Kunnen cavia's verdriet hebben? Als je met verdriet bedoelt dat cavia's iets of iemand kunnen missen, dan kunnen cavia's zeker verdriet hebben. Of ze lang blijven treuren hangt af van de omstandigheden.
Cavia's zijn groepsdieren en mogen dus nooit alleen worden gehouden. Zelfs als u de beste eigenaar ter wereld bent en u uw cavia elke dag aandacht geeft zal het dier eenzaam zijn als het geen soortgenootje heeft om tegen te praten.
Ze houden zich schuil/trekken zich terug. Ze gaan onderling ruziën of vechten. Ze rennen weg van de eigenaar. Ze slapen veel/vaak.
Van nature zijn cavia's groepsdieren. Dat betekent dat ze het liefst met meerdere soortgenoten bij elkaar leven. Als ze hun hele leven alleen zijn, missen zijn de liefde, warmte en het contact van hun soortgenootje(s).
Als het echt niet te vermijden is, kan een cavia maximaal 2 dagen alleen gelaten worden, als er genoeg water en voer beschikbaar is. Optimaal is het absoluut niet, maar soms is het echt niet te vermijden.
Cavia's zijn van nature groepsdieren.Toch slijten veel van deze dieren hun dagen eenzaam en opgesloten in een hokje. Voor het dier is dit een kwelling en wij zijn dan ook heel blij dat je een maatje voor je cavia gevonden hebt in Het Knaaghof! De dieren zullen veel plezier en gezelschap aan elkaar hebben!
Vanaf dag twee mag je ze iedere dag even oppakken zodat ze gewend raken aan mensenhanden. Na de eerste week mag je ze wat langer oppakken en kort op schoot nemen. De laatste twee weken mag je ze ook wat langer op schoot nemen.
Zacht piepen of pruttelen
Wanneer je cavia zacht piept of pruttelt ben je goed bezig! Je cavia is dan namelijk tevreden en is lekker aan het genieten van zijn leventje. Gelukkige cavia's babbelen honderduit (soms zelfs tegen zichzelf) en dit klinkt voor ons als zacht gepiep of gepruttel.
Korte, hoge piepjes waarbij ze hun bek helemaal open doen betekent help of ze zijn bang of ze proberen hun groep te waarschuwen dat er gevaar dreigt. Als ze bij jou thuis piepen dan kan het zijn dat ze ergens van geschrokken zijn of omdat je ze pijn doet.
Cavia's staan bekend om hun geluiden en gezellig gebabbel: het is hun manier om te socializen met elkaar en met ons. Hoewel het niet altijd makkelijk is alle geluiden te herkennen, is goed luisteren de moeite waard! Wil jij weten hoe je cavia zich voelt?
Naast de geluidjes hebben cavia's ook een vrij duidelijke lichaamstaal. Cavia's hebben af en toe een “dolle bui”: ze springen dan luid kwetterend hoog in de lucht en draaien dan een slag. Hierbij rennen ze hard door de kooi. In rust ligt een cavia vaak een beetje op zijn zij onder of in een bedje van hooi.
Een cavia is een sociaal dier. Houd er dus altijd twee, anders worden ze eenzaam en depressief.
Gillen: Dit is de luidere variant van het fluiten en is daardoor lastig te herkennen. De betekenis is daarentegen heel anders, je cavia zal namelijk pijn hebben of bang zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Kijk goed of alles oké is, let bijvoorbeeld op de ontlasting, het voedsel en de activiteit van je cavia.
Iedere week moet je het hok schoonmaken. Dan controleer je het hele hok en haal je al het hooi en zaagsel dat vies of nat is, weg. Rondom de voerbakjes kan het ook een rotzootje zijn.
U kunt de cavia bijvoorbeeld met een klap op z'n hoofd vermoorden. “Het is bekend dat verdrinking een hele pijnlijke dood is. Maar een klap met een stoeptegel is snel, dan is het dier in één keer, bam, dood.” Aww, zielig.
De meeste cavia's vinden het fijn om aan hun neus geaaid te worden. Beweeg je hand rustig onder de buik van je cavia om hem op te tillen. Je andere hand hou je onder zijn billen.
Als uw cavia likt is dat vaak een teken van genegenheid, ze zijn tevreden en willen u verzorgen. Maar het is ook mogelijk dat ze gewoon de zoute smaak op uw hand lekker vinden. Zich uitrekken. Dit duidt er meestal op dat een cavia zich bij u op zijn gemak voelt, terwijl hij rustig bij u op schoot zit.
Hij zit zo heel dicht bij je gezicht en dat is een leuk gezicht omdat je hem dan goed kan zien, maar het voelt ook veilig voor de cavia omdat het net lijkt alsof hij in eeen holletje zit - daarom wil hij ook in je nek, mouw of oksel kruipen!
Brommen. Mannelijke cavia's proberen met brommende geluiden en een wiegend achterste vooral de aandacht van vrouwtjes te trekken. Bij conflicten in de hiërarchie van een kolonie die puur uit vrouwtjes bestaat, brommen ook vrouwelijke cavia's.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige cavia's hechten zich echt aan hun baasje. Cavia's zijn echter geen knuffeldieren, het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond. Voor kinderen zijn ze in dat opzicht dus minder geschikt.
Als je op zoek bent naar een echt knuffeldier dan is een cavia iets voor jou. Je kunt ze knuffelen, voeren en met ze spelen. Alleen zijn vinden ze niet prettig dus zet de kooi in een ruimte waar reuring is.
Veel cavia's vinden het fijn over de neus geaaid te worden. Aai de cavia altijd met de haargroei mee. Van de billen naar de oren toe aaien, is pijnlijk voor de cavia. Uw kind kan het beste over het ruggetje naar de billen toe aaien dus!
Cavia's zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere cavia's leven. Een cavia alleen voelt zich onveilig en vereenzaamt.
Cavia's beschikken niet over een dergelijk geheugen. Ze kunnen zeker dingen onthouden, en zeker ook voor lange(re) tijd, maar hun geheugen is niet in staat om heel lange periodes te overbruggen. Op de een of andere manier gaat die informatie verloren of kunnen ze er niet meer bij.
Cavia's kunnen niet tegen extreme koude, warmte of regen. Ze zijn zéér gevoelig hiervoor en kunnen snel dood gaan aan een longontsteking! In de winter moeten ze in een tocht- en vorstvrije schuur staan of binnenshuis worden gehouden. Pas ook op in de zomer.