Mosselen bevatten cholesterol. In 100 gram gekookte mosselen zit bijna 50 mg van deze vetstof. Dit is echter zo weinig dat het nauwelijks effect heeft op het cholesterolgehalte van het bloed. Ter vergelijk: in 1 gekookt ei zit 185 mg cholesterol en het Voedingscentrum adviseert tot 3 eieren per week.
Hoewel schelpdieren relatief veel cholesterol bevatten, zijn ze veilig om te eten omdat ze ook weinig verzadigd vet bevatten . "Het is niet bewezen dat het eten van veel cholesterolrijke voeding met weinig verzadigd vet ervoor kan zorgen dat het cholesterolgehalte in het bloed stijgt", zegt Zumpano.
Mosselen bevatten veel eiwitten en zijn koolhydraatarm. Ze bevatten ook weinig vetten en vooral onverzadigde vetten, die zijn gezonder dan verzadigde vetten en dragen minder bij tot je cholesterolgehalte. Bovendien zijn mosselen rijk aan mineralen, kalk, fosfor, jodium, ijzer en vitaminen.
De raad adviseert om één tot twee keer per week vis, schaal- of schelpdieren te eten. Er worden geen concrete hoeveelheden in aantal gram geformuleerd. Meer dan twee keer per week vis eten is niet aan te bevelen.
U moet lever en orgaanvlees helemaal vermijden omdat ze zeer rijke bronnen van cholesterol zijn. Sommige schelpdieren zoals kokkels, mosselen, oesters, sint-jakobsschelpen en kokkels bevatten allemaal weinig cholesterol en verzadigd vet en u kunt ze zo vaak eten als u wilt.
Bepaalde vissoorten, zoals zalm, makreel, sardines en forel, zijn belangrijk om in uw dieet op te nemen, omdat ze omega-3-vetzuren bevatten. Dit type vet kan helpen de triglyceriden in het bloed te verlagen en kan ook ontstekingen verminderen.
Hoge inname van voedingsmiddelen die ongezonde vetten bevatten (verzadigde vetten en transvetten) – zoals vet vlees en vleeswaren in delicatessenstijl, boter, room, ijs, kokosolie, palmolie en de meeste gefrituurde afhaalmaaltijden en commercieel gebakken producten (zoals taarten, koekjes, broodjes en gebak).
Drie keer per week mosselen eten kan aanzienlijke gezondheidsvoordelen met zich meebrengen, zoals een verminderd risico op een hartstilstand, dankzij de omega-3-vetzuureigenschappen.
Kook de mosselen in 5 tot 8 minuten gaar. De mosselen zijn gaar als opengesprongen zijn. Controleer dit dus regelmatig.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Mosselen zijn een uitstekende bron van vitaminen, waaronder A, B2 en B12 . Deze vitaminen zijn essentieel voor de huid, de opbouw van rode bloedcellen, hersenfunctie, energieniveaus en het behoud van een gezond immuunsysteem, wat vooral belangrijk is in de wintermaanden.
Mosselen zijn niet alleen lekker, maar zijn een hele goede vervanger voor vlees! Ze zitten bomvol eiwitten, de bouwstenen van het lichaam. En vergeet ook de vele mineralen en vitamines niet. Daarnaast is de hoeveelheid vet te verwaarlozen.
Hoewel schelpdieren meer cholesterol bevatten dan andere dierlijke eiwitten , zijn de hoeveelheden ervan zeker haalbaar in uw dagelijkse voeding: 85 gram kreeft of 19 kleine mosselen bevatten ongeveer 60 milligram en 15 grote garnalen wegen ongeveer 166 milligram.
Mosselen bevatten ook veel vitamine B12, nodig voor de productie van rode bloedcellen. Omega-3-vetzuren zijn nodig voor een gezond hart. Ze houden uw hartslag regelmatig, verlagen de bloeddruk en helpen bloedvaten te functioneren zoals ze zouden moeten. Mosselen zijn rijk aan de mariene Omega-3's, EPA en DHA.
Specifieke gerechten zoals hamburgers, spareribs en varkenskoteletten behoren tot de grootste veroorzakers van cholesterol . Dit betekent niet dat u rood vlees helemaal moet vermijden. In plaats daarvan is het tijd om te leren het met mate te eten.
Bewaar mosselen in de verpakking. Spoel in koud water, maar laat niet langer dan een uur staan: dan verdwijnt de lekkere zilte smaak.
Als je het eenmaal weet, is het gemakkelijk te onthouden. Deze groenten vormen samen de inhoud van een zakje 'mosselgroenten': een preitje, een uitje, een worteltje wat verse blad- of bleekselderij en een laurierblaadje. Zo easy is dat!
Je kan de mosselen tot 2 dagen afgedekt in de koelkast bewaren. Je kan ze met de schelp niet invriezen, wel als je ze uit de schelp haalt. Mosselen kan je opnieuw opwarmen in hun sap, in een schaal op 120°C, niet te lang en op hoge temperatuur, anders worden ze taai.
Er is een lang geaccepteerde oudewijvenpraat dat we alleen schelpdieren moeten eten als er een 'R' in de maand zit. Volgens de regel zouden we alleen van september tot april moeten genieten van heerlijke oesters, kokkels en mosselen en ze tussen mei en juni helemaal niet meer moeten eten!
Vroeger waren mosselen alleen verkrijgbaar in de maanden met een 'r' in de naam. Dit had alles met houdbaarheid te maken. Maar sinds gekoeld vervoer beschikbaar is, zijn mosselen van juli tot april verkrijgbaar.
Ten eerste moet u zich houden aan de algemene regel voor schelpdieren: eet ze niet als de R niet in de maand staat ( mei tot en met augustus) . In die maanden zijn ze namelijk in slechte conditie vanwege het paaien en is de kans groter dat ze gifstoffen bevatten, die beter gedijen bij warmere omstandigheden.
Er zijn verschillende medicijnen tegen een hoog cholesterol. We noemen deze medicijnen cholesterol-verlagers. De meeste mensen gebruiken simvastatine, atorvastatine, rosuvastatine of ezetimib.
Over het algemeen hebben melk, yoghurt en kaas een 'neutraal' effect op uw hartgezondheid, wat betekent dat deze voedingsmiddelen het risico op hartziekten niet vergroten of verkleinen. De complexiteit komt voort uit het feit dat zuivelproducten verzadigde en transvetten van herkauwers bevatten, die het LDL-cholesterol kunnen verhogen .
Veranderingen in levensstijl waarvan bekend is dat ze het HDL-cholesterol verhogen, blijken het risico op een hartaanval te verlagen. Deze veranderingen omvatten meer bewegen, stoppen met roken en een dieet volgen dat rijk is aan groenten, fruit en volkoren granen . Maar medicijnen die alleen worden gebruikt om het HDL-cholesterolgehalte te verhogen, hebben het aantal hartaanvallen niet verlaagd.