U voelt een prik in de dieper gelegen laag in de buik. Via het naaldje wordt wat weefsel van de moederkoek opgezogen voor onderzoek. Het opzuigen van de vlokken kan bij de vlokkentest via de buikwand wat gevoelig zijn.
Na het onderzoek
Na de vlokkentest kunt u direct naar huis. Vergeet niet een begeleider mee te nemen. Houd na de ingreep enkele uren bedrust en doe het de rest van de dag rustig aan. Na 24 uur kunt u uw normale werkzaamheden weer hervatten.
Je kunt een vlokkentest krijgen vanaf 11 weken zwangerschap. Het duurt 3-5 werkdagen voor je de uitslag hebt.
De betrouwbaarheid van de vlokkentest is hoog. De cellen in het vlokkenweefsel hebben in 98 tot 99% van de gevallen dezelfde chromosoomsamenstelling als de cellen van het ongeboren kind. Deze cellen kunnen we onderzoeken op afwijkingen van de chromosomen.
Een miskraam als gevolg van de vlokkentest treedt meestal binnen een week op.
Een vlokkentest brengt een kleine kans op een miskraam met zich mee. Deze kans is 2 op de 1.000 onderzoeken. Een vlokkentest vindt vrij vroeg in de zwangerschap plaats. Soms worden hierbij chromosoomafwijkingen gevonden in een zwangerschap die enkele weken later toch in een spontane miskraam zou zijn geëindigd.
Wat kost het? Een vruchtwaterpunctie kost in totaal ongeveer € 1000,-. Deze test wordt geheel door uw zorgverzekeraar vergoed wanneer er een medische indicatie is voor de vruchtwaterpunctie.
Bij een vlokkentest wordt er een heel klein stukje placentaweefsel weggenomen. Dit weefsel ziet er vlokkerig uit, vandaar de naam vlokkentest. Met onderzoek van het weefsel kan worden gekeken of een baby een chromosoomafwijking heeft, zoals het syndroom van Down.
Na de vlokkentest mag je direct naar huis. Het is het beste om de rest van de dag rustig aan te doen. De dag na het onderzoek mag je alles weer doen, behalve intensief sporten en zwaar tillen.
Het prikken is eventjes pijnlijk, het opzuigen niet. Het vruchtwater dat wordt afgenomen (ongeveer 15-20 ml) wordt snel weer aangemaakt door het lichaam. Na de ingreep kun je een tot twee dagen wat last hebben van een menstruatieachtige pijn of een trekkerig gevoel bij de onderbuik.
Wanneer een vlokkentest? Je kunt de vlokkentest laten doen tussen de elfde en veertiende week van de zwangerschap. Je komt alleen in aanmerking voor een vlokkentest als je kind een verhoogd risico heeft op één van de afwijkingen die met de test kunnen worden ontdekt. Het onderzoek is niet verplicht.
Bij de vlokkentest is de kans op een miskraam als gevolg van de ingreep 0,5%.Bij vruchtwaterpunctie is dat 0,3%. Bij de NIPT is de kans op een miskraam als gevolg van de ingreep 0%. In veel gevallen wordt daarom eerst een NIPT uitgevoerd voordat er wordt overgegaan op de vlokkentest of vruchtwaterpunctie.
We adviseren om na een vlokkentest of vruchtwaterpunctie het twee dagen rustig aan te doen. Druk op de buik vermijd je best: til geen zware lasten, beoefen geen sport en vermijd vrijen.
Na een vruchtwaterpunctie mag je direct naar huis. Je moet ongeveer een dag rust houden, wat inhoudt dat je zo weinig mogelijk doet. Na een dag kun je normale bezigheden weer oppakken. Je kunt ongeveer twee dagen last hebben van een soort menstruatiekramp of een trekkend gevoel in je onderbuik.
Bij een vlokkentest wordt een stukje weefsel van de placenta (moederkoek) weggenomen en onderzocht. Dit kan vanaf 11 weken zwangerschap. Bij een vruchtwaterpunctie wordt vruchtwater afgenomen en onderzocht. Dit kan na 16 weken zwangerschap.
Als het risico op trisomie 21 (syndroom van Down) verhoogd is, zal uw arts u een vlokkentest of vruchtwaterpunctie voorstellen. Om zekerheid te hebben over het genetisch materiaal heeft men immers cellen van de baby (vruchtwaterpunctie) of van de moederkoek (vlokkentest) nodig.
De NIPT kost 175 euro en deze kosten betaal je zelf. Als uit de NIPT een verhoogd risico blijkt, kom je in aanmerking voor een vlokkentest of een vruchtwaterpunctie. Dit wordt door je zorgverzekeraar betaald, maar kan ten koste gaan van het eigen risico.
Na 12 weken zwangerschap is deze kans ca 30% en na 16 weken is deze kans ca 20%.
Bij ongeveer 20 van de 1.000 vrouwen lukt de NIPT niet en komt er geen uitslag. Dit kan verschillende redenen hebben. Als de NIPT bij jou mislukt is, kun je de test nog een keer laten doen. Daarvoor moet je opnieuw bloed af laten nemen.
Wees voorzichtig, want ook bij de bepaling van het geslacht door de NIPT zijn fouten mogelijk. Het geslacht moet bevestigd worden door een echo. Dit lukt meestal op 16 of 20 weken. Als je twijfelt of je het geslacht van je kindje wil weten, of als je een verrassing wil, kruis dan nee aan op het formulier.
Regenboogbaby's worden ze genoemd, kinderen die geboren worden na een zware periode voor de ouders, zoals een miskraam of stilgeboorte. Drie moeders vertellen hoe het was om opnieuw zwanger te raken na het verlies van een eerder kindje.
Na de miskraam krijg je een controle bij je verloskundige of gynaecoloog. Hij of zij vraagt of je nog buikpijn hebt of bloedverlies. Is er twijfel of je een miskraam hebt gehad, dan krijg je een echo. Op de echo kan je alleen zien of er nog een vruchtzak is.
Gevaarlijk? De bijkomende kans op een miskraam na een vruchtwaterpunctie is ongeveer 0,5 tot 1%, in een gespecialiseerd centrum verkleint de kans zelfs tot 0,1 - 0,2%. Dat wil zeggen dat van de 100 vrouwen die een vlokkentest laten uitvoeren, er minder dan 1 de zwangerschap verliest als gevolg van de test.
Vanaf 1 september 2021 krijgen zwangeren een echo aangeboden rond de 13e week van de zwangerschap. Dit aanbod komt naast de al bestaande 20 wekenecho om lichamelijke afwijkingen bij het ongeboren kind op te sporen. Sommige, vaak ernstige lichamelijke afwijkingen, zijn al rond 13 weken zwangerschap te zien.