Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Groenten: zo'n 100 tot 200 gram per persoon (bv. 1 tomaat, 1 geraspte wortel, beetje sla,…)
Vul de helft van je bord met groenten. Dit komt ongeveer overeen met 200 g groenten. Vul dit aan met een tas groentesoep (minstens 80 g groenten per 200 ml) of een portie rauwkost bij de lunch. Zo kom je makkelijk aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 300 g groenten per dag.
Een portie komkommer komt overeen met 200 gram.
Groenten: 100 à 200 g per persoon. Brood, pastasalade en/of aardappelen: een half stokbrood per persoon, 150 g pasta en 2 à 3 aardappelen. Voorzie je een combinatie, halveer dan je producten.
De Schijf van Vijf geeft weer hoeveel je ongeveer van elk voedingsmiddel mag hebben. Voor een volwassene is 250 gram groente aanbevolen op dagelijkse basis. 250 gram groente is in principe voor iedere leeftijd belangrijk, jong én oud.
Een standaardportie groenten bedraagt 200 g per persoon.
Vitamines en mineralen in groente
Als we kijken naar de meest gekochte groentesoorten in Nederland komen we tot een opvallende conclusie. In deze groenten zitten nauwelijks vitamines en mineralen. Vooral komkommer, tomaat en sla zetten weinig zoden aan de dijk als het om vitamines en mineralen gaat.
Serveer je een koude aardappelsalade als bijgerecht bij de BBQ of een andere maaltijd? Reken dan op ongeveer 200 gram aardappelsalade per persoon.
Om één portie van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 5 porties van fruit/groenten te bereiken, zou je één medium tomaat of 7 cherrytomaten moeten eten.
Komkommers bestaan voor meer dan 95% uit water en leveren slechts 13 kcal per 100 gram. Het is een gezonde en caloriearme groente. Tijdens het dieet is het toegestaan om onbeperkt komkommers te eten.
De aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag is onder meer afhankelijk van je leeftijd en geslacht. Voor een gemiddelde volwassen man adviseert het Voedingscentrum per dag 2500 calorieën, voor vrouwen 2000.Kinderen tot 13 jaar hebben tussen de 1000 en 2000 calorieën per dag nodig.
Er zijn wel 60 tomatensoorten. De vleestomaat is het bekendst.
Een tomaat weegt 70 gram, een kerstomaatje ruim 10 gram. Voor de dagelijkse bijdrage aan je portie groenten ben je dus al een heel eind met een tomaatje op volkorenbrood of tomaatjes door de sla!
Zoals je hieronder kunt zien, wegen 2 tomaten ongeveer 200 gram. Je kunt makkelijk een tomaat als tussendoortje eten, dan heb je alvast de helft van je aanbevolen hoeveelheid binnen!
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
Maar er zijn ook groenten die (bijna) geen koolhydraten bevatten. Bijvoorbeeld tuinkers, rucola, sla, broccoli en champignons. Deze mag je dus onbeperkt eten tijdens het koolhydraatarme dieet! Uiteraard is het niet de bedoeling dat je deze groenten extreem overmatig gaat eten.
De onderzoekers hebben de voedingsmiddelen vergeleken op basis van hun dichtheid aan voedingsstoffen. Met een totaal van 100 punten verslaat de winnaar in de ranglijst van gezondste voedingsmiddelen zelfs Chinese kool (91,99 punten), snijbiet (89,27 punten), rode bieten (87,08 punten) en spinazie (86,43 punten).
In grote hoeveelheden is tomatine of solanine giftig voor de mens. Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Wat doen snacktomaatjes met je gezondheid? De snoeptomaatjes zijn een bron van kalium.Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je spieren goed werken.Snacktomaatjes zijn ook rijk aan vitamine C, dat een hele gezonde werking heeft.
Voorzie hiervoor 250 tot 300 gram vlees per persoon. Ook voor vis mag je dezelfde hoeveelheden nemen. Gemiddeld genomen serveer je best 200 gram groenten (schoongemaakt), 75 tot 100 gram aardappelen, rijst of pasta per persoon.
Hoeveel gram bevat een portie? Een gemiddelde maaltijd bevat bij de maaltijdservice tussen de 450 en 500 gram eten, een kleine maaltijd gemiddeld zo'n 350 gram en een grote portie zo'n 650 gram.