in het water of in de potgrond.
Ook Oleander kan dodelijk giftig zijn, doordat het opeten van één blad al kan leiden tot braken of hoofdpijn en de inname van grote hoeveelheden zelfs tot hartkloppingen en een vertraagde polsslag.
De Oleander is droogte tolerant, maar moet toch af en toe water hebben.
Ze zijn matig tot niet winterhard, dus moeten ze in de periode van kou naar binnen gehaald worden, ondanks dat dit op andere plekken wordt verteld dat ze wel winterhard zijn! Oleanders houden het liefst van een plekje in de volle zon, maar kunnen ook prima op een half schaduw plaats staan.
De oplossing: even iets minder water geven. De wortels hebben naast water en voeding ook zuurstof nodig. De gele bladeren zijn helaas niet meer te herstellen, en kun je dus beter afknippen. Je zult zien dat de nieuwe blaadjes gewoon weer mooi groen zijn.
Planten in de vrije natuur worden nooit gesnoeid maar kunnen uitgroeien, bloeien, vrucht zetten en uiteindelijk sterft de plant weer af.
De Oleander – Deze prachtige maar giftige plant voor honden staat op nummer 1. Deze plant is namelijk in totaliteit giftig en zelfs het eten van één blaadje kan al gevolgen hebben.
Verzamel en zaai zaden
U verwijdert echter de zaadjes uit de peulen en gaat als volgt te werk: Week de zaden een nacht in lauw water. Zaai ze vervolgens in een platte zaaibak met vers, voedselarm zaaisubstraat.