Warme maaltijden zorgen ervoor dat je organen in beweging komen en verwarmen je lichaam.Een koude maaltijd brengt je lichaam tot rust en geeft je lichaam verkoeling. Het eten van een warme lunch vraagt meer aandacht, maar daardoor eet je bewuster en minder snel.
Voedzaam en vezelrijk
Warm eten tussen de middag is beter dan je denkt. Zo zitten er een stuk minder suikers in een warme maaltijd dan een boterham met beleg. Je moet de warme maaltijd in dit geval wel vers bereiden. Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen.
Omdat warm eten het verteringsproces soepeler laat verlopen , worden voedingsstoffen uit warm eten gemakkelijker opgenomen. Hierdoor zijn er meer voedingsstoffen beschikbaar voor het lichaam. Toch bevatten sommige gekookte voedingsmiddelen daadwerkelijk meer voedingswaarde dan wanneer ze rauw zijn.
Warme omgevingen kunnen je hongergevoel onderdrukken, terwijl koude omgevingen je hongergevoel juist kunnen aanwakkeren. Je lichaam produceert warmte wanneer je eet. Als de temperatuur buiten ondraaglijk heet is, heb je gewoon minder zin om je interne temperatuur ook nog eens te laten pieken.
Warm lunchen heeft nog een voordeel: je houdt dat vol-gevoel langer vast. Door 's middags een warme maaltijd te eten, krijg je over het algemeen meer calorieën binnen en eet je meer groente. Daardoor blijf je langer verzadigd en dat betekent dat je later op de dag minder snoept en meer energie hebt.
Dat je geen twee keer per dag warm mag eten, is dus absoluut een fabeltje volgens de diëtist: “De temperatuur van je eten of het uur waarop je het opeet, heeft geen invloed op hoe gezond een maaltijd is. Op nutritioneel vlak verandert er niks.
Verwarmend en verkoelend
Verwarmende producten brengen onze organen in beweging en verwarmen ons lichaam. Verkoelend voedsel brengt ons lichaam juist tot rust en geeft het lichaam verkoeling. Zo spreekt men in de Chinese voedingsleer ook wel over 'yin' en 'yang'; oftewel koud en warm.
Maar voor de veiligheid: als het te heet is om aan te raken, is het ook te heet voor je mond . Warm eten kookt je mond en keel. Dit schaadt ook de bacteriën in je mond.
Een warme maaltijd tussen de middag is over het algemeen beter. Dat leggen we uit. Wanneer eten vers bereid wordt, bevat het vaak minder suikers dan een boterham met beleg, meldt RTL Nieuws. Bovendien is een warme maaltijd in de meeste gevallen voedzamer, omdat het groente, vlees, vis of granen bevat.
Bij ondervoeding heeft het lichaam een tekort aan voedingsstoffen. Hierdoor verminderen de lichamelijke functies. Ondervoeding kan als gevolg hebben dat herstel minder snel gaat, u minder spierkracht heeft en een grotere kans op complicaties, zoals infecties en een verminderde wondgenezing.
Hoewel het waar is dat het lichaam warm voedsel sneller verteert, is de spijsvertering net zo efficiënt als het gaat om koud voedsel , omdat het spijsverteringsstelsel voedsel snel omzet in lichaamstemperatuur. Dus of u nu warm, warm of koud voedsel eet, uw lichaam zal ernaar streven het met dezelfde efficiëntie te verteren.
PER DAG WARM
Onze tip: Eén warme maaltijd per dag is voldoende. Twee keer warm eten riskeert snel te veel van hetzelfde aan te brengen en je dagelijkse calorie-inname onnodig te verhogen.
Ayurvedisch expert BN Sinha legt uit: "Banaan valt onder de categorie koud voedsel , wat kan leiden tot frequente aanvallen van griep, hoest en koorts. Dit fenomeen wordt echter meestal waargenomen wanneer u een buitensporige hoeveelheid koud voedsel consumeert (in dit geval bananen)."
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Het koken van ingrediënten zorgt ervoor dat voeding beter verteerbaar wordt.Bovendien helpt een warm ontbijt je 's morgens om je lichaam op gang te krijgen. Doordat het beter verteerbaar is geeft het je een dosis energie en zorgt voor een goed begin van de dag.
Onze perceptie van calorie-inhoud kan worden verstoord door de temperatuur van een gerecht. Volgens een onderzoek ervaart ons brein een koud gerecht als lichter in calorieën dan een warm gerecht. De meerderheid van de mensen die een koud gerecht kiest, consumeert over het algemeen meer calorieën (+31%), vet (+37%) en koolhydraten (+22%).
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
Verhit restjes door en door. Na bereiding is het mogelijk om eten dat je over hebt opnieuw te verwarmen. Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
Een verhoogde verteringssnelheid in de darmen die kan leiden tot diarree. Misselijkheid en braken (meestal alleen als het eten erg pittig is). Pijnlijke stoelgang. Capsaïcine wordt nooit volledig verteerd, dus een deel zal door de darmen gaan en meer TRPV1-pijnreceptoren activeren.
Uit wereldwijde studies blijkt dat het heet voedsel met een temperatuur boven de 60°C schade in ons lichaam kunnen veroorzaken. De hoge temperaturen kunnen de cellen in onze slokdarm beschadigen.
Het spijsverteringsstelsel breekt warm of heet voedsel efficiënter af en functioneert beter met warm voedsel . In een klein onderzoek onder patiënten met epigastrische pijn, een ander veelvoorkomend probleem in de darmen, toonde de inname van vloeistof bij 8ºC significante maagcontractie en verlaagde maagsensorische drempel vergeleken met 37ºC.
Warm lunchen heeft zo zijn voordelen. Zo bevat een warme maaltijd vaak meer groenten, of je eet er een salade bij. Bovendien bevat deze maaltijd meer voedingsstoffen, aangezien het vaak groenten, vlees, vis of een alternatief, granen en/of peulvruchten bevat. Deze voedingsstoffen dragen bij een gezond eet patroon.
'Koelende' voedingsmiddelen bleken daarentegen een hoger gehalte aan water, vezels, alkaliteit en alifatische verbindingen te hebben. Bovendien bleken ze verband te houden met ontstekingsremmende en ontgiftings- (eliminatie)processen .
Eén keer per dag
Dat is een gezonde gewoonte. Het biedt variatiemogelijkheden. Eén warme maaltijd per dag is ideaal. Twee keer warm eten brengt al snel te veel van hetzelfde aan en riskeert je dagelijkse calorie-inname onnodig te verhogen.