Misschien kan je niet zo goed tegen de warmte of wordt je snel moe op warme dagen. Toch zijn de hoge temperaturen nog zo slecht niet voor je lichaam. De hitte kan zorgen voor een lagere bloeddruk en helpt met verbranding.
Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Mensen kunnen huidproblemen krijgen zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Tenslotte is bij aanhoudende hitte uitdroging en oververhitting een risico.
Hitteberoerte of hitteslag
Je herkent hitteberoerte aan de hoge lichaamstemperatuur (meer dan 39°C tot 45°C), verhoging van het hartritme (meer dan 100 hartslagen per minuut), ongewone onrust, warme, rode en droge huid, hoofdpijn, braakneigingen en braken, stuipen, bewustzijnsverlies tot zelfs coma.
Mogelijke klachten bij hitte zijn hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid. Bij een zonnesteek helpen een koele douche, in een koele omgeving gaan liggen en drinken.
Vanaf 30 graden is het belangrijk om voorzichtig te zijn. Boven die temperatuur heb je kans dat je klachten krijgt als je veel gaat bewegen. Vooral als er veel vocht in de lucht zit. Dat wordt een hoge luchtvochtigheid genoemd.
Mensen zweten, het zweet verdampt, de warmte die daarvoor nodig is wordt onttrokken aan het lichaam en dat koelt daardoor af. Zo kunnen mensen langere tijd bij temperaturen van 40 of zelfs 45 graden overleven.
Koortspieken van 41°C en 42°C komen ook voor, bij koortspieken van 43°C is de situatie levensbedreigend. Erg hoge lichaamstemperaturen kunnen verschillende gevolgen hebben: Verstoring van de werking van enzymen. Celstofwisseling.
Warmte-weerstand omhoog
Je warmte-weerstand gaat omhoog." Het kost je lichaam wel wat moeite om te wennen aan de warmte. "Daardoor voelen sommige mensen zich futloos en moe tijdens zomerse dagen." Ook zit er minder zout in je lichaam, omdat je dat uitzweet. Gevolg: vermoeidheid.
Bij warm weer gaan je bloedvaten verder openstaan.Dit kan voor een lagere bloeddruk zorgen. Ook hier hebben ouderen vaker last van.
Warmte kwijtraken
Het lichaam doet dat op verschillende manieren. Het raakt warmte kwijt aan de koudere omgeving via straling, oftewel infrarood. Ook kun je lichaamswarmte kwijtraken via geleiding, bijvoorbeeld door op een koude stoel te gaan zitten. Ook koudere lucht die langs ons stroomt, voert warmte af.
temperatuurbepaling de huid van het voorhoofd het hoogst is, namelijk gemiddeld 35°.
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is 18 graden een veilige en gezonde temperatuur voor in huis. Bij een kamertemperatuur van 18 graden functioneren de meeste mensen goed en loopt u de minste kans op gezondheidsklachten.
Als het koud is, verbrandt uw lichaam meer calorieën, het heeft dan immers meer energie nodig om warm te blijven. In een (weliswaar kleine) studie uit 2012, stelden onderzoekers dat koud weer bruin vetweefsel in werking zet, dat lichaamswarmte produceert door de verbranding van vetzuren en glucose.
De hittegolf is gevaarlijk voor de ongeveer 150.000 Nederlanders die last hebben van hartfalen (een verminderde pompfunctie van het hart). De cardiologen van het Catharina Hart- en vaatcentrum waarschuwen patiënten om de hitte niet op te zoeken en zich niet in te spannen.
Bloeddruk per leeftijd meten
Een normale bloeddruk bij volwassenen ligt dus tussen de 120/80 en 130/89 mmHg. Dit getal kan variëren, soms ook afhankelijk van de leeftijd. Bij oudere volwassenen kan een iets hogere bloeddruk acceptabel zijn, waar een lagere bloeddruk bij kinderen vaker voorkomt.
Normale bloeddruk bij ouderen
Als je ouder wordt, stijgt je bloeddruk. De richtlijn voor de bloeddruk bij ouderen is daarom anders dan bij jongere mensen. Bij gezonde mensen van boven de 60 jaar wordt over het algemeen een bloeddruk van 160/90 mmHg aangehouden als te hoog.
De hoogste temperaturen worden namelijk bereikt op warme en zonnige dagen in de late namiddag tussen 17 en 18 uur. Dit heeft er alles mee te maken dat bij ons de zon niet het hoogste staat in de middag, maar pas later tussen half 2 en 2 uur. Daarna, zelfs na deze piek, gaat de opwarming door.
Hoe warmer het weer, hoe lager je bloeddruk is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van bloedbank Sanquin. Een (te) lage bloeddruk kan zorgen voor duizeligheid of flauwvallen. Vooral ouderen krijgen een lagere bloeddruk als de temperatuur buiten stijgt.
Bij een infectie kan de temperatuur oplopen tot 40 of 41 graden.Dat kan geen kwaad.De koorts is niet schadelijk voor het lichaam of de hersenen. Zolang het lichaam de warmte kwijt kan, komt de temperatuur zelden tot boven de 41 graden.
Als volwassene raadpleeg je best een arts als je koorts:boven de 39 °C oploopt (hoge koorts kan de hersenen en andere organen in de war sturen en beschadigen) gepaard gaat met specifieke symptomen zoals buikkrampen, branderig gevoel bij het plassen, suf en slaperig zijn, zware hoofdpijn of huiduitslag.
Wat is de warmste plek op aarde? Volgens officiële metingen van de World Meteorological Organization (WMO) is Death Valley in Californië de heetste plek ter wereld. Daar werd op 10 juli 1913 een temperatuur gemeten van 56,7 graden Celsius. En dat is officieel de heetste luchttemperatuur ooit gemeten.
Zelfs de 50 graden wordt nu steeds vaker gepasseerd. Dat gebeurde sinds 2010 zelfs twee keer zo vaak als in de periode 1980-2009. Het zijn extreme temperaturen, die voor 2010 ook wel voorkwamen, maar een stuk minder.
Oververhitting kan iedereen overkomen. Bij hevige inspanning kan het gebeuren dat het lichaam de overtollige warmte via straling en zweten niet goed kwijt kan. Iemand met oververhitting heeft hoofdpijn en is misselijk. Het slachtoffer kan er erg verhit en rood uitzien, maar kan ook bleek zien met transpireren.
Op 25 juli 2019 schoot het temperatuurrecord in Nederland in één keer van 38,6 ℃ (Warnsveld, 23 augustus 1944) naar ruim boven de 40 graden (gemeten op meerdere meetpunten, met een maximum van 40,7 ℃ in Gilze-Rijen).