Het vette van de melk neutraliseert de bitters in de thee. En aangezien de Engelsen een traditie hebben om hun zwarte thee sterk te drinken valt hier alles voor te zeggen. Het is dus zeker zo dat sommige zwarte theeën, zoals Assams, lekkerder smaken als je er een beetje melk aan toevoegt.
Melk in thee
Het had alles te maken met het voorkomen dat de kopjes scheurden door de hitte van het kokendhete water. Veel Engelsen hadden in die tijd geen geld voor servies van goede kwaliteit. Daarom deed men eerst een scheutje melk in het kopje, voordat de thee werd ingeschonken, zodat de kopjes heel bleven.
English Breakfast Thee
Zwarte theesoorten als Assam, Ceylon en Kenya worden gemengd en geven een sterke, bittere en ronde smaak. In Engeland wordt dit type thee vaak met een wolkje melk gedronken om de bitterheid wat tegen te gaan.
Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Veel aroma's kunnen anders smaken in combinatie met melk en bij vruchtenthee kunnen de zuren in thee ervoor zorgen dat de melk vlokt. Een uitzondering vormt echter de gearomatiseerde zwarte theesoort Earl Grey die in Groot-Brittannië vaak tijdens tea time wordt gedronken, bij voorkeur met melk.
Gezondheidsvoordelen van Engelse (zwarte) thee:
In Engelse thee zitten stoffen die hetzelfde werken als antioxidanten. Door deze stoffen heb je minder kans op chronische ziektes en het bevorderd de algehele gezondheid. Engelse thee bevat flavonoïden, deze helpt de kans op hartziektes te verlagen.
Chai tea latte is een Indiaas drankje gemaakt van thee en hete melk. Chai betekent in het Indiaas thee en Latte is melk. Dus eigenlijk zou je ook het ook Chai latte kunnen noemen. Maar in Nederland kennen we het als Chai tea.
Verenigd Koninkrijk
Er is een algemene grap dat je een Brit van alles kunt onderscheiden, behalve van zijn kopje thee. De Britten hielden zoveel van hun geliefde drank dat toen de regering hoge belastingen instelde op de invoer ervan, de mensen toch manieren vonden om het het land binnen te smokkelen.
In Engeland zelf drinkt men voornamelijk Engelse thee merken als Lyon's, PG Tips, Tetley en Yorkshire. Hierbij is er bijna altijd sprake van een mix van zwarte theesoorten als Assam, Kenya en Ceylon. Tezamen leveren deze een vrij sterke, bittere smaak op. Precies wat men vooral in Engeland erg lekker vindt smaken.
Hoewel thee oorspronkelijk uit China komt, zijn er weinig volken die zich meer vereenzelvigd hebben met het drinken van thee dan de Engelsen. En dat doen ze op hun eigen karakteristieke manier: met melk.
Hoe drink en zet je Engelse thee
Verwarm je kop of de pot voor met warm water (zo blijft de thee het langst warm). Breng water aan de kook en giet deze in de voorverwarmde pot/beker. Voeg (2 á 3 gram per persoon) de losse thee toe (gebruik een filterzakje of thee-ei) en laat deze tot 5 minuten trekken.
English Breakfast Thee
Deze theesoort is verreweg het meest populair en wordt door bekende theemerken als Tetley en PG gebruikt in hun 'Original Tea'.
Een klein melkkannetje dat genoeg melk voor een hele theepot bevat, is hiervoor ideaal. Laat de thee 2 tot 5 minuten trekken, afhankelijk van de smaak en het type, en giet de thee hierna in een schone theepot van glas of porselein, opgewarmd met warm water.
Engelsen zetten hun thee sterker dan gemiddeld. Om de bittere smaak te neutraliseren, voegen ze een scheut melk toe. Volgens de officieel vastgelegde Britse standaard hoor je per kopje (tussen de 57 en 62 cm lang) vóóraf zo'n 5 mm melk in te schenken.
Welke soorten thee kunt u met melk mengen? In principe kunt u alle zwarte, niet-gearomatiseerde theesoorten met melk drinken om zo de smaak aan te passen. Ook groene thee kan met melk worden geserveerd, bijvoorbeeld als chai latte verrijkt met kruiden en aroma's.
De hoeveelheid eiwitten en fosfaat die melk bevat zorgen voor verzuring in het lichaam. Het lichaam zal het zuur vervolgens neutraliseren door calcium uit de botten te onttrekken. Melk drinken kan dus ook leiden tot een tekort aan calcium, dat uiteindelijk kan leiden tot botmineraaldichtheid afname.
Soorten Engelse thee
Naast de klassieke mix van Assam, Ceylon en Kenya, drinkt men tegenwoordig ook wel een Earl Grey of alleen de Ceylon als Engelse thee. Beide wat frisser en minder bitter.
Elke dag worden er in het Verenigd Koninkrijk meer dan 165 miljoen koppen/kopjes thee gedronken. Dat komt per persoon op ongeveer 900 kopjes thee (1,93 kg thee) per jaar. 84 procent van de Britten drinkt dagelijks thee, daarbij gebruiken de meeste mensen een theezakje (98%) en melk (98%).
Een kopje thee bevat behalve cafeïne, wat een opwekkend effect heeft, ook theanine, een stof die je juist beschermt tegen stress en die je stresshormoon verlaagt. Thee houdt je jong! In thee zitten onder andere zink en fruitzuren (AHA), krachtige antioxidanten die je afweersysteem versterken en veroudering tegen gaan.
Voorbeelden van kruiden theesoorten zijn; kamillethee, muntthee en gemberthee. Zolang een theesoort niet is vermengd met zwarte of groene thee kun je de theesoort onbeperkt drinken.
In (kruiden)thee kunnen plantengifstoffen zitten. Sommige kruidenthee zoals zoethoutthee of sterrenmix kunnen ook de bloeddruk verhogen. Drink ze daarom niet te veel en wissel het af met andere dranken uit de Schijf van Vijf, zoals water, koffie en melk.
De grootste theedrinkers bevinden zich in Ierland en – het was te verwachten- Engeland. Maar in Turkije bevinden zich de de meest fervente theedrinkers met bijna 3,1 kilo thee per persoon per jaar staat het land bovenaan.
Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink.
Het is een variatie op de gewone chai latte, hieraan voeg je alleen nog een shot espresso toe. Je maakt het met chai thee, yes voor dit recept gebruik je gewoon een theezakje. Hierin zijn allerlei specerijen verwerkt die een lekkere chai-smaak geven: zoals kaneel, kruidnagel, kardemom, peper en gember.
Er zitten 48 kilocalorieën in 1 beker (250 gram) thee met melk en met suiker. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'thee met melk en met suiker'?