Er zijn twee varianten voor de oliefilter van je auto. Een metalen oliefilter, deze heeft een harde metalen buitekant.Of een binnenfilter dat puur het filter zelf zonder omhulsel is, dit wordt ook wel een inzetfilter genoemd. Luchtfilter zorgt ervoor dat de aangezorgen lucht wordt gefilterd.
1. BOSCH. Oliefilters van dit gerenommeerde Duitse merk beschermen uw automotor door het effectief verwijderen van potentieel schadelijke deeltjes en vervuiling.
Voor alle filters, behalve het sportluchtfilter, is het van belang dat ze vervangen worden bij een onderhoudsbeurt. Het sportluchtfilter kan uitgespoeld en hergebruikt worden. Bij andere filters kan dit soms ook, maar bij vervanging weet je zeker dat je een goed filter hebt. Het is voor het belang van je eigen motor.
Er zijn twee soorten oliefilters; by-pass oliefilters en de full-flow oliefilters. Voordat u het filter gaat vervangen, is het belangrijk om te kijken welk soort filter u nodig heeft.
Van oudsher is er een sterke voorkeur voor een bepaald filtermerk bij een specifiek automerk. Dat is niet meer nodig, bewijst filterfabrikant Purflux. De 'Fransen' leveren bijvoorbeeld voor eerste montage het oliefilter van de nieuwe VW Polo.
U heeft 1 liter 5W30 bijgevuld en vraagt of u de motor verder kunt afvullen met 5W40. In basis zijn deze motorolieën mengbaar, beter een andere soort olie dan te weinig olie.
Bij de vervanging van de oliefilter hoort ook altijd een olieverversing. Dat is weliswaar niet officieel voorgeschreven, maar zo dient te worden gehandeld. Welke olie moet worden gebruikt is bijna een wetenschap op zich en daarover lopen de meningen uiteen.
Vervang het oliefilter met een regelmatig interval; jaarlijks rond dezelfde periode of om de 20.000 tot 30.000 kilometer. Zorg dat u de juiste tools in huis heeft voor het vervangen van het oliefilter. Het gebruiken van verkeerd gereedschap kan ervoor zorgen dat er onderdelen kapotgaan tijdens het vervangen.
Alleen olie verversen en het oliefilter vervangen kost voor een gemiddelde auto ca. € 75,- tot € 150,-. Dit is uiteraard afhankelijk van type en model auto; hoeveel olie erin gaat en wat het oliefilter kost.
Het is aan te bevelen om het interieurfilter regelmatig te vervangen. Meestal is dit om de circa 20.000 kilometer of om het jaar. Naarmate het interieurfilter meer kilometers of langere tijd gebruikt is, zal het namelijk steeds meer vervuild raken.
De grote beurt van een auto staat voor groter onderhoud. Hierbij worden de motorolie en de oliefilter vervangen, maar ook de interieurfilter en – bij een benzinemotor - de bougies. Eventueel worden ook koelvloeistof en remvloeistof ververst.
Metaalfilters zijn de zichtbare filters onder de kap. Blijft het papiertje plakken, dan werken de filters nog goed. Valt het papiertje omlaag, dan is het tijd om de filters schoon te maken of zelfs te vervangen.
Het wordt een veelvoorkomend onderdeel bij de autofabrikanten, omdat het nu eenmaal verplicht is. Eerst was alleen een dieselmotor uitgerust met zo een filter, maar tegenwoordig hebben benzineauto's er dus ook een. We noemen dit filter een OPF filter.
Eigenlijk is dit vergelijkbaar met de motorbanden, de grote merken leveren allemaal kwalitatief goede olie. Daarnaast kun je vaak ook aan de prijs de kwaliteit afleiden, een duurdere olie zal meer additieven (dopes) hebben en daardoor beter en/of langer functioneren.
Een oliefilter filtert doorgaans de gehele oliestroom (een full flow filter). In oudere motoren werd soms een bypass filter gebruikt waarbij de oliestroom achter de pomp gesplitst werd en slechts een deel van de oliestroom door het filter liep, het overige ging (ongefilterd) naar de lagers, zie smeersysteem.
Check altijd het serviceboekje van je auto.In dit boekje heeft de fabrikant vaak al aan de hand van een origineel olie nummer aangegeven welke olie je moet gebruiken.
Als je de olie niet ververst, dan verdwijnen op een gegeven moment deze toevoegingen en krijg je slijtage op bepaalde plekken in de motor. Het gevolg van deze slijtage is dat je óf meer olie gaat gebruiken omdat je vaker moet bijvullen, óf meer benzine gaat gebruiken omdat de motor minder efficiënt werkt.
Volgens een olieleverancier is motorolie onbeperkt houdbaar, zolang de flacon ongeopend blijft. De kwaliteit zou op den duur wel wat kunnen afnemen maar niet in die mate dat het onverantwoord is dit nog te gebruiken.
Rond de 30.000 gereden kilometers of elke twee jaar kun je het beste tijdens je grote of kleine beurt de motorolie laten verversen dit voorkomt een hoop narigheid. Zo kan er zich bijvoorbeeld Sludge / mayonaisevorming vormen op de bodem van de motor.
Wanneer het oliefilter niet tijdig wordt vervangen kan dit zorgen voor ernstige motorschade. Het oliefilter zal op den duur namelijk verstopt raken. Hierdoor wordt vervuiling van de motorolie groter, omdat deze niet meer volledig wordt gefilterd.
Bij veel korte ritjes komt de motorolie niet op bedrijfstemperatuur waarbij de smering pas optimaal is. Zeker bij deze zware omstandigheden is het belangrijk dat de motorolie in goede conditie is. Jaarlijks motorolie verversen plus oliefilter verversen is zeker aan te raden en zelfs voorgeschreven door de fabriek.
Normaal genomen gaat motorolie tussen de 10.000 en 15.000 km mee en wordt vervangen bij een onderhoudsbeurt in de garage. In veel gevallen zie je ook dat je de olie langer kunt laten meelopen, bijvoorbeeld 20.000 of zelfs 30.000 km.
Alhoewel de viscositeitsindex belangrijk blijft, zal het gebruik van de foute olie geen grote invloed hebben op de werking van de motor. Je zal wellicht een beetje meer olie of meer brandstof verbruiken, maar meestal niet meer dan dat.
Olielekkage kan leiden tot fikse motorschade. Het oliepeil daalt voortdurend, waardoor smering en koeling van de motor niet optimaal zijn. Bovendien is een auto die olie lekt erg slecht voor het milieu.
Bij een grote beurt wordt altijd de olie vervangen. Echter kunt u zelf ook de olie verversen. U kunt ervoor bijvoorbeeld voor kiezen om een kleine of grote beurt zelf te doen. Op de meeste automaterialen webshops kunt u gemakkelijk het soort en type olie en oliefilter vinden door uw kentekennummer in te voeren.