Het is doorgaans wit gemaakt door een bleekproces van de grondstoffen. Het kan worden gemaakt van natuurlijke grondstoffen zoals riet, bamboe of hout, of door hergebruik van materialen zoals oude kleding of oud papier. Het woord papier komt van de Cyperus papyrus, een cypergrassoort die in Egypte langs de Nijl groeit.
Bij het winnen van de vezels (die voornamelijk uit cellulose bestaan) uit hout komt lignine vrij. Lignine verkleurt onder invloed van licht met een vergeling van het papier tot gevolg. De lignine wordt verwijderd en de overblijvende vezels worden gebleekt. Hierdoor worden de cellen wit.
Het papier bevat nieuwe houtvezel waardoor het karton een diepe en natuurlijke bruine kleur krijgt.
Papier wordt van origine gemaakt van vezels (ook wel cellulose genoemd) uit hout van bomen. Dit hout kom uit zogenoemde productiebossen, ook wel houtakkers genoemd.
De houtvezel is de belangrijkste grondstof voor papier en karton. Houtvezels kunnen worden verkregen uit hout en oudpapier. Inmiddels is oudpapier de belangrijkste bron voor nieuw papier en karton. 86% van het in Nederland gemaakte papier en karton bestaat uit oudpapier.
Het woord papier komt van de Cyperus papyrus, een cypergrassoort die in Egypte langs de Nijl groeit.
Kijken we naar het volume van één boom, dan kunnen daarvan ongeveer 60.000 vellen A4 worden gemaakt. Hoe zit dat? Een boom levert circa 300 kilo papier op.
Toiletpapier wordt vaak gemaakt van oud papier. Maar omdat het oude papier nog hard en stug is, wordt het eerst geweekt in heet water.Vervolgens wordt dat gezeefd en geperst en dan heb je zacht papier om je billen mee te vegen.
6.700 bomen
Maar de website papierenkarton.nl schat dat één boom ongeveer 60.000 A4'tjes kan leveren. (Met de terechte toevoeging: 'Let wel, dit is een heel algemeen rekenvoorbeeld en geldt voor papier dat is gemaakt van verse houtvezels. ') Voor 400 miljoen printjes zijn dus bijna 6.700 bomen nodig.
Papier is bijvoorbeeld minder sterk dan plastic. Voor een papieren tas is dus meer materiaal nodig dan voor een plastic tas waar hetzelfde gewicht in kan. Allebei de materialen kunnen goed gerecycled worden. Plastic heeft wel één groot nadeel: als het als zwerfafval in zee belandt, draagt het bij aan de 'plastic soep'.
Aangezien papier minder sterk is dan plastic, is er voor een papieren tas dikker materiaal nodig dan voor een plastic tas waar hetzelfde gewicht in gaat. Bovendien is de combinatie papier en water niet optimaal bij het verpakken van bloemen en planten. Beide materialen kunnen goed gerecycled worden.
Tot en met een gewicht van 179 g/m² wordt over het algemeen gesproken van papier.Vanaf 180 g/m² wordt het karton genoemd. In nog hogere gramsgewichten vanaf 500 g/m² is er sprake van board of bord.
Houtvezels vormen de basis voor papier. Bij het winnen van de vezels (die voornamelijk bestaan uit cellulose) uit hout komt lignine vrij. Lignine verkleurt bruin onder invloed van (uv)licht en veroorzaakt daardoor vergeling/verkleuring van het papier.
Het maken van papier begint bij de aanvoer van hout. Papier wordt namelijk van verschillende houtsoorten gemaakt. Van 65 % esdoornhout, 25 % berkenhout en 10 % populierenhout. Om 1000 kilo papierpulp te maken heb je 2000 kilo hout nodig.
Het ligt natuurlijk voor de hand dat toiletpapier probleemloos kan worden doorgespoeld in je toilet (let wel: slecht gerecycleerd toiletpapier kan verstoppingen veroorzaken). Vochtig toiletpapier mag je alleen maar in bepaalde gevallen doorspoelen.
Is toiletpapier hygiënisch? Het eenvoudige antwoord is: ja. Als je toiletpapier gebruikt om je billen af te vegen, het na gebruik door het toilet spoelt en daarna grondig je handen wast, is er niets dat erop wijst dat het onhygiënisch is.
Het advies is dus: niet door de toilet spoelen die keukenrol of vochtige doekjes. Ook als je écht geen toiletpapier hebt. Gooi het gewoon in de vuilnisbak.
De productie van 200 kg papier, wat overeenstemt met het jaarlijkse papierverbruik per inwoner, vereist gemiddeld 500 kilowattuur.
Dagelijks worden volgens National Geographic ongeveer 270.000 bomen gekapt. Tien procent daarvan wordt gebruikt voor de productie van toiletpapier. Dat komt neer op 27.000 bomen die dagelijks gekapt worden om na eenmalig gebruik weggespoeld te worden. Bomen zijn de longen van de aarde, wordt gezegd.
De papier-, pulp- en kartonindustrie is een energie-intensieve sector met een hoog waterverbruik. Om één vel A4-papier te maken, is gemiddeld zo'n 10 liter water nodig.
Papyrus, het eerste papier
Dit materiaal werd gemaakt door de dunne stammen van de papyrusplant overlappend naast elkaar te leggen en samen te drukken. Het gebruik van papyrus verspreidde zich naar andere landen en werd steeds populairder.
Papier zit niet boordevol gezonde vezels. Het hoofdbestanddeel van papier is cellulose, een ingewikkelde molecule opgebouwd uit glucose die we niet kunnen verteren. Bovendien wordt papier behandeld met scheikundige stoffen, en soms bedrukt met inkt. Zulke stoffen zijn niet bedoeld voor consumptie.
China geldt als het land waar papier zoals wij dat kennen werd uitgevonden. In het jaar 105 maakte T'sai Lun papier door vezels van bamboeriet, de bast van de moerbeiboom en zijde-afval tot een vezelbrij te kloppen. Die brij werd sterk verdund met water en na het drogen ontstond er papier.