Een geïrriteerde huid is rood, gevoelig bij aanraking en licht schilferig op sommige plaatsen. Het kan lijken op eczeem of een allergische reactie, maar een huidirritatie is doorgaans van tijdelijke duur. Na enkele dagen kunnen de klachten vanzelf verdwijnen.
Hydrateren. Als je last hebt van een huidirritatie is het belangrijk om je huid te blijven hydrateren, maar let op met welk product je gebruikt. Opteer voor een vochtinbrengende crème op basis van natuurlijke ingrediënten zoals aloë vera, amandelolie, jojoba, arganolie of Dode Zee mineralen.
Bij een huidirritatie raakt de natuurlijke balans van de huid verstoord, waardoor deze geïrriteerd raakt. De oorzaak van deze huidirritatie kan zowel van binnenuit (voedselkeuze, allergieën, stress, spijsvertering en hormonen) als van buitenaf (centrale verwarming, airconditioning en weersinvloeden) komen.
Hoe ziet stressuitslag eruit? De meest voor de hand liggende door stress veroorzaakte uitslag wordt meestal netelroos genoemd. Het zijn striemen die plotseling verschijnen, er vlekkerig en verheven uitzien en meestal erg jeuken.
Vitamine B12 is een belangrijke wateroplosbare vitamine. Bij langdurig onvoldoende inname uit voeding of supplementen kan een tekort ontstaan. Symptomen hiervan zijn onder meer gewichtstoename, jeuk en uiteenlopende psychische klachten.
Probeer dagelijks even je rust te pakken.Ga een uurtje sporten om je hoofd leeg te maken of doe een hydraterend masker op en ga lekker in bad.Zorg ook dat je voldoende slaap krijgt. Gedurende de nacht krijgt je huid de kans om zich te herstellen.
Stress, allergische reacties, zonne-allergie (huiduitslag), brandnetels, eikenprocessierups, insectenbeten of zwangerschap zijn veel voorkomende veroorzakers van een branderige huid. Door hevig krabben en wrijven kan er ook een branderig gevoel op de huid ontstaan. Meestal gaan de klachten na verloop van tijd zelf weg.
Irritatie duurt kort, gaat snel weer over. Allergie duurt lang en de huidreactie kan weken aanhouden. Irritatie zorgt voor lichte klachten (uitslag, jeuk). Schilfers, bultjes of blaasjes kunnen ook bij irritatie ontstaan maar gaan snel weer over.
Een allergische reactie van de huid uit zich in de vorm van huiduitslag oftewel eczeem: roodheid, jeuk, zwellingen, schilfers en korsten. De oorzaak is heel vaak een stof die wordt gegeten of ingeademd. Zo vertonen veel zuigelingen en jonge kinderen die allergisch zijn voor koemelk, huiduitslag.
Zoals Sudocrem zelf zegt: 'Sudocrem ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. Het bevat bestanddelen die een beschermende laag vormen en zo helpen tegen prikkelende invloeden van buitenaf die in contact kunnen komen met de huid. ' Bovendien verzacht het de ruwe, schrale of geprikkelde huid.
Voorbeelden bij een erg droge huid zijn vaseline lanettecrème en vaseline cetomacrogolcrème. Ook verkoelende en beschermende zalven, zoals koelzalf, kunnen worden gebruikt. Als de jeuk wordt veroorzaakt door nattend eczeem, wordt juist een indrogende en verkoelende gel gebruikt, die de jeuk verlicht.
Door de huid in te vetten kunt u de jeuk verminderen. Bij een huid die droog is een verzachtende en beschermende crème of zalf de beste behandeling. Als de huid niet al te droog is komen lanette en cetomacrogolcrème als eerste in aanmerking. Als de huid echter erg droog is, werken de vaseline crèmes of de zalven beter.
Het is altijd een must om de beschadigde huid te blijven hydrateren met een wondzalf, litteken zalf of litteken oil die de huid goed hydrateert en de nodige voeding geeft om goed te herstellen. Door een vochtig milieu te creëren zal wondgenezing bevorderen.
Voldoende water drinken houdt je huid gehydrateerd. Dit is bijvoorbeeld fijn wanneer je een vochtarme, ook wel droge, huid hebt. Maar let op, door ineens veel water te drinken, gaat je droge huid niet in één keer weg. Zo werkt het helaas niet.
Voedingsmiddelen voor een gezonde huid zijn onder andere voedingsmiddelen die bestaan uit vitamines, mineralen en antioxidanten. Vitamine C is bijvoorbeeld een sterke voedingsstof die bijdraagt aan een goede huidbarrière. Dit vitamine zit onder andere in citrusvruchten, kiwi's, appels en perziken.
De buitenste laag bestaat uit dode huidcellen. De dode cellen schilferen af en verdwijnen, op die manier vernieuwt deze huidlaag zichzelf voortdurend. Dat is een natuurlijk fysiologisch proces.
De bekendste voorbeelden zijn eczeem, psoriasis en galbulten. Ook schimmelinfecties met Candida kunnen jeuk veroorzaken. Er zijn huidparasieten die kunnen zorgen voor sterke jeuk. Bijvoorbeeld schurftmijt.
Jeuk door warmte in bed
Als u slaapt, verliest u een bepaalde hoeveelheid vocht. Dit vocht moet opgenomen worden door het beddengoed en de matrashoes. Als dat onvoldoende gebeurt, dan blijft het vocht op de huid, kunnen we afkoelen en kan de huid ontsteken en jeuken.
Magnesium allergie symptomen
Wanneer je lichaam allergisch reageert op magnesium, kan je last krijgen van een prikkelende en een jeukende huid. Je kan ook als allergische reactie kleine rode plekjes op de huid of eczeem krijgen.