Mousserende witte wijn (ook wel bubbeltjes wijn of schuimwijn genoemd) is er in vele varianten en met veel verschil in kwaliteit en soorten denk ook aan Cava, Prosecco en Champagne.
Mousserende wijn is een erg brede term die elke wijn met bubbels omvat. Zelfs champagne is een mousserende wijn, maar niet alle mousserende wijn is champagne. Alleen mousserende wijn gemaakt in de regio Champagne in Frankrijk mag deze naam dragen. De wijn wordt meestal gemaakt van chardonnay, pinot noir en/of meunier.
Verschil champagne, prosecco en cava
Het allergrootste verschil tussen de champagne, prosecco en cava is de origine van de mousserende wijnen. Champagne mag alleen champagne heten wanneer het in de Champagneregio in Frankrijk is geproduceerd, prosecco is een Italiaanse mousserende wijn en cava komt uit Spanje.
Mousserende wijn, ook wel bubbeltjeswijn genoemd is een wijn met koolzuurgas. De meeste mousserende wijn is wit, maar er bestaan ook mousserende rosé en rode wijnen. De smaak kan variëren van droog tot zoet.
De bekendste zijn champagne, prosecco en cava. Maar er zijn er nog veel meer! Op het lijstje van mousserende wijnen staan ook crémant, sekt, asti (e)spumante en vonkelwijn.
La Baume Chardonnay Sparkling Brut is een heerlijke bubbel, afkomstig van het prestigieuze wijnhuis Domaine de La Baume. Hij is bleekgeel van kleur met gouden reflecties. In de neus heeft deze wijn tonen van geel fruit, perzik, nectarine en hij is ietwat bloemig.
Dat ronddraaien heet walsen en zorgt ervoor dat er meer aroma's vrijkomen. Iedereen heeft zijn eigen unieke manier om wijn te walsen, en dat is prima. Sommige mensen laten de bodem van het glas stevig op de tafel staan en maken een paar cirkels met de bodem van het glas op de tafel.
Crémant de Bourgogne
De Bourgogne is bekend van de wijn die wordt gemaakt van de Chardonnay en Pinot Noir. Niet toevallig zijn dat dan ook de belangrijkste druiven die worden gebruikt om crémant de Bourgogne, de mousserende versie van de bekende wijnen, mee te produceren.
De Moscato is een witte druif die veel wordt verbouwd in Piemonte, Italië. Van de Moscato worden vele verschillende stijlen wijn gemaakt. De bekendste wijn van Moscato is de Moscato d'Asti, een lichtzoete mousserende wijn uit Piemonte.
Cava was een van de eerste niet-Franse mousserende wijnen en is nog steeds een wereldwijd succes! De Spaanse cava is eigenlijk Catalaans, de meeste cava komt namelijk uit de provincie Penedès in Catalonië. Elk van de drie Catalaanse druivenrassen draagt op zijn eigen manier bij aan de typische smaak van cava.
Zoals hierboven reeds besproken zijn de belangrijkste smaakverschillen tussen Cava en Prosecco terug te brengen tot de methode en de druivenrassen. Door de snellere tweede vergisting en de het druivenras zal Prosecco vaak een meer fruitige en aromatische schuimwijn zijn dan Cava. Daarnaast is Prosecco vaak licht zoet.
Prosecco is er in twee varianten: de licht sprankelende frizzante en de steviger schuimende spumante. En dan is er ook nog Spritz: een immens populair aperitief, gemaakt van Aperol of Campari met Prosecco. Overigens komt ook de wereldberoemde Soave, een witte wijn, uit deze streek.
1. Casa Defra Col Doré Voor een ruime meerderheid van het testpanel was dit de nummer een: veel smaak, rond, vol en een zachte bubbel. Toppertje.
Of het nu om champagne of cava gaat, de cryptische term "brut" keert vaak terug, maar wat betekent die eigenlijk? Brut is vandaag de dag de meest gedronken champagne. De term verwijst naar de smaak van de schuimwijn of champagne, meer bepaald hoe zoet die is.
De prijs. Zowel Cava en Prosecco staan bekend als een goedkoop alternatief voor Champagne, alhoewel het in de eerste plaats bubbels zijn met een eigen smaakprofiel. Vaak is Prosecco zelfs iets duurder dan Cava, ondanks het goedkopere productieproces. Dit heeft vooral te maken met de grondstoffenprijs.
De Asti, het drankje is wat zoeter dan prosecco. De naam Asti verwijst naar de provincie waar de Moscatodruif groeit, waar het drankje van gemaakt wordt. Een glas Asti bevat minder alcohol dan andere wijnen met bubbels, ongeveer 5 tot 8 procent.
Hugo wijn is een fruitige, maar ook verfrissende wijn, gemaakt van mousserende wijn, vlierbloesem en munt.
De Moscato d'Asti heeft fijne bubbels en is licht mousserend. De smaak van Moscato d'Asti is zoet. De zoete smaak komt aan de wijn, omdat de wijnmaker de vergisting van de wijn vroegtijdig stopt.
Vraag 2: Heeft prosecco altijd bubbels? Nee, prosecco wordt ook zonder koolzuur verkocht, hoewel deze variant zeer zeldzaam is. Maar in Nederland is deze wijn bekend vanwege de mousserende wijn. Mousserend betekent dat er bubbels in de wijn zitten.
Lambrusco. De specialiteit van de regio is over de hele wereld bekend: de licht mousserende wijnen van de Lambrusco druif. In de afgelopen decennia veroverden ze de schappen van pizzeria's over de hele wereld.
Chardonnay vs Sauvignon Blanc in een Notendop
Chardonnay wijnen hebben een lagere zuurgraad en zijn daarom zachter en voller. Sauvignon Blanc wijnen hebben een hogere zuurgraad en zijn frisser, pittiger en kruidiger. Chardonnay wijnen hebben meer zoet fruit zoals appel, perzik en ananas.
Crémant is mousserende wijn (schuimwijn) uit Frankrijk en andere Franssprekende gebieden. De wijn wordt gemaakt volgens de méthode traditionnelle. Vóór 1993 werd deze vinificatie méthode champenoise genoemd. Sedert 1989 is de term crémant door de Franse wetgeving beschermd.
Bij walsen laat je de wijn rondjes draaien in je glas.Er komt dan meer zuurstof bij de wijn, waardoor er meer aroma's vrijkomen. Er zijn twee manieren van walsen: Tafelwalsen: houd het glas vast bij de voet of steel, plaats het op tafel en beweeg het glas over de tafel in kleine cirkels.
De geur van een wijn wordt stuivend genoemd wanneer deze zeer intens is en direct waarneembaar is als je je neus in het glas steekt of, beter gezegd, zodra je je neus erboven houdt al. De wijn stuift je letterlijk tegemoet. Een sprekend voorbeeld hiervan zijn veel Nieuw-Zeelandse Sauvignon blancs.
Door het walsen komen de aroma's vrij en ruik je veel beter welke geuren verborgen zit in je wijn. Elke druif en dus elke wijn bezit andere aroma's. Ook komt er meer zuurstof bij de wijn door het walsen en dat proef je.