De meest gangbare stoffen voor broeken zijn: jeansstof (denim) met of zonder stretch, gabardine, bengaline, linnen, (stretch)katoen.Je kunt ook ribcord of wol gebruiken.
Als we uitgaan van een stofbreedte van 1.40m of 1.50m dan geldt tot maat 40 dat je één keer de lengte van de broek nodig hebt voor een wijder model broek.Voor een wijde broek heb je twee keer de lengte nodig.
Een veelgebruikte verhouding bij werkbroeken is 65% polyester/35% katoen. Dat is goed wasbaar (tot 65 °C), kreukherstellend en heeft slechts een beperkte krimp. Polyester/katoen is kleurecht en slijtvast, dus de werkbroek heeft een lange levensduur.
De broek kun je maken van rekbare stof. Dit kan een stevige jersey/tricot zijn, maar er zijn ook synthetische stoffen met rek erin die ook heel geschikt zijn! De populaire ribstof is natuurlijk ook goed en zeker een heerlijk stofje om te dragen!
'Spijkerbroeken worden van katoen gemaakt. Katoenplanten moeten groeien en het katoen wordt gewassen, gesponnen, gewoven en geverfd. In dat hele proces wordt heel veel water gebruikt.
India is, met China, het grootste katoenland, Bangladesh is de grootste broekenproducent. In Nederland verkrijgbare broeken zijn vaak van Indiase katoen en in Bangladesh gemaakt.
Om van de gekleurde draden een spijkerbroek te kunnen maken wordt een speciale weeftechniek gebruikt. Deze weeftechniek wordt ook wel keperbinding genoemd. Er ontstaat tijdens deze manier van weven een schuine lijn, doordat er tijdens het weven één witte draad 'op' en drie blauwe draden 'neer' geweven zijn.
Een spijkerbroek is gemaakt van denim. Denim is een stof. Het is gemaakt van stevig katoen in zogenaamde keperbinding en geverfd met indigo. Kenmerkend voor denim is dat de blauwe draden aan de buitenkant zitten en de naturel draden aan de binnenkant.
Leg de voor- en achterkant van de broek goed op elkaar, zodat je ziet hoe de linker en rechter broekspijp eruit gaan zien. Speld de binnen-been naden op elkaar. Zorg dat de kruisnaden precies op elkaar liggen, net als de streepjes die je op je stof hebt overgenomen van het patroon. Stik de naad vast op 1 cm.
De meest gangbare stoffen voor broeken zijn: jeansstof (denim) met of zonder stretch, gabardine, bengaline, linnen, (stretch)katoen.Je kunt ook ribcord of wol gebruiken.
Een spijkerbroek, ook wel jeans, is een broek die meestal van een blauwe, sterke, gekeperde katoenen stof (denim oftewel spijkerstof) wordt gemaakt.
Denim, Jeans of Spijkerstof
Denim, ook wel spijkerstof genoemd, is een weefsel dat gemaakt wordt met een keperbinding. Het is bijzonder sterke, gekeperde katoenen stof met een lange levensduur. Spijkerstof komt is veel verschillende diktes en kwaliteiten en kan alle seizoenen gedragen worden.
Wat moet je weten? Kleding wordt vaak gemaakt van katoen, polyester en elastaan. Elastaan is beter bekend als spandex of lycra. Daarnaast worden ook synthetische vezels gebruikt, zoals viscose (kunstzijde), polyamide (nylon), acryl, en natuurlijke vezels, zoals wol (merino, kasjmier, schaap), leer en zijde.
Viscose heeft veel dezelfde eigenschappen als katoen: het is ademend, voelt zacht, is huidvriendelijk en het draagt net zo fijn als zijde. Perfecte zomerstof! Viscose kom je in verschillende verschijningen tegen: van een soepele geweven stof, met of zonder stretch, tot een heerlijk zachte tricot.
De stof is een keperweefsel van witte en blauwe katoendraden. De draden werden zeer strak geweven, wat de stof sterk maakte. De draad waarmee spijkerstof wordt gemaakt is sterk katoen, dat denim zijn bijzondere look geeft.
* Voor de productie van een spijkerbroek is gemiddeld 8000 liter water nodig. 7500 liter daarvan komt uit de productie van katoen, de overige 500 liter wordt verbruikt tijdens de afwerking (verven 142, bleken 30, printen 188, finishing 136 liter).
Naast viscose tref je ook regelmatig polyester aan in jeans. Polyester maakt de stof soepeler en zorgt voor meer vormvastheid. Dus in dat geval behoudt de jeans juist beter zijn pasvorm.
Een broek van 100% spijkerstof loopt tot een halve maat uit op de plekken waar de broek strak zit. Koop je een spijkerbroek van stretchstof? Die kun je vaak zelfs 1,5 maat kleiner kopen! De broek moet natuurlijk wel dicht kunnen en je moet nog kunnen lopen, dan zit je goed.
In Bangladesh worden de meeste spijkerbroeken ter wereld gemaakt.
Om je jeans zo goed mogelijk te beschermen, keer je hem eerst binnenstebuiten en was je hem op maximaal 30 graden. Je kunt deze jeans het beste zonder wasmiddel gedurende ongeveer tien minuten in koud water leggen (bijvoorbeeld in de badkuip). Hoe vaak moet je je jeans wassen?
Het is duurzamer én goedkoper
Je eigen kleding maken is een stuk goedkoper. Omdat je zelf de stoffen inkoopt, heb je een veel betere kijk op wat het kledingstuk gaat kosten. Bovendien betaal je bij veel merken alleen maar voor de naam van de kleding, en dat valt bij eigen kleding maken weg.
In het productieproces van 1 t-shirt wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 2500 liter water en voor de productie van 1 jeans wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 7000 liter water (KplusV 2020, Fast fashion onderzoek).