Een stabilisatiedoek wordt bovenop de kunstgrasondergrond en onder het kunstgras gelegd. Dit doek wordt gebruikt om de grond egaal te houden en om te voorkomen dat er kuilen gaan ontstaan in het kunstgras bij intensiever gebruik. Je kunt een stabilisatiedoek in plaats van een worteldoek onder het kunstgras leggen.
De ideale ondergrond voor kunstgras is brekerzand. Dit voldoet namelijk aan alle gewenste eigenschappen. Het is makkelijk te egaliseren, stevig, goed waterdoorlatend en biedt onkruid weinig kans. Een laag van 5 centimeter kunstgras ophoogzand is voldoende wanneer de onderliggende grond goed water doorlaat.
Je kunt ook worteldoek onder het kunstgras leggen, al is ons stabilisatiedoek een stuk steviger. Daarnaast zorgt een stabilisatiedoek ervoor dat er geen onkruid door het kunstgras groeit: echt mannen maaien niet!.
Voor extra stevigheid kun je speciale kunstgraspennen in de grond slaan. Het kunstgras kan bij harde wind opwaaien, maar met deze pinnen blijft je kunstgrasgazon goed liggen. Deze pinnen steek je in iedere hoek en om de 2 meter van de uiteinden van de aangelegde grasmat.
Net als bij een gewone straat, kan het kunstgras niet rechtstreeks op de grond gelegd worden. Op de grond moet altijd een goede fundering gelegd wordt van zand. Zand zorgt ervoor dat de grond niet zal verzakken waardoor kunstgras egaal blijft liggen. Daarnaast groeit er onkuid in grond, niet in het zand.
Wij raden aan om onder het kunstgras een kunstgras zandbad van 3 tot 5 cm straatzand, rijnzand, instrooizand of brekerszand te leggen. Als de huidige grond slecht water afvoert, is het verstandig om een laag van 10 tot 15 cm aan te brengen.
Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark. Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik.
Het enige wat je moet doen, is ervoor zorgen dat er geen organisch materiaal zoals blaadjes en zaadjes blijven zitten in de grasmatten. Dit kan immers na een tijdje gaan rotten en dat willen we liever vermijden. Door je kunstgras regelmatig te reinigen, verleng je de levensduur ervan.
Over het algemeen, gaat kunstgras sowieso 10 jaar mee. Sommige kunstgrassoorten kunnen zelfs tot 25 jaar meegaan. Bij Kunstgrasnet krijgt u zogeheten 'uv-garantie' op uw kunstgras. Gedurende deze garantietermijn staan we ervoor in dat het kunstgras niet zal verkleuren door zonlicht.
Hoe lang gaat kunstgras mee? Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan.
Een stabilisatiedoek wordt bovenop de kunstgrasondergrond en onder het kunstgras gelegd. Dit doek wordt gebruikt om de grond egaal te houden en om te voorkomen dat er kuilen gaan ontstaan in het kunstgras bij intensiever gebruik. Je kunt een stabilisatiedoek in plaats van een worteldoek onder het kunstgras leggen.
Een stevig zandbed en een stabilisatiedoek moeten onder het kunstgras. De opbouw van kunstgras is erg belangrijk. Zelfs zo belangrijk dat het kunstgras niet mooi ligt en blijft liggen wanneer de ondergrond niet in orde is.
Voor het kunstgras is dit geen enkel probleem. Het gras zal van de urine niet verkleuren en er zullen ook geen nare geuren achterblijven. Het is aan te raden om het tapijt wel schoon te maken met een emmer water of eventueel wat sop. Ook een goede regenbui zal het gras weer schoon spoelen.
Waarom wordt kunstgras ingestrooid met zand? Kunstgras wordt ingestrooid met zand om de levensduur van het kunstgras te verlengen. Het zand valt namelijk tussen de spriet verstevigt de spriet waardoor de vezels omhoog blijven staan. Het verlengt dus de levensduur van de grasspriet van het kunstgras.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Kunstgras is niet brandbaar en vele soorten zijn brandvertragend. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het kunstgras in brand vliegt als er bijvoorbeeld sigarettenas op valt. Wanneer er iets brandbaars op het kunstgras valt kunnen er echter wel schroeiplekken ontstaan.
Het klinkt misschien heel logisch, maar barbecueën op kunstgras is gevaarlijk. De kunststof grasmat kan gaan smeulen door de warmte en het vuur van de bbq. Let ook op met sigarettenpeuken of andere warme voorwerpen.
Een mol kan niet door je kunstgras, maar hij kan wel gangen in de grond maken waardoor er oneffenheden ontstaan. In het najaar moet je alle bladeren weghalen om schimmel te voorkomen. Kunstgras heeft wel wat onderhoud nodig. Er bestaan speciale machines die de grashaartjes borstelen en reinigen.
Rubberkorrels kunnen als instrooimateriaal worden gebruikt. De rubberkorrels zorgen ervoor dat het kunstgrasveld dezelfde eigenschappen krijgt als een gewoon grasveld, zodat de bal niet te snel rolt en niet te hoog stuitert. Daarnaast wordt het kunstgras beter geschikt voor slidings.
Allereerst is een goede vezelstructuur, die stevig is vastgelijmd op de ondergrond, erg belangrijk, want wanneer deze goed is, kan er niets afbreken. Ten tweede is het belangrijk dat de grasvezels er zoveel mogelijk uitzien als gras.
Om deze weer omhoog te krijgen, borstelt u na verloop van tijd het kunstgras op en strooit het in met speciaal instrooizand. Dit kunt u doen met een bezem. Hoe vaak u het kunstgras moet borstelen en instrooien is afhankelijk van het gebruik, maar ook van het type kunstgras.
Hoeveel zand je op het kunstgras aan moet brengen, is afhankelijk van het type kunstgras dat je hebt. Een gemiddelde kunstgrasmat heeft zo'n 10 kilo per m2 nodig. Het aanbrengen van het instrooizand is erg gemakkelijk. Je strooit het zand uit over de grasmat en vervolgens veeg je het kunstgras met een bezem in.
Hoeveel zand op kunstgras? De benodigde hoeveelheid zand is afhankelijk van het soort kunstgras dat u heeft. Vaak ligt de benodigde hoeveelheid tussen de 6kg en 20kg per m2. Gemiddeld rekenen wij met 10kg per m2.