Omschrijving. Wanneer je een paard hebben met weinig schoft en /of enigzins rond is van model, dan zul je zeer zeker gebruik willen maken van een staartriem. Deze zal helpen het zadel op zijn plek te houden en voorkomt daar mee dat je paard last van het zadel krijgt.
De belangrijkste functies van de staart zijn vliegen verjagen, communiceren en balanceren. Zo zie je koeien en paarden in de wei veelal zwiepen met hun staart om zo de vliegen weg te jagen.
Zwiepen. De staart zachtjes heen en weer slaan is om de vliegen weg te jagen. Maar als het paard de staart zo hard mogelijk heen en weer slaat is hij geïrriteerd of boos. Dit is meestal een behoorlijk duidelijk waarschuwingssignaal dat hij gaat trappen of bokken en je moet er direct aandacht aan besteden.
Zadel met veel wrong
Ruiter/amazones werken te veel in op de wrong, met als gevolg dat het zadel naar voren wordt gedrukt. Met name wanneer de africhting van het paard meer richting de verzameling gaat en de ruiter/amazone hierdoor meer in gaat werken met de zit zal het zadel eerder naar voren schuiven.
Toont de rug van je paard verminderde bespiering, dan kan dit een teken zijn van een slecht passend zadel. Minder goede bespiering van de rug kan je herkennen aan de zichtbaarheid van de wervelkolom. Loopt je paard scheef en ligt daarom het zadel mogelijks niet goed? Dit kan komen door een ongelijke stand in de hoeven.
Kijk naar de punt van de knie ten opzichte van de pedaal. Staat je knie verder dan de punt van je schoen, dan staat je zadel te ver naar voren. Staat je knie achter de hiel van je voet, dan staat je zadel te ver naar achteren.
Je paard stuurt duidelijke signalen uit
Als je paard in de paddock of in de weide staat, is het altijd een goed teken dat het naar je toe komt gewandeld. Let daarbij ook op de oren en de ogen, want daar kan je veel van aflezen.
Paarden kunnen verdrietig zijn, bijvoorbeeld als ze op een plaats staan zonder soortgenoot. Moest het paard vrij kunnen bewegen, zou het zelf een plek zoeken waar het zich gelukkiger voelt.
Als de oren een beetje slap opzij en naar achter staan, is het paard een beetje doezelig. En wanneer de oren plat in de nek staan kun je maar beter oppassen; het paard is dan erg kwaad en neemt snel maatregelen wanneer iets hem niet bevalt. Deze merrie staat te doezelen.
Door de staart wat van het lichaam af te houden kan de lichaamswarmte beter worden afgegeven.Als het paard gaat bewegen zal hij zijn staart meer dragen, dus iets omhoog houden. Maar een paard kan zijn staart ook gaan dragen als hij ergens aandacht voor heeft of licht opgewonden wordt.
'Omdat deze botten in het vlezige deel van de staart liggen, kunnen ze kwetsbaar zijn voor breuken als gevolg van vallen, trappen van andere paarden of slecht geplaatste bedekking. Een gebroken staart kan op een vreemde plaats zitten en kan verlamd lijken of je paard zal niet geneigd zijn hem te bewegen.
Het couperen (amputeren) van de staart van een paard schaadt het welzijn van het dier. Een paard heeft zijn staart bijvoorbeeld nodig bij het verjagen van vliegen. Ook zijn staartbewegingen onderdeel van de lichaamstaal van paarden.
Valk is ervan overtuigd dat het door het trauma komt, maar wat we weten is dat paarden zelf tranen kunnen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden. Zonder tranen, droogt het hoornvlies uit en kunnen er ontstekingen ontstaan.
Het dier merkt hier niets meer van. Bij paarden is het belangrijk of ze nog overeind kunnen komen. Daar gaat het vaak mis, dan kunnen ze 'vast' komen te liggen in de stal of ze blijven liggen in de wei en lukt het ze niet om tot stand te komen.
Paard verveelt zich in de wei
In de wei komt verveling veel minder voor, maar kan het er zeker zijn. Vooral als je paard alleen in de wei staat en er weinig te eten is, kan je paard zich gaan vervelen. Al zal dit voornamelijk voor komen in een (zand)paddock.
Als een paard jou volgt, zonder dat je het vasthoudt en dus kan voorkomen dat het wegloopt, dan betekent dit dat het paard graag bij je is en op dat moment ook de leiding aan jou geeft. Je kan dan snelheid en richting bepalen, het paard zal bij je blijven en zijn snelheid en richting aan jou aanpassen.
Paarden begroeten mensen op een soortgelijke manier en het bepaalt of je wel of geen respect krijgt. Het gaat als volgt: In de begroeting wordt door het paard het haar en de oren van de mens besnuffeld.Ook onze adem is interessant, omdat een paard daar iemand aan kan herkennen.
Een hele goeie plek, is de plek vlak achter de schoft, daar waar het zadel zou liggen. Het is de plek waar paarden elkaar 'groomen' (=elkaar zachtjes kroelen en masseren met de voortanden en lippen), uiteraard alleen als ze elkaar leuk vinden.
Als het zadel te hoog staat ga je heen en weer schuiven, staat het te laag dan belast je de knieën teveel. De hoogte van het stuur is afhankelijk van de hoogte van het zadel. Stel daarom eerst het zadel goed af en dan pas het stuur.
Als je naast je stuur op de grond staat, moet je stuur op heuphoogte staan. Hoe hoog je stuur staat, is vooral een kwestie van comfort en gevoel, en dus persoonlijk. Als je stuur te laag staat, kun je last krijgen van je nek, rug en armen.
De aanschafprijs van een zadel is niet gering. Maar wanneer je kiest voor een ambachtelijk gemaakt zadel van degelijk Engels leer, dan kan een zadel makkelijk 25 tot 30 jaar mee. Uiteraard hangt dat af van de kwaliteit, maar zeker ook van het onderhoud.
Zonder zadel rijden is heel goed voor je zit, houding, gevoel en evenwicht. Je leert hoe je meer contact kan maken met je paard en hoeveel invloed je zit heeft op de manier waarop je paard zich gedraagt. Minimaal 4 jaar wekelijks les is een vereiste.
Het zadel mag niet omhoog komen aan de achterkant. De ruimte tussen het panel aan de voorkant en de ligging op het paard moet zodanig zijn dat je er zonder druk met je hand tussendoor kunt glijden. Tussen de kamer van het zadel en de schoft van het paard moet minimaal 3 vingers ruimte zitten.
Sterker nog, rijden zonder zadel is in het begin best lastig. Heb geduld en begin rustig aan met wat rondjes te stappen. Voelt dit goed en voel je je zeker, breid je dit langzaam uit. Zorg ervoor dat jij en je paard één zijn: ken de bewegingen van je paard, zodat je er met je eigen lichaam in mee kunt gaan.