Rode wijnen zijn in de regel beter geschikt om even te bewaren dan witte wijnen en rosé. In de regel is de houdbaarheid rode wijn dus langer dan houdbaarheid witte wijn. Als u een fles witte of rosé wijn koopt in de supermarkt, kies bij voorkeur dan voor een zo jong mogelijk jaartal.
Je kunt wijnen zoals Cabernet Sauvignon, Brunello di Montalcino, Barolo, Bordeaux en Amarone meer dan 20 jaar bewaren, waarvan er vele zelfs 50 of ouder worden.
Een geopende fles wijn 1-3 dagen bewaren. Ongeopende fles wijn 0-100 jaar bewaren. Frisse, fruitige witte wijn 1 jaar bewaren, tot de nieuwe oogst Lichte rode wijn maximaal 1 jaar bewaren. Volle, houtgerijpte witte wijn 2-4 jaar bewaren.
Rosé wijnen zijn geen bewaarwijnen. Hoofdregel is dat de houdbaarheid van rosé wijn een jaar tot maximaal 2 jaar is, het heeft de voorkeur om een rosé wijn binnen een jaar te drinken. Deze wijnsoort wordt er namelijk niet beter van wanneer deze langer bewaard wordt.
Als de wijn er troebel uitziet en een vliesje achterlaat in de fles, dan is dit mogelijk een teken dat de wijn niet meer goed is. En we zeggen heel bewust mogelijk, omdat er ook wijnen bestaan die bewust troebel zijn. Het enige verschil is dat die laatste wijnen bij het inschenken wel helder zijn van kleur.
Een geopende fles wijn blijft ongeveer 3 tot 4 dagen goed. Een wijn die afgesloten is met een schroefdop gaat vaak iets sneller achteruit dan een geopende fles met een kurk. Tip: wanneer je een geopende rode wijn in de koelkast bewaard gaat hij minder snel achteruit dan wanneer je de fles op kamertemperatuur bewaard.
Bewaren van een ongeopende fles witte wijn
Volle en houtgerijpte wijnen kunnen tot vier jaar worden gelegd en zoete wijnen (dessertwijnen) tot tien jaar: Frisse en fruitige witte wijnen: 1 jaar. Volle houtgerijpte witte wijnen: 2 tot 4 jaar. Zoete witte wijnen (dessertwijnen): 2 tot 10 jaar.
Wij adviseren een geopende fles rode wijn maximaal 3 dagen te bewaren. Op het moment dat de rode wijn geopend is, komt de wijn in contact met zuurstof. Hierdoor gaat de wijn oxideren en dat heeft weer gevolgen voor de smaak. Soepele rode wijn kunt u beter binnen 2 dagen drinken.
NOG EVEN BEWAREN OF DIRECT DRINKEN
Grote kans dat de wijn die je koopt al op dronk is. Met andere woorden: klaar om te drinken. Die wijnen kun je prima 1 - 3 jaar bewaren. Ze worden er alleen niet beter op: van geen verschil in smaak tot zelfs minder lekker.
Je overgebleven wijn kun je goed in een stoofgerechten gebruiken, je kunt er saus van maken en je kunt perfect je eigen rode wijnazijn maken. Zo hoef je nooit meer wijnazijn te kopen en heb je altijd je eigen lekkere wijnazijn.
Gesloten flessen rode wijn kunt u over het algemeen best lang bewaren, gemiddeld zo'n 3 jaar. Sommige wijnen uit bijvoorbeeld Bordeaux of Châteauneuf-du-Pape hebben echter een geweldig bewaarpotentieel en blijven soms wel 10 jaar goed. Sterker nog, ze worden zelfs beter van een aantal jaar flesrijping.
Er zijn in werkelijkheid meer wijnen die niet goed tegen het ouder worden kunnen dan wijnen die wel beter worden naarmate de jaren vorderen (slechts 3% van de totale markt). Deze wijnen zijn meestal niet zo lekker als ze net gemaakt zijn. Dat komt omdat deze wijnen echt beter worden met de jaren.
De houdbaarheid van een Sauvignon Blanc wijn is 1 tot maximaal 2 jaar, waarbij wordt aangeraden om de wijn binnen een jaar te drinken, dan is deze op zijn lekkerst.
Ronde, volle, houtgerijpte witte wijnen hebben soms juíst tijd in de kelder nodig om in balans te komen. En/of om nieuwe, nog mooiere, aroma's te ontwikkelen. Vooral wijnen van druivenrassen als Chardonnay, Sémillon en Riesling kunnen uitstekend bewaard worden en ontwikkelen zich – meestal – tot betere wijnen.
Pinot Gris: 1-2 jaar.
Wat vertelt het jaartal op een etiket van de wijnfles? Om maar direct met het antwoord te komen, dit jaartal staat voor het jaar waarin de druiven zijn geoogst. Het is dus niet zo dat de wijn in datzelfde jaar ook daadwerkelijk is gebotteld.
Tot slot zijn er de zoete witte wijnen, zoals die van Côtes de Bordeaux of een Graves de Vayres, die hun voordeel doen met een bewaartijd tussen 2 en 5 jaar. Likeurwijnen zijn dan weer perfect langere tijd te bewaren, een Sauternes zelfs tot 50 jaar!
Wanneer een wijn slecht is geworden door dat hij te lang open is geweest, krijgt hij een zure smaak, een smaak die in de buurt komt van azijn en een scherp gevoel in je neusholtes achter laat zoals bijvoorbeeld mierikswortel ook kan doen.
Je herkent de TCA schimmel in een wijn vooral aan de geur. De wijn heeft een nare, muffe geur van een natte krant, van een kurk (vandaar 'kurk') of een ongewassen hond. Die nare geur kan heel sterk zijn. Een wijn met veel TCA schimmel hoef je niet eens te proeven, je ruikt het meteen.
Geen probleem, de houdbaarheid van rosé ongeopend is ongeveer 1-3 jaar. Let wel op: de wijn wordt er niet bepaald beter op en kan er zelfs een beetje op achteruit gaan. Dit heeft allemaal te maken met het feit dat de meeste wijnen al op dronk zijn.