Kerriepoeder is algemeen gezien best scherp. Daarom zijn er mildere varianten op de markt gezet. Hou je dus van semi-scherpte, dan zijn de neutrale kerrie's geschikt voor jou. Heb je liever pittig, kies dan voor een masala of voor een pittige variant.
Curry is het Engelse woord voor kerrie, afkomstig van kari (Tamil voor 'saus').
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
In kerrie zitten meestal de volgende specerijen: gember, kardemom, koriander, kruidnagel, karwij, kurkuma (waar de gele kleur vandaan komt), komijn en zwarte peper. Deze losse specerijen zijn ook bij ons te koop, handig als je je eigen curry poeder wilt samenstellen.
Het antwoord is simpel. Kerrie is een kruidenmengsel een mengsel van specerijen. Curry is de Engelse naam voor gerechten die bereid zijn met kerrie. En masala is weer een mengsel van een groot aantal verse kruiden en specerijen.
Mijn favoriete kerriepoeder zit in een blikje, is van de firma Euroma en is samengesteld door Jonnie Boer. Het is opvallend korrelig spul, je ziet duidelijk dat kerrie een mix is van diverse specerijen. Maar het belangrijkste: wat een smaakweelde!
Het fijne aan kerriepoeder is dat het bijna voor alles gebruikt kan worden. Niet alleen is het een basis voor sauzen. Je kunt er ook de kip mee kruiden, alvorens je deze gaat bakken. Ook in de Hollandse keuken wordt kerrie vaak gebruikt om de groenten een extra smaak te geven.
Het specerijenmengsel zelf lijkt al wel redelijk op dat wat wij tegenwoordig kerrie noemen: korianderzaad, peper, komijn, kardemom en kurkuma. Dat is dan toch de belangrijkste: kurkuma of geelwortel (in poedervorm ook wel bekend onder de Indische naam koenjit).
Komijn + Piment
Het zal een eenvoudiger smaakprofiel hebben dan curry, maar het is nog steeds een geweldige vervanging voor kipgerechten, soepen en sauzen. Meng gelijke hoeveelheden komijn en piment. 1 ¼ theelepel van het mengsel van komijn en piment = 1 theelepel kerriepoeder.
Op de meeste kruiden- en specerijenverpakkingen staat geen houdbaarheidsdatum vermeld. Toch kunt u gedroogde kruiden beter niet langer dan 1 jaar bewaren. De kruiden blijven echter alleen zo lang goed wanneer u ze op een droge, donkere plek bewaart.
De term 'kerrie' wordt voornamelijk in Nederland gebruikt. Belgen houden het bij currypoeder. De exacte samenstelling kan verschillen van producent tot producent. Een curry kan ook verwijzen naar een Indiase bereiding die meestal behoorlijk wat pit heeft.
Gele currypasta
Gele curypasta wordt gemaakt van o.a. mosterdzaad, kurkuma, komijn en korianderzaad. De kurkuma in de pasta zorgt voor een gele kleur. Qua smaak komt deze pasta in de buurt van kerrie. De pasta is door zijn milde smaak goed te combineren met zowel groente als bijvoorbeeld tofu.
Kerriepoeder, of kortweg kerrie genoemd, is geen specerij en geen kruid. Het is een verzamelnaam kruidenmixen, die van land tot land anders kan smaken. In India bijvoorbeeld is de kruidenmix vrij pikant en scherp, en Nederland minder pittig.
Op zichzelf hoeft een curry niet pittig te zijn. Een masala is een gerecht, bv een curry, waar een masala (kruidenmix) aan is toegevoegd om het een specifieke smaak te geven en daarom meestal rijker, pittiger en rood-bruiner van kleur.
De smaak van kerrie is pittig, scherp en aromatisch. Men gebruikt in India en Thailand ook een rode kerrie. De rode kleur komt van rode pepers. De samenstelling van kerrie verschilt en staat niet officieel vast.
Masala is een uitgebalanceerde melange van kruiden en specerijen. Het komt uit India en is door de Hindoestanen meegenomen naar onder andere Suriname. In de mix gaan koriander, kurkuma, komijn, mosterdzaad, nigella-zaad, fenegriek en peper. Al deze ingrediënten worden vers geroosterd en gemalen.
Kerrie masala is een uitgebalanceerde melange van een groot aantal verse kruiden en specerijen o.a. koriander, komijn, die vers gemalen en geroosterd worden; hierdoor komt het aroma van deze kruiden en specerijen optimaal tot zijn recht. De scherpste kerriemengsel uit India zijn afkomstig uit Madras en Kerala.
Elke curry bevat een unieke samenstelling van onder andere kurkuma (geelwortel), koriander, paprikapoeder en kruidnagel. Onderzoek onder gezonde mannen (tussen de 36 en 54 jaar) laat zien dat een enkele portie curry (180 gram, 500 kcal) de werking van de bloedvaten aanzienlijk verbetert.
De meeste Curry's zijn gezond. Ze bevatten weinig vet, veel groenten en door de vele kruiden is er weinig zout nodig. Natuurlijk kan je een Curry zo gezond of ongezond mogelijk maken als je wilt. Een gezonde Curry bestaat uit kruiden, groenten en linzen en wordt geserveerd met zilvervliesrijst.
Eigenschappen kerrieplant
De dwerg-kerrieplant (Helichrysum italicum var. nana) wordt 23 cm hoog. De kerrieplant is een zonheester, heeft zilverachtig blad, goudgele bloemen en glanzende, witte, cilindervormige vruchten. De plant dankt zijn naam aan de naar kerrie geurende bladeren.
Curry madras is een klassiek kerriepoeder met een kruidige, licht pittige smaak. De curry is vernoemd naar de stad Madras in Zuid-India. Het is een aromatische mix van gemalen koriander, kurkuma, fenegriek, zout, knoflook, chili, komijn, venkel, mosterd en zwarte peper.
Één van de bekendste curry's is Tikka Masala. Ook wel bekend als Tikki Masala maar de juiste naam is Tikka Masala. Tikka betekent namelijk blokjes of stukjes vlees en masala een pittige, kruidige saus.