Het grote voordeel van een huis of appartement huren is dat je flexibel bent. Zodra je bijvoorbeeld moet verhuizen voor je werk of gezin, kun je je huurcontract opzeggen en ben je 'm binnen een maand kwijt. Ideaal als je je nog niet vast wil leggen op een specifieke plek.
Voor- en nadelen huren
De (grote) onderhoudskosten zijn voor de verhuurder. Als huurder heb je er geen last van als de waarde van je huis daalt. Je hebt recht op huurbescherming. Je kan in aanmerking komen voor huurtoeslag, afhankelijk van je inkomen, vermogen, en hoogte van de huur.
Huren ongeveer twee keer duurder dan kopen
Dankzij de fors gedaalde hypotheekrente in de afgelopen jaren zijn de netto kosten van een koopwoning al snel de helft van een vergelijkbare huurwoning. Bij een vergelijking tussen huren en kopen wordt vaak de huur vergeleken met de netto hypotheeklast.
De mediaan huurprijs van een huis ligt met 690 euro een stuk lager dan de afbetaling van de lening, het verschil kunnen ze dan ook beleggen. Daarnaast sparen ze de kosten van onderhoud en belastingen uit, als ze deze consequent beleggen komt dit op 7470 euro per jaar.
Voordelen van kopen
Het grootste verschil tussen wonen in een huur- of koophuis is dat je bij koop eigenaar bent van het huis. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek in de meeste gevallen afgelost. Dat betekent dat je nagenoeg gratis woont, terwijl huurders nog steeds iedere maand huur betalen.
Huren = Meer spaarcapaciteit
Huren vraagt een kleiner startkapitaal dan kopen: je betaalt immers alleen je huurwaarborg. Een maandelijkse huur ligt vaak lager dan een maandelijkse aflossing van een lening: zo kun je tijdelijk meer sparen.
Huren: de voor- en nadelen
Huren wordt vaak afgeschilderd als zonde van het geld. Iedere maand de huur weggooien. Want ja, dat geld zou u ook kunnen investeren in een eigen huis. Hiermee gaat u echter voorbij aan alle voordelen die huren heeft.
Wat is er toch mis met huren? Een rekensom geeft antwoord. In theorie is er niets mis met huren, zegt econoom Nic Vrieselaar, gespecialiseerd in de woningmarkt. "Je bent een stuk flexibeler, dus als je een baan krijgt of een relatie, kun je gemakkelijker verhuizen.
Hoeveel betaal je nou precies als je een woning koopt of huurt? Veelal wordt er enkel gekeken naar de maandelijkse lasten van de hypotheek en vergeleken of deze kosten hoger of lager zijn dan de kosten van huur. Als dit goedkoper is, dan is de conclusie al snel dat kopen een betere optie is.
Het vervelende is niet alleen dat je geld misloopt. Maar ook de duur van de periode dat je geld misloopt. Een looptijd van een hypotheek is namelijk gemakkelijk 30 jaar. Dit betekent dat je in die 30 jaar, jaar op jaar cashflow misloopt door het geld dat vastzit in je huis.
Met de mogelijkheden om een hypotheek af te sluiten speciaal ingericht voor singles en bijvoorbeeld startersleningen, is een huis kopen zeker mogelijk voor een single! Single en een huis kopen? Ja, dat kan! Overweeg je een hypotheek, laat je dan in elk geval goed adviseren en informeren door een hypotheekadviseur.
Schrijf een motivatiebrief
Beschrijf wie je bent, wat je doet voor werk, waarom je daar wilt wonen en plak er een nette foto van jezelf bij, zodat ze achteraf nog weten wie je bent. Benoem ook in je brief nog even dat je niet rookt en geen huisdieren hebt (zie tip 1) .
Vertel wat over jezelf; wie ben je/zijn jullie. Vertel wat over je leeftijd, gezinssituatie, wat voor werk je doet en eventuele hobby's die zouden kunnen aansluiten bij (de locatie van) de woning. Vermeld kort hoe je woning-zoekproces tot nu toe is verlopen.
Je kan de overwaarde op verschillende manieren inzetten voor een verbouwing: met het verhogen van de hypotheek, een tweede hypotheek of de hypotheek oversluiten. Je kan mag maximaal 100 procent van de woningwaarde lenen en 106 procent als je het geld in duurzaamheidsmaatregelen steekt.
Antwoord. "Je mag jouw woning onmiddellijk verkopen, maar je moet wel met een aantal zaken rekening houden", waarschuwt vastgoedmakelaar Mathieu Vansweevelt. "Als je gekocht hebt met klein beschrijf (5 % ipv 10 % registratierechten), dien je drie jaar in de woning te blijven wonen.
Je hebt daarom eigen geld nodig als je een huis gaat kopen. Je moet dan denken aan een bedrag van ongeveer vier tot zes procent van de koopsom. Daarnaast kun je ervoor kiezen om nog extra eigen geld in te leggen en hiermee de hypotheek en dus de maandlasten te verlagen.
De formaliteiten bij het huren van een woning nemen veel minder tijd in beslag dan bij het kopen. Ook al woon je lang in een huurwoning, het is de eigenaar die alle beslissingen neemt. Zo kan deze ervoor kiezen om je huurovereenkomst niet te verlengen, waardoor je moet verhuizen.
Stelregel verhuurders
Veruit de meeste verhuurders vragen een huurder om rekening te houden met een maandsalaris waarvan je de huur 3 tot 4 keer kunt betalen. Dit betekent dat je van een maandsalaris van 3.000 euro kunt reageren op huurwoningen van 750 euro tot 1.000 euro.
Naast huur mogen er ook andere (service)kosten in rekening worden gebracht. Denk aan de kosten voor gas, water en elektriciteit, meubilering, stoffering, en aan kosten voor gemeentelijke heffingen (bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing).