Heel soms gaan de aften gepaard met andere symptomen, zoals koorts, een ziek gevoel over zwellingen in de nek en/of mondbodem. In dat geval is het raadzaam om er mee bij de huisarts langs te gaan. Doe dat ook als de aften langer dan ongeveer twee weken aanhouden.
– Grote aften behoren tot een ernstiger vorm die voorkomt bij ongeveer 10% van alle patiënten met aften. Ze zien er het zelfde uit als kleine aften, maar zijn groter dan een centimeter en zijn dieper. Deze zweren kunnen ernstig ongemak met veel pijn, koorts, opgezette lymfklieren en algemeen ziek zijn veroorzaken.
Symptomen van aften in de mond
De belangrijkste klacht bij aften is pijn. De aangedane plek in je mond, bijvoorbeeld op het tandvlees of op de tong, is gevoelig tijdens eten, drinken of praten. Als een baby aften heeft zal het door de pijn slechter gaan eten of drinken.
Aften zijn een bron van irritatie en stress die ons dagelijks leven beïnvloeden en invloed kunnen hebben op ons welzijn. Aften zijn niet besmettelijk, tenzij ze veroorzaakt worden door het herpes simplex virus.
Zijn aften gevaarlijk voor de gezondheid? Aften zijn niet gevaarlijk voor de gezondheid. Wanneer u echter last heeft van aften en hoge koorts raden wij u aan om contact op te nemen met uw huisarts en/of tandarts, omdat er in dit geval sprake kan zijn van een infectieziekte.
In het kort
Aften zijn grijswitte plekjes in de mond. Ze doen vaak pijn. Ze verdwijnen vanzelf binnen 14 dagen.
Helaas is de oorzaak voor het ontstaan van aften onduidelijk. Vaak steken ze de kop op bij een verminderde lichamelijke weerstand, een slechte mondhygiëne, bij overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen of stress.
Oorzaken van aften
Sommige onderzoeken tonen aan dat er een verband is tussen het ontstaan van aften en tekorten aan vitamine C, vitamine B12, foliumzuur en ijzer. Dit is gedeeltelijk te voorkomen door gezond en gevarieerd te eten en te zorgen voor een goede weerstand.
Er zijn aanwijzingen dat het gebruik van een tandpasta met mild schuimmiddel (zoals in Elmex, Zendium of Parodontax) helpt om aften te voorkomen. Sommige mensen schijnen zelfs mondzweertjes te krijgen van tropisch fruit, zoals kiwi's, mango's en verse ananas.
Kauw op een stukje gember.
Dit is echt heel pittig en misschien niet de lekkerste oplossing, maar hij werkt wel goed. Je kunt ook kiezen voor tuinkers, salie of kaneel. Houd de sappen die vrijkomen zo lang mogelijk in je mond. Gorgel of spoel met zwarte thee, zuiveringszout of kamillethee.
Een aft moet binnen twee weken verdwenen zijn. Het is wel belangrijk dat u van de aft afblijft. Het stuk maken van de blaasjes verergert namelijk de klachten. Ook kan het genezingsproces langer duren of kunnen de aften zich verder verspreiden in uw mond.
Ze kunnen voorkomen op het slijmvlies van de lippen, wangen, mondbodem, het verhemelte, tandvlees en de tong. De meeste aften genezen spontaan binnen de week. Is er na 2 weken nog geen beterschap, dan neemt de kans toe dat er een ziekte aan de basis ligt.
Zendium en Parodontax
Uit ervaringen van consumenten is gebleken dat beide tandpasta's een gunstig effect hebben op aften. Doordat ze mild zijn, minder of geen menthol bevatten en geen SDS bevatten, hebben ze minder effect op het slijmvlies en dus op het ontstaan van aften.
Behandeling aften
Als je klachten snel wil verlichten kun je koelen met ijsblokjes, speciaal mondwater gebruiken, maar er zijn ook verschillende gels en sprays die je van de pijn af kunnen helpen. Daarnaast is het van belang om je tanden goed te blijven poetsen.
Een natuurlijke manier om je aften te behandelen is je mond spoelen met kamillethee of zoutwater. Je kan dit enkele keren per dag doen, tot de aften verdwenen zijn. Zoutwater kan er zelfs voor zorgen dat ze sneller genezen, maar overdrijf hier zeker niet mee om het tegengestelde effect te vermijden.
Mensen die iedere dag gemberthee drinken, geven aan minder trek te hebben.Gember heeft daarnaast een positief effect op je maag- en darmstelsel én stimuleert de afbraak van suikers en vetten.
Zowel citroen als gember heeft ontstekingswerende eigenschappen wat helpt om leverontsteking tegen te gaan en de activiteit van de lever bevordert. Wat dan weer goed is om een paar pondjes kwijt te raken. Deze krachtige combinatie geeft je stofwisseling een boost en verbrandt meer calorieën.
In gember zit vitaminen B2, B6, vitamine C en een tal van mineralen zoals kalium, calcium, ijzer, magnesium, koper en zink. Naast alle vitamines en mineralen heeft gingerol (het stofje dat voor de scherpe smaak) ook nog een positief effect op je lever. Dit alles maakt een kop gemberthee zo gezond.
Voor een gezonde bloedsomloop is ook de kracht waarmee het bloed tegen je vaatwanden duwt van belang. Dit wordt je bloeddruk genoemd. Doordat gember veel kalium bevat helpt deze krachtige wortel ook een normale bloeddruk in stand te houden.
Het nare plekje verdwijnt in een paar dagen tot een paar maanden weer, afhankelijk van wat voor soort aft het is. Het meest opmerkelijk van aften is dat ze pijn doen en in het mondslijmvlies zitten. Ze komen vooral voor aan de binnenkant van je lip, je wang, op het tandvlees, op het gehemelte en op of onder de tong.
Aften zijn niet besmettelijk. Dit in tegenstelling tot de koortslip, waarmee ze vaak verward worden, die veroorzaakt wordt door het besmettelijke herpesvirus. Aften bevinden zich echter altijd binnen in de mond en de koortslip buiten de mond. Aften kunnen steeds terugkomen.
Hard eten of eten met scherpe randjes, zoals chips, toast, taco's, kunnen in de aft prikken, wat natuurlijk niet prettig is. En hard voedsel kan ook wondjes geven, die vervolgens makkelijk tot aften kunnen uitgroeien. Pittig, of sterk gekruid eten, is ook niet fijn voor de aft. Die stoffen zijn te heftig voor de aft.