Is het raam groter dan 10 m2, dan heeft het glas een dikte nodig van meer dan 30 mm.Voor kleinere ramen (bijv.minder dan 3 m2) is een isolatieglas dikte van 24 mm voldoende. De tussenruimte (of spouw) van dubbel glas heeft invloed op de isolatiewaarde.
Oppervlakte bepalen
Bepaal eerst de oppervlakte die je nodig hebt voor het glas. Bij grotere oppervlakten van meer dan 10 m2 heb je een minimale glasdikte van 30 mm nodig. Bij oppervlakten van 3 m2 heb je niet meer dan 24 mm glasdikte nodig.
Uitleg typen glas
De glasdiktes variëren van 4 mm buiten en 4 mm binnenblad, de 4-4 variant, tot 6 mm buiten en 6 mm binnen, de 6-6 variant. Dikker glas kan op aanvraag.
De opties rondom de diktes van HR+++ triple glas
Deze variëren van 4 millimeter buitenblad, 4 millimeter middenblad en 4 millimeter binnenblad (4-4-4 variant) tot 6 millimeter buiten, 6 millimeter midden en 6 millimeter binnen (6-6-6 variant). Natuurlijk is nog dikker glas ook mogelijk, hiervoor kunt een aanvraag doen.
De oppervlake van het raam
Hoe dikker het glas is, hoe sterker. Met dikker glas kun je dus grotere oppervlakten vullen. Bij oppervlakten van meer dan 10m2 moet je dubbel glas met een minimale dikte van 30 mm gebruiken. Gaat het om oppervlakten van minder dan 3 m2 dan heb je niet meer dan 24 mm dik dubbel glas nodig.
Waarin verschilt HR++ glas van het oude dubbel glas? Op de eerste plaats is HR++ wat dikker, omdat de spouw tussen de twee ruiten breder is; daarnaast is er een (onzichtbare) coating op één van de twee ruiten aangebracht en tenslotte is de luchtspouw niet met lucht, maar met een edelgas gevuld.
Houd een brandende aansteker of lucifer voor het glas en kijk schuin op het glas. Als het goed is, zie je vier vlammetjes in het glas gespiegeld. Hebben alle vier de vlammetjes dezelfde kleur, dan is het dubbel glas.
Kies voor het glas met de hoogste isolatiewaarde. Voor bestaande kozijnen is dat HR++ glas. Triple glas isoleert nog iets beter, maar daarvoor moet je ook je kozijnen vervangen. Een lagere isolatiewaarde dan HR++ is zonde, want je bespaart veel meer energie dan met 'gewoon' (ouderwets) dubbel glas.
Er zitten veel voordelen aan triple glas:
Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleeert. Triple glas zorgt voor een aangenaam binnenklimaat in zowel warme als koude dagen. In de winter houdt het glas de warmte binnen en houdt het koel in de zomer. Ook heeft u door triple glas minder last van koudeval.
De opbouw van dit glas met een HR-coating is dan 4-6-4. Let op: de spouw van 6 mm is niet voldoende om dit glas HR++-glas te mogen noemen. Er bestaat zelfs extra dun glas met de volgende opbouw: 2-3-2 argongas. Dit dunste dubbelglas heeft een U-waarde van 2.6.
Check hier welk isolatieglas in jouw ramen mogelijk is. In de meeste bestaande kozijnen kun je HR++ glas plaatsen, maar niet altijd triple glas. Vacuümglas is wel mogelijk. In nieuwe kozijnen is triple glas wel mogelijk.
Dubbel glas HR++ 4mm - sp - #4mm. 4mm - sp - #4mm is isolatieglas voorzien van een gasgevulde spouw en een HR coating. Dit voorkomt dat koude lucht binnenkomt en dat warme lucht ontsnapt. Hierdoor verbetert de isolatiewaarde en verhoogt het comfort.
Gelaagd glas 55.2 (10,76 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 10,76 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 5 mm dikte met daartussen 2 transparante PVB folies van totaal 0,76 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Geluidswerend isolatieglas
Thermobel dubbel glas levert een geluidsisolatie (Rw) tot 40 dB en is dan ook ideaal voor woningen en gebouwen, waarbij een geluidsintensiteit van minimaal 50 dB en maximaal 80 dB wordt gemeten.
Dit isolerend dubbelglas is circa 9 mm dik, waardoor het gebruikt kan worden in oude houten ramen en stalen frames met een zeer smalle sponning. Dit nagenoeg vlakke glas wordt toegepast in gebouwen na 1960.
Ja, dat heeft zin. HR++ glas isoleert bijna drie keer zo goed als oud dubbel glas. Dit betekent energiebesparing, hoger comfort en beter voor het milieu. Bovendien gaat dubbel glas ongeveer 20 tot 25 jaar mee en kan daarna lek raken.
Triple glas zorgt voor een betere isolatie van je kozijnen en dus ook van uw woning. Door deze extra isolatie blijft uw woning in de zomer lekker koel en gaat er in de winter zo min mogelijk warmte verloren. Bovendien is er door de hoge isolatie minder sprake van koudeval wat een grote winst in comfort oplevert.
Een ruit is een glasvak tussen een kozijn.Dit kan niet open en dicht.Een raam is een bewegend deel tussen een kozijn.Deze kan wel open en dicht.
Minder warmteverlies door glas
Nóg dikkere isolatie in muren, vloeren en daken levert in verhouding weinig op. Zeker als de warmte verloren gaat via de kozijnen en de beglazing. Steek de isolatie dus liever in isolerende kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien met HR++ of triple glas.
Drievoudig glas isoleert nog eens dubbel zo goed: tot 12 maal beter dan enkel glas en 6 keer beter dan dubbel glas. Glas zelf is geen goede isolator. De spouw, de ruimte tussen twee glasbladen, bepaalt in grote mate de isolatiewaarde. Bij klassieke dubbele beglazing is de spouw gevuld met droge lucht.
De levensduur van dubbelglas is ongeveer 20 tot 25 jaar. Aan de binnenkant van het dubbelglas staat de productiedatum, zodat u kunt zien hoelang de ruit al meegaat. Als uw ruit ouder dan 20 jaar is, dan is de kans groot dat u het oude dubbelglas heeft. Dit kunt u vervangen door beter isolerend dubbelglas (HR++).
Dubbel glas gaat maximaal 30 jaar mee, maar kan na 10 jaar reeds gaan slijten. Op een gegeven moment gaan de kitnaden indrogen, waardoor deze niet langer waterafstotend zijn. Afstandhouders kunnen eveneens hun werking verliezen wanneer ze na jaren gebruik los komen te zitten.
Hoe lager de U-waarde, hoe beter het glas isoleert. Enkel glas isoleert slecht en heeft een U-waarde van 5,7. Het oud dubbelglas wat in de meeste Nederlandse woningen is toegepast, heeft een U-waarde van 2,7. Isolerend HR++ glas heeft een U-waarde van 1,2.