Droogte treft vooral de ogen, huid en slijmvliezen. Het veroorzaakt klachten zoals brandende ogen, knipperen, wazig zien, jeuk op de huid, eczeem tegen droge huid, bloedneuzen en droge hoest. Ziekten worden overgedragen door verschillende pathogene micro-organismen - vooral virussen, bacteriën en schimmels.
Uit een droge lucht halen je longen minder zuurstof, waardoor er ook minder zuurstof is voor de rest van je lichaam.Je keel en longen drogen ook sneller uit, omdat er geen water in de lucht zit. En niet alleen jij kunt last krijgen van klachten. Ook je huisdieren krijgen een droge keel en laten haar los.
Wanneer de luchtvochtigheid boven de 60% komt, kun je last krijgen van verkoudheid, (chronische) bronchitis en allergische reacties zoals eczeem. Een te hoge luchtvochtigheid wordt ook geassocieerd met overmatige warmte en benauwdheid.
Hoe weet ik of het te droog is? Meestal is de lucht in huis in de winter te droog. De relatieve luchtvochtigheid is ongeveer 30%, terwijl 50 tot 60 procent ideaal is. Wanneer je last krijgt van droge hoest, droge ogen, hoofdpijn of de andere symptomen is het waarschijnlijk dat de luchtvochtigheid te laag ligt.
De grootste boosdoener in het creëren van droge lucht is de centrale verwarming. Ook door vloerverwarming daalt de luchtvochtigheid. Bovendien bevat koude lucht van buiten (in de winter) minder vocht dan normaal.
Droge lucht is op den duur niet gezond. De slijmvliezen drogen uit en het lichaam verliest vocht. Dit leidt uiteindelijk tot hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen.
Een simpele manier om dit proces van genezing te versnellen is het gebruik van vette neuszalf. Ook het spoelen met zout water (NaCl-oplossing) en het bevochtigen van de lucht in huis kan een positief effect hebben. Mocht dit niet verbeteren dan kan het verstandig zijn om een arts te raadplegen.
De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen de 40-60%. Zowel een te vochtige als te droge atmosfeer wordt bij bepaalde temperaturen als onaangenaam ervaren en kan bovendien leiden tot (gezondheids)problemen. Het inademen van droge lucht voelt allereerst hard en vervelend.
Met ventileren komt er koudere lucht naar binnen. Maar deze is wel droog (ook al regent het buiten). Droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. Dus hoef je minder te stoken.
Gevolgen lage luchtvochtigheid
Allereerst kunnen er gezondheidsklachten optreden. Je kunt last krijgen van geïrriteerde luchtwegen en ogen, hoofdpijn, vermoeidheid, concentratieproblemen en van een droge huid en gebarsten lippen. Bovendien kunnen ook huisdieren en planten last krijgen van uitdrogingsverschijnselen.
Zowel zomerse als winterse omstandigheden kunnen ervoor zorgen voor droge lucht in je slaapkamer. Droge lucht kan zorgen voor klachten als jeukende ogen, ademhalingsproblemen en een droge huid. Daarnaast is het voor bacteriën en virussen makkelijker om te overleven in een droge lucht dan in een vochtige lucht.
In het algemeen is droge lucht beter voor de gezondheid van de luchtwegen, omdat het minder geschikt is voor het overleven en verspreiden van bacteriën en virussen. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn in een droge klimaat, waar de lucht vaak droog is en de luchtwegen minder vatbaar zijn voor infecties.
Het kan wel dagen tot weken duren voordat je merkt dat de luchtvochtigheid stijgt. Vaak zijn meubels, muren en houten vloeren zo uitgedroogd dat ze direct al het vocht opnemen. Geef de luchtbevochtiger een week de tijd om op gang te komen. Na een week zal het luchtvochtigheidspercentage stijgen.
Als de luchtvochtigheid laag is, heb je met droge lucht te maken. Heb je last van droge lucht in huis? Dan biedt de luchtbevochtiger uitkomst. Dit apparaat voegt vocht toe aan droge lucht en zorgt dat het niveau in huis tussen de 40% en 60% zit, de optimale luchtvochtigheid in de slaapkamer.
De lentemaanden zijn de maanden waarin de lucht gemiddeld gesproken het droogste is. In de zomer loopt de luchtvochtigheid weer op, om tijdens de Hondsdagen (die net begonnen zijn) een hoogtepunt te bereiken. Daarna wordt het in de lucht weer langzaam minder vochtig, vooral in absolute zin.
Helaas is het nu eenmaal zo dat kamerplanten altijd meer water afgeven aan de atmosfeer dan dat ze vocht absorberen. Wel is het zo dat veel tropische planten vocht uit de lucht halen in plaats van uit hun wortels. Enkele bekende exemplaren zijn de Boston-varens (krulvaren), Ficus en de Engelse klimop.
Het was al mogelijk via de Eve-app en via Controller for HomeKit, maar vanaf straks is het dus ook direct mogelijk in de Woning-app. Je kunt de luchtvochtigheid meten met sensoren die de luchtkwaliteit binnen in de gaten houden, zoals die van Eve.
Als uw neus een zeer droge binnenkant heeft al dan niet met korstvorming, kunt u gebruik maken van vaseline. Breng dit voorzichtig aan aan de binnenzijde van de neus. Als u zuurstof gebruikt mag u geen vaseline gebruiken. Als u een loopneus heeft, kunt u gebruikmaken van een neusspray met xylometazoline.
Vogel Cinuforce neusspray is een medisch hulpmiddel dat de neusholtes langdurig bevochtigt bij droog neusslijmvlies. Ondersteunt gezond neusslijmvlies waardoor het bloedneuzen als gevolg van beschadigd neusslijmvlies helpt voorkomen.