Bijgewerkt op 3 november 2021 door Julia Merkus. Hoofdletters gebruik je in twee situaties: aan het begin van een zin en bij namen. Je gebruikt ze bij namen van personen, bedrijven, instellingen, merken, wetten, boeken, aardrijkskundige plaatsen, talen, dialecten, volkeren, feestdagen en historische gebeurtenissen.
Zinnen beginnen met een hoofdletter. Maar als het eerste complete woord van een zin een cijfer of symbool is, krijgt het tweede woord geen hoofdletter. De eerste zinsplaats is al ingenomen, dus de hoofdletter die het begin van de zin markeert, vervalt.
Als een zin begint met een afgekort woord, krijgt het eerstvolgende woord de hoofdletter. Maar als een zin begint met een cijfer of een symbool, dan schrijf je geen hoofdletter. 29 kinderen? Dan is die vrouw dus 30 jaar zwanger!
Betekenis: Hoofdletter
Een hoofdletter of kapitaal is een grotere versie van een letter. Ook in vorm wijken hoofdletters af van kleinere letters. In de typografie worden hoofd- en kleine letters ook wel aangeduid als bovenkast en onderkast. In het Engels wordt gesproken van uppercase en lowercase.
Als een zin begint met een getal in cijfers of een symbool, heeft de zin geen beginhoofdletter.
Voegwoorden aan het begin van de zin
Zinnen die beginnen met voegwoorden als 'en' of 'maar' of 'want' of 'omdat'. Voegwoorden zijn woorden die deelzinnen met elkaar verbinden. Volgens een ongeschreven regel mogen zinnen niet met een voegwoord beginnen.
Begin niet met 'ik', want dan leg je de nadruk te veel op jezelf. Natuurlijk zit er in die adviezen een kern van waarheid, maar we moeten vooral niet vergeten dit soort schrijfregels regelmatig aan onze laars te lappen. Een tekst wordt beter naarmate je meer afwisselt.
Je zult ineens ALLES IN HOOFDLETTERS typen als je ongemerkt op de toets CapsLock drukt. Om dat te vermijden kun je die toets uitschakelen of voor iets anders gebruiken. Dat kan trouwens ook voor andere toetsen, zoals Scroll Lock (ScrLK), met de methode in deze workshop.
Waarom moet je leestekens gebruiken? Leestekens zijn bedoeld om aan te geven hoe een zin in je hoofd moet klinken, waar je stem omhoog moet en waar een rust moet vallen. Als je de komma's, punten, vraagtekens, uitroeptekens en hoofdletters weglaat, is een tekst vaak veel moeilijker te lezen.
Een kapitaal, grote letter, bovenkast, hoofdletter of majuskel is een letter die de kapitaalhoogte heeft en zeer kleine of geheel ontbrekende stok en staart. Kapitalen zijn het tegenovergestelde van de onderkast (de kleine letters).
De namen van de dagen van de week worden klein geschreven.
onderscheid makend tussen invoer van woorden met en zonder hoofdletters.
In Nederland worden deze woorden klein geschreven wanneer de voornaam of de voorletters voorafgaan: de heer Jan van den Berg en mevrouw M. de Vries, maar met een hoofdletter als voornaam of voorletters ontbreken: de heer Van den Berg en mevrouw De Vries.
Sinds 1954: kleine letter
De officiële woordenlijst van 1954 bepaalde dat namen van maanden en de dagen van de week een kleine letter krijgen, omdat het geen unieke namen zijn. Dat is sindsdien zo gebleven. Alleen feestdagen krijgen een hoofdletter: Pasen, Goede Vrijdag, Witte Donderdag, enz.
Merknamen zijn eigennamen: we schrijven ze in de regel met een hoofdletter. Ook als het om een exemplaar van het product gaat, schrijven we een hoofdletter. Merknamen die soortnaam geworden zijn, worden met kleine letter geschreven.
De namen van grootheden en eenheden worden altijd met een kleine letter gespeld, ook als ze van eigennamen zijn afgeleid (bijvoorbeeld newton, pascal). Uitzondering: na het woord graad (graden) krijgen de eenheden Celsius en Fahrenheit een hoofdletter (het vriest zes graden Celsius).
Gebruik de BEGINLETTERS-functie om elk woord in een bepaalde string in hoofdletters te schrijven. Alle letters in tekst worden omgezet naar kleine letters voordat de eerste letter in elk woord met een hoofdletter wordt geschreven.
Officiële namen van feestdagen, zoals Kerstmis, schrijven we met een hoofdletter. Niet-officiële en informele namen, zoals kerst, schrijven we met een kleine letter. Samenstellingen met kerst schrijven we klein: kerstavond, kerstbal, kerstdag, kerstfeest, kerstkaartje, kerstvakantie.
Schrijf woorden waarmee we de tijd indelen, zoals dagdelen, dagen, maanden en seizoenen, klein. Ze worden als soortnamen beschouwd.
Caps Lock is een toets (met eventueel een bijbehorend lampje) op het toetsenbord van een computer. Wanneer de toets aanstaat worden alle letters standaard als kapitaal geïnterpreteerd. De functie heeft geen effect op cijfer- en leestekentoetsen.
Er is een snelle toetscombinatie om in Word woorden te wisselen van kleine letters naar hoofdletters en andersom; selecteer het hele woord > Shift+F3. Je kunt ook meteen een beginhoofletter maken; ga ín het woord staan en druk op Shift+F3.
Echter kan gebruikt worden als eerste woord van een zin, om een tegenstelling met de vorige zin uit te drukken. Het staat dan in de zogeheten aanloop en valt buiten de eigenlijke zin.
In formele en officiële boodschappen kunnen lezers het gebruik van ik als eerste woord als onbeleefd ervaren. Door te starten met ik kunt u immers de indruk wekken dat u zichzelf belangrijker vindt dan de lezer. U kunt dat gemakkelijk voorkomen door een ander zinsdeel op de eerste plaats te zetten.
Ja, een zin mag beginnen met ook. Ook is een bijwoord en het kan ook aan het begin van de zin staan: Ook Jan had het niet geweten. Ook het CDA trekt extra geld uit voor het onderwijs.