Oprechte spijt ervaren "Die spijt moet echt doorvoeld worden. Vaak is het namelijk zo dat iemand geen spijt heeft van het vreemdgaan zelf, maar wel van de pijn die ze een ander hebben aangedaan. Oprechte spijt ervaren bij de ander is vaak essentieel om door te kunnen gaan."
Getrouwde mannen van middelbare leeftijd die vreemdgaan, hebben daar geen spijt van. Dat blijkt uit onderzoek van de John Hopkins University. “En dat is een degelijk wetenschappelijk onderzoek” reageert Rika Ponnet. Ook in haar praktijk ziet ze het fenomeen.
Vreemdgangers voelen zich vaak schuldig naar hun vaste partner toe of schamen zich voor hun gedrag.Ook kunnen angstgevoelens een rol spelen, je bent bang door je partner betrapt te worden. Schuldgevoelens hebben meestal een negatief effect hebben op je eigenwaarde, zelfvertrouwen en eigenliefde.
Voor de revalidatie van je relatie is veel geduld nodig. Je kunt het beter goed aanpakken en er wat langer over doen, want haasten heeft geen zin. Houd er rekening mee dat het al met al een jaar of twee jaar duurt, voordat je weer een stap verder bent, elkaar weer gevonden hebt en er opnieuw vertrouwen ontstaat.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan.
Je kunt je angstig, depressief, boos en vernederd voelen. Het vreemdgaan van je partner heeft daarnaast ook grote gevolgen voor jullie relatie. Je kunt te maken krijgen met vertrouwensproblemen of besluiten om de relatie te verbreken.
58% van de vrouwen die vreemdgaat zegt dat de affaire langer duurde dan een half jaar.Bij 61% van de vrouwen duurde de affaire zelfs langer dan een jaar. 69% van de vreemdgaande mannen zegt een one night stand te hebben gehad. Waarvan 46% zelfs zegt er meer dan 3 te hebben gehad tijdens de relatie.
Veelvoorkomende oorzaken van vreemdgaan
persoonlijkheidskenmerken als: niet geleerd hebben hoe je met liefde moet omgaan, moeite met je aanpassen, niet geleerd hebben je gevoelens en behoeften te uiten, je bent seksueel nieuwsgierig/avontuurlijk, je hebt geen realistische verwachtingen van een relatie.
Op de vraag of vreemdgaan altijd uitkomt kunnen we geen antwoord geven. Maar vaak is het verzwijgen van vreemdgaan niet goed voor je relatie. Eén van de bouwstenen van een goede relatie is namelijk vertrouwen en eerlijkheid.
Het is mogelijk om na vreemdgaan tot herstel van je relatie te komen. Het is mogelijk, maar niet makkelijk! Het is een lange, pijnlijke, verdrietige en heftige weg. Zowel degene die vreemdgegaan is, als degene die bedrogen is, mag stappen gaan zetten die tot herstel gaan leiden.
Waar de ene site zegt dat 20% van de mensen vreemdgaat, stelt de andere dat de kans 76% is dat een van de twee in de relatie zal vreemdgaan. Kijken we naar wetenschappelijk onderzoek, dan lijkt het aantal vreemdgangers rond de 25% te liggen, maar ook hier variëren de percentages.
Een van de belangrijkste kenmerken van spijt is de neiging om stil te blijven staan bij de spijt. We noemen dit 'piekeren' omdat we steeds blijven denken aan hoe we het verknoeid hebben en hoe het zou zijn geweest als we een andere keuze hadden gemaakt.
Vreemdgaan komt voort uit een geactiveerd pijnlichaam. Je mist iets, voelt je niet compleet. Je bent niet aanwezig in het Nu (dat doet pijn), accepteert je eigen levenssituatie niet, neemt er geen verantwoordelijkheid voor en verlangt daarom naar iets anders. Je zoekt iets buiten jezelf en je eigen relatie.
Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.
Geef eerlijk antwoord op de vragen van je partner, over met wie, hoe lang, wanneer, waarom, wat je voor de ander voelt, of je nog aan de ander denkt, etcetera. Hou geen belangrijke zaken achter. Je hoeft geen pijnlijke details te vertellen over het hoe.
Volgens seksuologen voldoet een affaire meestal aan drie elementen: een emotionele band, geheimhouding en seksuele chemie. De redenen om overspel te plegen zijn ook vaak hetzelfde: gebrek aan intimiteit, positieve aandacht en het 'vuur' dat gedoofd is in de relatie.
Op deze leeftijd gaan mannen het meest vreemd
Misschien denk je dat je als twintiger je meest wilde jaren hebt, maar op het gebied van vreemdgaan is dat totaal niet het geval. Integendeel juist. Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste.
Vreemdgaan of overspel is het hebben van een (seksueel) contact of een (seksuele) relatie met een ander dan de vaste partner, zonder dat die laatste hiervoor toestemming heeft gegeven. Vaak wordt dit gezien als immoreel gedrag.
Polyamorie: een levenswijze waarbij wordt erkend dat het mogelijk is om van meer dan één persoon tegelijk te houden. Polygamie: een echtelijke verbintenis van één man met meer vrouwen (polygynie) of één vrouw met meer mannen (polyandrie). Polygamie heeft vaak een traditionele of religieuze achtergrond.
Het verwerken van vreemdgaan kan lang duren. Hoe lang dit precies duurt, hangt af van jou als persoon, hoe heftig het vreemdgaan was en hoe lang jullie al een relatie hebben. In sommige gevallen kan het wel meer dan een jaar duren. In deze tijden kan het erg helpen om erover te praten met vrienden.
Bij een dubbelleven zijn er twee relaties die beide even zwaar wegen. Bij langdurige dubbellevens is er vaak sprake van eigen kinderen bij twee vrouwen. Zo heeft de tweede vrouw evenveel 'recht' op de man.