Pudding wordt net als vla gemaakt van melk, maar is vaak iets dikker. Er wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld gelatine om de pudding een 'vaste' vorm te geven. Als je de pudding uit zijn bakje kiepert, blijft hij dezelfde vorm. In het Nederlands hebben we het woord geleend van het Franse woord boudin.
Vla is een dikvloeibaar Nederlands zuivelproduct, gemaakt van verse koemelk met toevoegingen die de viscositeit tot die van yoghurt verhogen. Het heeft wat weg van pudding, maar is vloeibaarder.
Verschil tussen vla en yoghurt
Vla wordt gemaakt van gekookte melk met custard of met een combinatie van eieren, maïzena en vanille. Maar ook altijd met de toevoeging suiker en veelal met verdikkingsmiddelen. Yoghurt wordt gemaakt van melk, maar er worden goede melkzuurbacteriën aan toegevoegd.
Limburgse vlaai (Limburgs: vlaai, vlaoj, flaai of vla) is gebak dat traditioneel geassocieerd wordt met Belgisch- en Nederlands-Limburg. Het gebak beschouwt men elders in Nederland en België als typisch Limburgs. Het wordt vaak aangeboden bij gelegenheden waarbij men de Limburgse gastvrijheid wil benadrukken.
Heerlijke volle en rijke vanillevla. Gemaakt van de beste ingrediënten, zodat we trots kunnen zijn op het resultaat. Volgens een uniek familierecept met verse weidemelk.
Pudding wordt net als vla gemaakt van melk, maar is vaak iets dikker. Er wordt gebruik gemaakt van bijvoorbeeld gelatine om de pudding een 'vaste' vorm te geven.
Vla, een karakteristiek zuivelproduct uit Nederland, kenmerkt zich door zijn dikvloeibare textuur en zoete smaakprofiel. Het originele recept voor vla bestaat uit melk die gekookt is met custard, of een mengsel van eieren, maïzena en vanille, waarbij suiker wordt toegevoegd voor extra zoetheid.
Er zijn regels!
Vla mag niet zomaar vla heten. De regels volgens de Nederlandse Warenwet: vla moet minstens voor de helft uit koemelk bestaan met een melkvetpercentage van 2,6% en zetmeel moet een kenmerkend bestanddeel zijn. Traditioneel is het een mengsel van gekookte melk en eieren (custard), vanille en suiker.
Vla, ijs of pudding
Súperlekker natuurlijk, maar het zijn volgens het Voedingscentrum helaas minder goede keuzes. Deze bevatten wel het gezonde van zuivel, maar ook veel meer vetten en suikers dan yoghurt. Ze vallen dan ook niet binnen de Schijf van Vijf, maar dat betekent niet dat je ze nooit mag eten.
Tot de melk en melkproducten behoort onder andere magere-, halfvolle- en volle melk en yoghurt, karnemelk, yoghurtdranken, vruchtenyoghurt, vla, kwark en pudding1.
Wil je op je gezondheid letten, dan kun je beter niet te vaak kiezen voor volle yoghurt, volle kwark, vruchtenyoghurt, vla, pudding, mousse en roomijs.Hier zit veel verzadigd vet en/of suiker in.
vla {de} cream {znw.} custard {znw.}
Vanille vla uit de supermarkt is alleen niet zo gezond als dat men vroeger dacht. Afgezien van de eiwitten en calcium bevat het ook een flinke hoeveelheid suiker. Dat is niet verstandig als je gewicht wilt verliezen of diabetes hebt.
De meest gegeten desserts in Nederland zijn yoghurt, ijs en vla. Toeristen zijn over die laatste vaak zelfs lyrisch enthousiast. En vooruit, een Hollands kaasplankje wordt ook steeds vaker op de salontafel gezet.
Pudding is een (meestal zoet) nagerecht. Het wordt bereid op basis van melk of gebonden met zetmeelproducten zoals maïzena, eventueel aangevuld met een eiwit als geleermiddel zoals eieren, custard, custardpoeder of gelatine.
Het woord 'pudding' werd in Engeland in de late middeleeuwen al gebruikt voor wat wij tegenwoordig 'worst' zouden noemen: een gerecht waarbij (meestal) een darm of maag gevuld werd met vlees, vet en andere ingrediënten, dat voornamelijk gekookt werd.
In een bakje vanille vla van 150 gram zit 9,3 gram hoogwaardige melkeiwit. Eiwitten (proteïnen) zorgen voor sterke spieren, sterke botten en energie. Daardoor voel jij je fit en vitaal. Eet dus voldoende producten met eiwitten op een dag.
Het gaat op de rest van je eten liggen en dan gaat het gisten.Hierdoor krijg je een opgeblazen gevoel en kun je zelfs aankomen. Daarom is het goed om even een uurtje te wachten voor je een fruitig toetje pakt.
Vla bevat net als melk eiwit, vitamines B2, B12 en calcium. Dat zijn voedingsstoffen die goed zijn voor uw lichaam. Maar vla bevat ook veel suiker. Gemiddeld zitten er zo'n 4 suikerklontjes in een schaaltje van 150 gram.
Ja, je kunt de vla opwarmen, maar je zult wel heel goed moeten roeren. Hij is namelijk al gebonden en zet daarom makkelijk aan op de bodem. Verder mag de vla natuurlijk niet meer koken!
Op de eerste plek eindigde de vla van Campina Boer en Land en de tweede plek is voor Weerribben Zuivel, met biologische vanillevla die ze wel echt vanillevla mogen noemen omdat hier echte bourbon vanille aan toegevoegd is.
Een flinke snuf kaneel of cacao is áltijd een goede smaakmaker voor door de vla. Ook lekker zijn cacao nibs of chocolate chips! Gedroogde abrikozen, cranberry's, rozijntjes of gedroogde bessen geven je toetje een extra zoetje.
Vloeibare voeding zoals pap en vla mag wel. Voeding zoals aardappelen, vlees en groente moet u zelf vloeibaar maken. Dik vloeibare voeding bestaat uit een voeding die met een lepel kan worden gegeten en zonder kauwen makkelijk kan worden doorgeslikt. Deze voeding mag zachte stukjes bevatten.
Optimel magere vla is in combinatie met de vanillesmaak heerlijk vol en rijk van smaak. de producten van Optimel bevatten 0% vet en geen toegevoegde suikers. Smaakt lekker, voelt goed!
De Hoge Gezondheidsraad doet een aanbeveling van 250 tot 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt of kaas) per dag.