Bedenk dat een kleine baby nog niet zo ver kan kijken, maar vanaf zo'n 30 centimeter kan goed contact gemaakt worden. Vanaf zo'n 3 maanden vindt een baby het leuk om naar bewegende voorwerpen te kijken. Een babygym en een mobile komen dan goed van pas.
Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit.Hij kan vormen, beweging en licht onderscheiden, maar alles op een afstand van meer dan 20-25 cm is wazig. Een pasgeboren baby heeft zogenoemde dwalende ogen en kan de ogen dus nog niet op iets richten. Een pasgeboren baby ziet de wereld in zwart-wit.
Je 3 maanden oude baby kan nu zijn handjes openen en sluiten en dingen vastgrijpen, zoals speelgoed of je vingers. Nu heeft hij wellicht al wat meer controle over zijn armen, en probeert voorwerpen vast te grijpen die zijn aandacht trekken. Hij kan nu ook beter zijn handjes naar zijn mond brengen.
Ook jonge baby's kunnen zich vervelen. Vooral temperamentvolle baby's laten goed weten dat ze uitgeslapen zijn en actie willen.
Je pasgeboren baby ruikt al vrij goed.Hij of zij kan verschillende geuren onderscheiden. Als je baby 1 week oud is, kan hij of zij het verschil ruiken tussen zijn of haar mama en een andere vrouw. Je baby gebruikt zijn of haar reukvermogen om de borst van mama te zoeken.
Een babygym houdt je baby bezig, het leidt hem af, maar ontwikkelen doet hij er niet van. Sterker nog, misschien blijft je baby er vrij passief onder liggen en mist hij de stimulans om zelf op ontdekking uit te gaan. Zeker bij de exemplaren met licht en geluid.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby. Je kraamverzorgende houdt dit goed in de gaten en kan je hierover informeren. Meestal kan je tegen het einde van je kraamweek het eerste uitje ondernemen.
Je pasgeboren baby kan licht, vormen en beweging, maar nog geen kleuren onderscheiden. Je baby kan het gezicht zien van degene die hem/haar vasthoudt, maar nog niet beide ogen op iets richten. Dwalende ogen zijn in dit stadium normaal. Alles op meer dan 20-25 cm afstand is wazig.
In de spiegel kan je baby zichzelf van top tot teen zien (mits het een lange spiegel is natuurlijk). Vanaf 12 maanden kunnen ze gaan snappen dat ze zichzelf zien en zichzelf dus herkennen in de spiegel. Dan kunnen ze dus hun eigen reflectie, bewegingen en lichaamstaal zien en gaan begrijpen.
Zes weken na zijn geboorte zie je een echte lach verschijnen. Je baby lacht als je je hoofd dichtbij hem brengt. Als hij vier of vijf maanden oud is, hoor je de schaterlach door de kamer gaan. Als je kindje zes maanden is, bewaart hij zijn glimlach speciaal voor jou.
Spelen met je baby: lichamelijk contact is heel belangrijk
Lekker liggen of wiegen in je armen vindt hij heel prettig. Ook op geluid reageert je baby sterk. Hij herkent jouw stem, stopt met drinken als je een zacht geluidje maakt. Als je een liedje zingt, wordt hij rustig.
Jonge baby's zien nog niet scherp.Ze signaleren vooral de contrasten en contouren van het gezicht. En juist dat is een groot voordeel. Zo raken ze vertrouwd met de verhoudingen van ogen, neus, mond, kin en wangen, terwijl ze nog niet worden afgeleid door moedervlekken en rimpeltjes.
Dat je kindje oogcontact maakt, betekent dat hij openstaat voor contact. En dat is niet zo gek, want baby's zijn van nature hele sociale wezentjes. Hij probeert al vroeg contact te maken door een tong uit te steken of zijn mondje te bewegen. Ook kan hij je al vrij snel nadoen.
Slapen. Uw baby slaapt thuis het veiligst op de rug. Slapen in zij- of buikligging verhoogt de kans op wiegendood. Het is wel belangrijk om het hoofdje afwisselend naar links en rechts te leggen.
Een speelkleed helpt ook bij de grove en fijne motorische ontwikkeling. Het is dé plek om te oefenen met trappelen, rollen en het bewegen van de nek. Onder een babygym werkt je kind ook aan zijn fijne motoriek en oog-handcoördinatie, namelijk door naar de speeltjes te grijpen en ze – uiteindelijk – vast te pakken.
Beweging is goed voor de ontwikkeling van je baby, dus speels zwiepen met armen en benen is niets om je zorgen over te maken. De baby beweegt veel met armen en benen om te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met het lichaam. Beweging is niets om je druk over te maken.
De baby herkent zijn moeder aan haar geur, waarschijnlijk is deze herkenning er vanaf het begin omdat de baby zijn moeder in de baarmoeder al heeft geroken. Alle baby's worden aangetrokken door de geur van borsten.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Je baby krijgt na ongeveer 6 tot 9 maanden door dat papa, mama en hijzelf niet één zijn maar apart van elkaar leven. Hij snapt nu dus ook dat jullie (vooral mama) bij hem weg kunnen gaan en niet meer terug kunnen komen.
Je kunt geen overbodige aandacht aan een baby geven en daar is hij ook niet op uit. Het enige wat voor een baby telt, is dat hij krijgt wat hij nodig heeft, en hij laat dat weten door op verschillende manieren te huilen. Als je hier als ouders op reageert, geef je je baby het gevoel dat hij altijd op je kan rekenen.
Het kan zijn dat je baby's huidje daarna gaat vervellen, dit vervellen is met twee weken helemaal over. De huid van je baby is nog niet helemaal ontwikkeld en kan zich daarom niet goed verdedigen tegen bacteriën, zon, wind en andere weersinvloeden. Pas als je kindje vier jaar oud is, is de hoornlaag volgroeid.