Wil je graag een nachtlampje gebruiken, zoek dan een lampje dat rood licht uitstraalt. Niet oranje, niet roze, maar rood. Met de komst van ledverlichting zijn er een heleboel verschillende kleuren te koop, en dus is het gelukkig ook makkelijk om aan een rood lampje te komen.
Je kunt het beste kiezen voor een baby nachtlamp met rood of oranje licht. Dit is het enige licht dat geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Kies zeker niet voor een nachtlampje met wit of blauw licht, aangezien dit het minst rustgevende licht is.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Sneller in slaap
Er werd getest wat voor effect blauw, groen en rood licht heeft op de slaap. In tegenstelling tot het groene en blauwe licht had het rode licht daadwerkelijk effect op de tijd voordat de proefpersonen in slaap vielen. Ze vielen namelijk iets sneller in slaap!
Liefst kies je een lampje die heel zacht licht geeft. Het is voldoende als je kindje de contouren in de kamer net kan zien. Let er ook op dat het warm licht is.
Afhankelijk van de resultaten van het bloedonderzoek, kan men de baby onder een lamp met blauw licht leggen (fototherapie). Dit verbetert de afbraak van bilirubine. In geval van onverenigbaarheid van de bloedgroepen krijgt de moeder onmiddellijk na de bevalling een inspuiting.
Wanneer een baby geel wordt en het bilirubinegehalte in het bloed te hoog is, is behandeling noodzakelijk. In medische taal noemt men deze behandeling fototherapie. Voor deze behandeling moet uw kind enkele dagen onder een speciale lamp liggen totdat het bilirubinegehalte in het bloed weer normaal is.
De beste kleuren voor de slaapkamer
Gemiddeld bleken mensen die in een blauwe kamer slapen, 7 uur en 52 minuten te slapen. Andere favoriete kleuren voor een goede nachtrust zijn geel, groen, zilver en oranje. Dat kleur een enorme impact heeft op de individuele psyche en emoties, is vrij bekend.
Rood licht is namelijk de enige kleur met weinig tot geen impact op de aanmaak van melatonine. Een rood nachtlampje is daarom de beste keuze voor en tijdens bedtijd. Ga dus op zoek naar een nachtlampje met rood licht. Vermijd andere kleuren zoals oranje of roze.
Bont en blauw
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Groen licht (waaronder ook groene led verlichting) zorgt ervoor dat de ogen zich aanpassen aan het donker (de staafjes worden actiever) en er beter kan worden waargenomen bij lagere lichtniveaus.
In een ruimte waar de lichtkleur roze is, wordt een gevoel van comfort, rust, positiviteit en vertrouwen gestimuleerd. Uit wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat intensieve blootstelling aan de kleur roze een kalmerend, geruststellend effect op mensen heeft.
Het werkt heel goed om een uur voordat je naar bed gaat alle beeldschermen uit te doen en even bij te komen van de dag in gedimd licht. En rood licht werkt extra rustgevend.
In de eerste maanden wordt een baby vooral aangetrokken door de primaire kleuren rood, groen en blauw. Afbeeldingen en speelgoed in deze kleuren zijn daarom het meest geschikt. Felle kleuren bevorderen de ontwikkeling van het gezichtsvermogen. Rode tinten zijn echter absoluut favoriet bij baby's.
Rood prikkelt en emotioneert (het staat voor passie en vurigheid), wat kan uitmonden in een snellere hartslag, hogere bloeddruk en een snelle ademhaling. Je hoeft geen kleurenpsycholoog of slaapexpert te zijn om in te zien dat rood dus niet een van de meest geschikte kleuren voor de babykamer is.
Kies dus best voor rustgevende kleuren (blauw, groen), lichte kleuren (pastel), en neutrale kleuren (beige, gebroken wit, heel licht grijs,…). De rustgevende kracht zullen een positief effect hebben op uw kind. Je kan de kamer eveneens aankleden met stickers, behang, kaders en foto's.
Baby's worden geboren zonder angst voor het donker. Pas wanneer ze beginnen te fantaseren, zo rond de leeftijd van twee of drie jaar, kunnen kinderen bang worden voor het donker. Zet dus niet bij voorbaat al een nachtlampje aan.
De drie kleuren van het verkeerslicht hebben volgens artikel 68 van het RVV 1990 alle drie een andere betekenis: groen licht: doorrijden; rood licht: stoppen; geel licht: stoppen, maar als het verkeerslicht zo dicht is genaderd dat stoppen redelijkerwijs niet meer mogelijk is mag de bestuurder doorrijden.
Door je omgeving met rood licht te verlichten geef je dus de kegeltjes genoeg licht om detail te kunnen onderscheiden. En omdat de staafjes het niet waarnemen, zal het je nachtzicht minder verstoren dan wit licht.
Blauw geeft rust, ontspant en is kalm. Blauw maakt groter en is verkoelend. Blauw bevordert de communicatie. Blauw is helder en diplomatiek, schoon en fris.
Warme kleuren: rood, oranje en geel
Rood, oranje en geel staan naast elkaar in de kleurencirkel. Het zijn allemaal warme kleuren die ons op een blije, energieke en optimistische manier kunnen prikkelen.
Waarom? Wanneer je voeten in lijn zijn met de deur, betekent dit dat je meer energie krijgt 's nachts, terwijl je in bed ligt om juist tot rust te komen. Hierdoor kan dus je nachtrust verstoord worden.
Als je baby ongeveer drie maanden oud is, kan je de gordijnen overdag het beste dicht doen. Vanaf die leeftijd maakt je baby in het donker namelijk het slaaphormoon melatonine aan, wat ervoor zorgt dat je baby beter in slaap kan vallen. Buitenlucht en daglicht hebben een positieve invloed op het slaapritme van je baby.
Een blauwe baby (ook wel bekend als het blauwebabysyndroom) is in de volksmond een term gebruikt voor pasgeboren baby's met cyanotische verschijnselen zoals hartkwalen, methemoglobinemie en het respiratory distress syndrome. De blauwe huid wijst erop dat het kind niet genoeg zuurstof krijgt.
De kleurstof verdwijnt meestal vanzelf. 7 dagen na de geboorte is de gele kleur meestal weer weg.